Sunday, 23 August 2015

2nd PREGNANCY : ibu at 37weeks

Assalamualaikum dan hai..

Pejam celik dah masuk 37weeks saya mengandung. Oohhoo nervesss...
Nervess sangat2 kali ni.. Dengan bermacam2 dugaan yang perlu saya hadapi..
Yang paling utama ketiadaan suami di sisi..(nangis)..
Ntah la nanti macam mana..sempat ke tak dia balik untuk temankan saya bersalin kelak..
Kalau sempat..sempat lah..kalau tak..tak lah..tawakkal je lah..dengan keadaan kesihatan abah yang tak menentu...

Sesetengah orang mungkin beranggapan kali kedua ni lagi senang dan paling ok..sebab dah ada pengalaman..
Berbalik pada saya..kali kedua lah yang menakutkan saya..menggerunkan saya..sebab dah tahu sakitnya macam mana..huhu..kali pertama dulu..main redah je sebab tak dapat nak agak macamana rasanya sakit bersalin tu.. Tapi untuk anak kedua ni..MEMANG akan  merasai ketakutan itu...huhuhu..

Ya allah..permudahkanlah urusanku..
Permudahkan lah jalanku..
Berilah aku dan anakku keselamatan dan kesihatan...
Permudahkan lah urusan bersalin ku kelak...

Counting days....

Esok 23 ogos..temujanji klinik desa...
Lusa 24 ogos,,temujanji klinik kesihatan..jumpa doktor...hope semua baik2 sahaja....

Barang2 keperluan baby dah siap pack dalam bag dah.
Barang2 banyak recycle yang along dulu je...
Beli baju  baru je beberapa pasang untuk adik baby...sebab kebanyakan baju along baju orang kasi  so banyak yang ke pink pink kan...dan keperempuanannnn,..
Adik baby ni,,.gender nye masih diragui...so sebagai langkah keselamatan hanya warna2 biasa je yang dipilih....tapi tak kisah pun pasal jantina tu..kalau dapat boy.,.alhamdulillah sepasang...tp kalau gurrl..,alhamdulillah jugak...yang paling penting semoga ibu dan baby sihat2 ..dan dipermudahkan urusan bersalin nanti..insyaaallah....
Nama pilihan...pun tak finalize lagi...tapi dah ada jugak la satu dua nama tu..kali ni nak pilih nama yang senang nak sebut dan maksud yang elok..tak kisah la panjang atau pendek...

Cukuplah update serba ringkas kali ni...

Rabbi yassir,,,wala tua ssir,,rabbi tammin,,bil khoirrr,,,





Wednesday, 19 August 2015

Pengalaman menaiki pesawat MAS pada usia kandungan 35minggu

Alhamdulillah, dah seminggu lebih saya berada di kampung halaman. Alhamdulillah. Allah dah aturkan yang terbaik buat saya. Entry kali ni saya nak share pengalaman menaiki penerbangan MAS pada usia kandungan 35 minggu. Sebagai kenang-kenangan saya sekeluarga dan mungkin juga sebagai rujukan rakan2 pembaca sekalian. :)

*boleh rujuk entry sebelum ni untuk cerita2 yang sebelum2 ni..*

8 ogos 2015. 

Hubby yang hantar saya dan zahraa ke lapangan terbang antarabangsa Kota Kinabalu terminal 1 (KKIA T1). Kami Bertolak lebih kurang pukul 8.10pagi. Flight dari KK-KL pada pagi tersebut sepatutnya pukul 10.55 pagi. Sesampainya di kaunter check-in bagasi, staf MAS beritahu flight saya tersebut adalah cancel!! Bayangkan betapa terkejut sangat masa tu. Rasa macam nak luruh jantung pun ada okeh.! Staf tu tanya saya ada dapat SMS/call atau email tak? Saya cakap Tak! Dah memang tak dapat ape2 notifikasi pun takkan nak cakap ade pulak kan. Saya dah cuak, laju2 je tengok kat hubby. Sama jugak cuaknye hubby. Staf tu cakap "flight puan diganti kepada pukul 9.55pagi.,masih sempat lagi ni,,"

Ok. Jangan buat lagi macam tu. saya betul2 seram tau. Harapan untuk balik kampung memang besar sangat2.,huhu..

Selesai urusan check-in bagasi. Sempat saya bertanyakan mengenai medical form (rujuk entry sebelum ni untuk lebih jelas). Sbab tempoh hari semasa saya ambil borang di pejabat MAS, staff di kaunter tu cakap suruh serahkan kat kaunter check in bagasi. Tapi staf check in bagasi pulak cakap.."takpe puan bagi kat staff kat dalam ye.,"

Ok. Lega hati saya.

Terus bergegas ke pintu masuk. Agak sebak perasaan tatkala bersalam dengan hubby. Lagi sebak bila kena kucup di pipi. Bertambah2 sebak bila tengok hubby peluk cium zahraa. Sabarlah duhai hati. Kerana terpaksa, ku relakan perpisahan sementara ini. Uhuk....(crying)

Lepas pemeriksaan polis, bye2 hubby di balik pintu kaca. Rasa macam nak gugur airmata..tahan. Ku cuba tahan. Tak boleh lemah2,.huhu..

Zahraa kemudiannye tertoleh2 ke belakang strollernye..mencari seseorang yang dari tadi menolak stroller. Mencari abi nye. Sedih ibu tengok. Bila ibu cakap "abi tak ikut kita sayang, abi kerja. nanti abi balik kemudian.." Zahraa faham. Syukurlah dia tak meragam.

Selesai urusan semakan passport, terus kami masuk ke balai berlepas. Sempat duduk di kerusi lebih kurang 2 minit. Kemudian pengumuman meminta penumpang yang bersama anak kecil untuk beratur terlebih dahulu. Ok..lega..terus ke tempat berlepas. Sempat saya tanya petugas di situ mengenai medical form.,katanya serahkan semasa nak masuk kapal terbang. Ok.

Selesai tagging di stroller, terus berjalan masuk ke dalam pintu kapal terbang. Staff sudah menunggu di sana. Buka dan lipat stroller. Yang ni saya buat sendiri je sebab stroller zahraa memang senang nak lipat.,sementara saya lipat, zahraa berdiri di sebelah kaki saya sambil memegang kaki saya (sempat saya suruh dia pegang kaki saya). Ok zahraa sangat2 behave seperti kebiasaannya. :) . Alhamdulillah. 

Masuk ke pintu kapal terbang, saya tanya peramugari berkenaan medical form. Dia tanya saya dah berapa minggu? Saya jawab 34 (sengaja cakap 34 sebab dalam surat saya tu doktor tulis 34w, sepatutnya hari tu dah masuk 35w) Kemudian dia ambik form tu tanpa membacanya. sempat saya tanya balik, " miss nanti saya ada connection flight ke kota bharu, saya perlukan form tu lagi.," terus dia bagi balik kat saya. "Ok xpe puan simpan lah dulu..sepatutnya satu flight kena ready satu borang..tak pe kalau ada apa2 hal nanti saya cari puan ye.,," saya - ok terima kasih miss. Senyum. Dan bergegas mencari seat saya. Zahraa saya pimpin je. Tak perlu dukung sebab dia nak berjalan. 

Jumpa seat kami, tepi tingkap. Ok. Masuk, dan duduk. Kemudian ada 2 orang kakak datang duduk bersebelahan saya. Kedua2nya peramah dan mesra. Legaa...

Sempat saya bersembang dengan akak sebelah saya tu. Baik orangnya. Katanya ada mesyuarat di KK 4 hari, nampak macam berpangkat tinggi. Tetapi jenis yang agak low profile dan baik hati. Tanpa diminta ada je bantuan yang nak dihulurkan. Yang paling saya segan silu....tak tahu mana nak letak muka,,zahraa boleh tertendang air sunquick masa kitorang tengah makan.. Nasib baik tak terkena baju akak tu. Steady je akak tu walaupun kat meja dia dah basah..nasib baik tak tumpah semuanya. 

Grrrr..tapi tak salahkan zahraa jugak..seat tu pun sempit sangat..huhu..dah macam naik flight air asia je pun..(mula2 saya ingatkan flight KK-KL ni jenis yg besar yg ada 3 bahagian ruang duduk macam yang pernah saya naik 5-6 tahun lepas. Ok dah lama sangat tak naik MAS, huhu.

Zahraa tertidur selepas keboringan melayan cerita upin dan ipin..dan juga keletihan explore digital media di depan seat kami..(AA kan takde media player macam tu..so agak jakunlah aku..tapi nasib dah diberitahu oleh hubby awal2...hihi) 



Sesampainya di KLIA baru zahraa terjaga. Tapi Tak jugak diminta2 medical form tu. So saya mengucapkan syukur yang amat je lah..lega sebab tak de kerenah. Sepanjang saya naik flight AA, ade je kes penumpang hamil yang kena soal selidik macam2 oleh staff AA. Siap ada yang kena turun flight lagi gara2 dokumen kesihatan tak lengkap lah..tak disokong doktor lah. Macam2 hal. Alhamdulillah, hari saya berjalan dengan baik sekali. Tapi saya masih takut dan bimbang coz saya masih ada 1 flight yang perlu ditempuhi.

Keluar pintu flight, terus ada stroller zahraa. Letak zahraa dalam tu dan terus tolak. Saya hanya bawa 1 bag galas bersaiz kecil. Handbag saya tak bawa. Leceh. Huhu.

Menunggu penerbangan KL-KB, jam 2.35petang. Tengok jam, baru pukul 1..perut dah mula berkeroncong. Flight KK-KL tadi hanya makan mee goreng dan air teh(minta lain coz sunquick dah tumpah..huhu) ..mee goreng kosong bersama beberapa hirisan daging ayam..yang tak ada rasa. Amat mengecewakan. 

Sempat hubby 3g, dah mula rindu katanya. Sama lah juga dengan kami, huhu..

Hubby suruh pegi cari makan dulu. Dia tahu perut saya ni perlu di isi. Dah macam gendang gendut duk berbunyi2..kalau ikutkan saya dah malas nak berjalan. Takut terlepas flight, pastu tak tahu nak makan kat mana. Tapi nak tak nak kena makan dulu, coz sampai kat KB nanti dah dekat pukul 3.45..lagi satu flight KL-KB tak disediakan makanan..hanya refreshment je,.sedih,,

Selesai ber-3G..sempat saya ke tandas. Dengan stroller zahraa saya tolak masuk sekali ke dalam tandas. Gila kau nak tinggal anak sorang2 kat luar? Memang tak lah! Lagipun zahraa dah biasa masuk tandas dengan ibu die ni..kat rumah pun nak kecing ke nak uk uk pun mana boleh tutup pintu..huhu...(semua mommies sama je kan..)

Selesai di tandas..sempat tukar pempers zahraa..kemudian terus berjalan keluar..tapi hanya aras yang sama..tak berani saya turun atau naik ke aras lain (takut sesat) huhu.. Tak jauh dari tu, saya jumpa restoran merry brown. Ok..baru teringat 5 tahun lepas pun memang dah ada merrybrown kat sana..

Saya hanya makan burger, fries dan milo ais je. Zahraa hanya minum milo. Dan beberapa fries. Sikit je dimakannye. Makin hari makin kurang seleranya. Tapi susu makin bertambah..

Dah siap makan. Tu pun makan cepat2 je,singgah ke satu kopitiam, baru perasan ada kopitiam dekat2 situ, saya minta beli air panas untuk buat susu zahraa, tapi hanya dapat free sebab hanya 2oz je. Alhamdulillah. Duduk sekejap buatkan susu zahraa. Kemudian kembali ke pintu yang dah ditetapkan untuk menaiki penerbangan ke kota bharu. 

Sewaktu sampai orang dah agak ramai menunggu di kerusi menunggu. Saya terus bagi boarding pass..tanpa bertanyakan medical form tu. Sengaja malas nak tanya, dah staff sana pun tak minta. Saya hanya diamkan je lah..

Tagging baru dilekatkan untuk stroller..tagging yang tadi dibuang..tak lama saya menunggu untuk dipanggil masuk..zahraa pun baik2 je di stroller, dia agak khusyuk tengok budak2 sedang bermain..

Masuk ke penerbangan ke kota bharu..paling terkejut sebab flight tu macam kecik je..macam naik bas pun ade hehe..Ok sorry2...Dalam flight kebetulan tak ada penumpang di sebelah seat saya..lega lah boleh zahraa duduk dan tak perlu diriba..kami diberi kacang dan air secawan. Syukurlah..huhu..

Zahraa tak sempat tidur pun dalam flight yang hanya 45 minit tu..asyik main je..nasib lah tak meragam..risau jugak saya..

Sesampainya di kota bharu, hujan agak lebat..stroller kena ambil sekali dengan bagasi...katanya tak di bawa ke atas sebab takut basah kena hujan..ok..masa tu kakak dan adik lelaki saya dah sampai..saya tinggalkan zahraa dengan kakak saya dulu sementara menunggu bagasi.. 

Hubby dah call saya, dia suruh saya minta tolong sesiapa untuk mengangkat bagasi saya tu ke atas troli. Berat jugak beg tu dalam 21kg..ada 1 bag lagi 4kg je..saya ok kan je. Bila dapat bag saya terus saya tarik bag tu ke atas troli. Troli tu saya dah dekatkN dengan tempat bag bergerak2 keluar tu..ape nama ntah..landasan barang? Mane2. Je lah..hope pembaca paham lah ye..yang penting saya tak angkat bag berat, dan paling penting saya tak minta tolong orang lelaki lain...huhu

Kemudian terus balik ke rumah mak sebab saya dah agak kepenatan..hampir seharian jugak perjalanan tu..alhamdulillah yang penting dapat bersama2 ma abah dan family yang tercinta...

Kesimpulannya...(dari segi 'leceh atau tak')

Penerbangan MAS lebih ok kalau nak dibandingkan dengan Air Asia, coz Air Asia lebih teliti terutamanya dalam perihal syarat2..bukan setakat syarat penumpang hamil sahaja, bahkan boleh dikatakan kesemua aspek lebih ditelitikan seperti lebihan bagasi, ketepatan masa, dan lain-lain lagi. Boleh dikatakan Tiada bertolak ansur dan lebih mengikut syarat yang telah ditetapkan. Saya hanya boleh komen penerbangan Air Asia sebab saya biasa menggunakan penerbangan tu je selama 6 tahun berada di Negeri sabah ni. Pernah dua kali naik MAS masa mula2 datang ke sabah dan juga masa berkursus di semenanjung 5 tahun yang lepas. Huhu. Sangat sikit pengalaman tu.

Lagipun kawan2 saya pun setuju dengan komen saya tu. Kebanyakan antara mereka lebih selesa dengan penerbangan MAS sekiranya menghadapi masalah kesihatan (seperti mengandung macam saya ni) 

Hope entry ni dapat membantu pembaca yang menghadapi situasi sama macam saya. Sekian.. 


*entry ini ditulis sekadar berkongsi pengalaman, tidak berniat untuk menjatuhkan mana-mana pihak. Terima kasih.*

Monday, 17 August 2015

PERSEDIAAN MENAIKI PESAWAT MAS BAGI IBU YANG MENGANDUNG DI BAWAH 36MINGGU

Assalamualaikum dan hai..

Berbalik kepada entry saya yang sebelum2 ni, iaitu berkaitan lokasi bersalin anak ke-2. Di mana saya nekad untuk balik bersalin di kelantan supaya saya lebih tenang dan dapat berada di samping abah tatkala abah. Dan jugak Supaya saya tak menyesal di kemudian hari..insyaallah..

Entry ni saya tulis supaya bermanfaat buat rakan-rakan pembaca yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu dari Kota Kinabalu, Sabah untuk menaiki penerbangan ke semenanjung. Kalau dari tempat lain saya tak tahu lah macam mane prosedur die..yang ni saya kongsikan pengalaman saya je dan entry ini hanya untuk penerbangan Malaysia Airlines @ MAS sahaja. 

Sebelum booking tiket.

1) pastikan bila tarikh dan masa penerbangan yang diperlukan.

2) semak berkali-kali BUKU LAPORAN KESIHATAN IBU (buku klinik pink @ putih) - semak tarikh jangkaan bersalin anda (EDD). 

3) pastikan tarikh penerbangan tersebut berada pada usia kandungan anda di bawah 35minggu..kalau boleh jangan 35 minggu plus plus..contoh : 35w 4d, 35w 6d.. Sebab besar kemungkinan akan ade masalah di klinik panel MAS iaitu KLINIK MEDISINAR - yang ni berdasarkan pengalaman kawan2 saya yang pernah hadapi situasi tersebut di mana doktor klinik medisinar tak nak sahkan tahap kesihatan gara2 usia kandungan dah mencecah 35 minggu 4 hari. 

4) sekiranya anda nak terus beli tiket silakan beli..tapi make sure seperti yang dah saya tulis para 1-3 kat atas...saya haritu terus beli sebab takut beli last minit harga dah berubah..tapi agak berisiko sikit sebab kalau doktor taknak sign medical form tu...naya lah.,.huhu.tapi kalau rasa  sayang duit dan nak beli last2 minit setelah selesai urusan medical form pun tak ape..cuma kena pastikan butiran penerbangan dah anda simpan siap2..(nombor penerbangan - contoh : MH1234 , dan juga tarikh dan masa penerbangan..)

Setelah beli tiket @ dah buat keputusan nak fly bila..

1) pergi ke Klinik Medisinar cawangan Api-Api centre (cawangan lain saya dimaklumkan tak valid untuk medical form atau lebih dikenali sebagai "medaform" ni) 

Atau pilihan lain;

Boleh terus ke pejabat MAS di KKIA T1. Minta borang medaform kat staf sana dan sila lah banyakkan tanya macam2 kat dia untuk kepastian lanjut..sebab mungkin setiap masa ada je perubahan2 terma dan syarat2 diorang...

Saya?

Mula2 hubby dah ke klinik medisinar untuk ambilkan medaform untuk saya. Tapi staf yang bagi borang tu cakap pengesahan doktor hanya akan valid selama 3 hari je. So sekiranya nak fly 8hb, saya kena jumpa doktor medisinar tu pada 5hb lah. Agak konfius di situ. Sebab sorang je staf yang cakap macam tu. staf lain yang pernah saya call tanya, katanya pengesahan tu valid untuk tempoh 1 minggu dari tarikh penerbangan kita.

Untuk lebih kepastian kami ke airport MAs..ambil lagi 1 borang yang sama kat sana..dan bertanya soalan2 yang perlu di double confirm, supaya tak timbul masalah je nanti..staf Pejabat MAS cakap tak ada pulak macam tu..paling kurang pun seminggu je sebelum nak fly kena valid. Medaform yang dah disahkan doktor klinik medisinar katanya perlu diserahkan di kaunter check in bagasi nanti hari nak fly...ok..clear..terus saya balik dan abaikan ape yang staff klinik medisinar tu cakap..huhu..

Kemudian, 

Bawa Medaform tersebut ke klinik yang anda biasa berklinik. Bagi dekat nurse dan nanti nurse akan bawa borang tu bersama buku klinik anda kepada doktor. Seeloknya anda dah buat pemeriksaan rutin (saya haritu kebetulan pemeriksaan rutin so dah ambil darah siap2..dan laporan kesihatn memang dah lengkap)

So tak ada masalah untuk doktor sign borang tu. Usia kandungan saya masa tu 34minggu dan 3 hari. Hari saya nak fly tu genap2 35minggu. Tapi dalam report kesihatan saya doktor hanya tulis usia kandungan pada hari tersebut je.

Selesai di klinik kesihatan..saya terus ke klinik medisinar cawangan api-api centre kota kinabalu. Daftar di kaunter pendaftaran dan hanya cakap 'nak jumpa doktor.' Sila jangan cakap apa2 dengan staf kaunter tu coz nanti mungkin akan ada macam2 karenah pulak..hohohohi..

Tak sampai seminit dah kena panggil masuk. Pelik jugak sebab masa tu agak ramai orang. Mungkin ibu mengandung diberi keutamaan kot...atau orang lain atas urusan lain...? Emmm..

Masuk je bilik doktor, doktor agak muda dan agak sempoi orangnya. Tak ada masalah untuk dia sahkan kesihatan saya sebab kesemua rekod kesihatan adalah baik dan lengkap. Yang paling penting usia kandungan tu jangan 35 minggu plus plus pada hari nak fly tu...

Keluar je bilik doktor, alhamdulillah saya legaaa..dipermudahkan urusan dan doktor pun tak banyak songeh..huhu..selesai ambil balik medaform yang saya bagi tadi kepada doktor..dengan bayaran yang dikenakan adalah RM15.00.



Dokumen ni amat penting sebagai persediaan untuk menaiki penerbangan MAS. At least kita dah ikut syarat2 yang dah ditetapkan..seeloknya ikutlah prosedur bagi mengelakkan permasalahan yang akan timbul dikemudian hari. Kalau nak jadi, jadi juga tapi bila ada dokumen wajib ni kita takkan dipersalahkan..ye kannn...

Ni medaform tu..bahagian depan..


Ni bahagian belakang. Yang saya bulatkan tu je yang doktor di klinik medisinar akan cop & tandatangan. 



Kalau usia kandungan bawah 28minggu..tak payah surat doktor...pastu kalau perut anda tak sebesar mana dan anda malas nak bersusah payah buat semua prosedur tu..tak perlu buat pun tak pe kot..tu pun kalau lah korang berani ambil risiko....tapi tak semua orang nasibnya baik..buatnye hari tu diorang nak check buku klinik korang? Atau buatnye jadi ape2 masa dalam flight? Contohnye sakit perut tiba2..or bleeding...? Err mintak jauh...tapi Tak ke naya..hihi..so baik sediakan payung sebelum hujan ye..

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts