Monday, 9 May 2016

DAY 1 : DIET

Dari awal bulan lepas lagi aku start diet. Tapi on-off je..macam-macam hal lah dugaan nak kurus ni kan. Sekali anak-anak demam, pastu abi demam, tup2 ibu pulak yang tk sihat, kang sakit tu kang sakit ni..aduii dugaan sungguh.

Awal bulan april, aku start dengan berat 70.8kg. Tapi hanya mampu turun setakat 69.5kg dalam masa tak sampai seminggu. Kirenye kalau aku berdisiin aku boleh dapat dalam 2kg jugak la seminggu..fuhh..

Bila dah kesihatan semua pihak Ok..dugaan lain pulak yang datang..dengan tekanan kerja yang makin bertimbun2..buat aku rase nak maakann je keje nye..haa ko rasee..?

Sampai lah habis bulan april..sekarang berat aku maintain lagi 69.6kg. masalahnya tu bukan berat ideal aku tau. Dengan ketinggian aku 163cm at least berat aku kena 64kg. 

Sumber : google images

Siyes dengan berat 69.6kg ni (kire senang 70 kg lah) aku hadapi banyak masalah..especially dengan uniform keje aku..semuanya jadi sendat2..kekadang tu (malu nak cakapp) sampaikan satu tahap terpaksa bukak je butang seluar tu..huhuhu sedih tau.

Tak dikire lagi dengan sakit paha betis..gara2 seluar ketat..lepas tu mule lah malam2 sakit2 badan..lemauu je la jadinye bila dah tak sihat ni kan..kekadang bangun pagi pun rase sakit2 je tapak kaki ni..selalunya kalau macam ni tu tandanya berat badan saya dah terlampau berat..& toksin pun banyak.. :( yer lah makan tak hingat dunia sangat kan..

So fikir2 balik aku kena lebih serius diet kali ni..kalau tak jaga dari sekarang takkan nak tunggu berat dah tak kenal angka 6 pulak?? Huhuhu..mintak jauh wehh...seram aku ! Cukup2 la dari tak kenal berat angka 5 tu je dalam 7-8 tahun kebelakangan ni..huhuhu...

So bermula hari ni..misi diet akan bermula balik..akan ku cuba sehabis baik..dan jugak setakat kemampuan ku as a BF MOM la..huhu..sebab haseef masih menyusu badan..tapi tak fully coz hanya time aku ada kat umah je.

Sebelum puasa ni target aku tak banyak pun..dapat turun 5 kg pun dah cukup bangga dah..huhu..ibu is taa kuaddd..tapi tu bukan penghalangnye..aku kena kuat tak boleh lemah2 lagi..sape nak ubah kalau diri sendiri yang tak bersungguh2 nak ubah diri kan..? 

Aku ade join group whatsapp diet geng gojes..thanks mimi sudi add aku dlm group tu..banyak info2 dan semangat2 yang buat aku jadi makin bersemangat nak kurus ni..

Chaiyyokkkk..good luck to my self..

Menu update :-


Breakfast : 2 biji telur rebus
Lunch : daun salad, 2 ketul ayam bakar tawar saiz kecil letak garam sikit je
Dinner : 1 mangkuk kecik bihun sup lupa snap gambar. - dinner memang kena ambik heavy ckit sbb haseef kuat menyusu tengah2 malam..so kekadang tu tengah2 malam aku boleh kebulur lapar walaupun dah bedal nasi 3 pinggan ( tak tipu seriuss) so harap2 nye diet kali ni menjadi lah gamaknye..doakan aku ye..

P/s : best pulak menaip bila gunakan 'aku' ni..sorry ye kalau korang tak selesa.. 









No comments:

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts