Thursday, 4 June 2015

2nd PREGNANCY : KURSUS ANTENATAL @ FATHER FRIENDLY DI SABAH

Assalamualaikum dan hai,

Kat Negeri Sabah ni, syarat untuk temankan ibu bersalin di satu-satunya Hospital bersalin kerajaan di Kota Kinabalu iaitu Hospital Wanita dan Kanak-kanak (HWKK) Likas adalah suami/emak WAJIB hadir satu kursus yang dianjurkan oleh Jabatan O & G HWKK Tersebut. Kursus tu adelah kursus Father Friendly @ kursus antenatal. Ibu yang bakal bersalin di HWKK Likas yang mahu ditemani sewaktu bersalin perlu mengikuti kursus tersebut bersama-sama suami/emak yang akan menemani nanti. 

Sekiranya tak hadir kursus tersebut sorry to say lah memang tak dapat nak masuk teman, TETAPI, sama juga sekiranya ibu terpaksa bersalin secara pembedahan (caesarean) yang ada sijil kursus tu pun tak dibenarkan masuk temankan sebab sijil kursus tu hanye valid kepada ibu yang bersalin secara normal sahaja.

Kursus terbahagi kepada 2 sesi, satu kelas teori dan satu kelas senaman. Kedua-dua sesi akan diadakan pada hari setiap hari sabtu, di mana setiap sesi akan diadakan secara berasingan. Contohnya minggu ni sesi teori, minggu depan pula sesi senaman. Nak atau tak korang kena datang 2 kali mengikut jadual tempahan yang telah didaftarkan atas nama anda.

Cara-cara mendaftar ke kursus ini, (sesetengah nurse kat Klinik Kesihatan tak akan bagitau kecuali anda yang tanya dulu tau,) seeloknya daftar awal untuk berkursus ini coz takut full je..kirenye 5 bulan awak pregnant tu dah boleh start daftar.

1) pergi ke HWKK Likas, terus ke kaunter pendaftaran di Jabatan O & G iaitu di aras bawah berdekatan dengan farmasi dan juga pintu lif.

2) jangan LUPA bawa bersama buku rekod Kesihatan anda, yang dah ditulis Tarikh Jangka Bersalin (EDD). 

3) cakap dengan nurse yang sedang bertugas "nak daftar kelas antenatal@ father friendly" dan seterusnya nurse akan semak buku rekod kesihatan anda untuk tentukan tarikh anda perlu hadiri kursus tersebut. Nanti nurse akan booking 2 tarikh, satu untuk kelas teori dan satu lagi kelas senaman. Sekiranya ada apa2 persoalan boleh tanya terus dengan nurse di sana, mereka semua baik2 dan sedia membantu anda.

Dah selesaj urusan daftar, tunggu masa nak hadir kursus je la..tapi jangan lupa pulak maklumkan nurse kat Klinik Kesihatan yang korang berklinik tu. Coz nanti nurse KKia akan tanda dalam catatan pemeriksaan bulanan tu nanti.

Sekiranya ANDA PERNAH HADIR KURSUS INI BUAT PERTAMA KALINYA, untuk kehamilan seterusnya, iaitu kali ke-2,3 atau beberapa pun (sekiranya masih pilih HWKK likas sebagai hospital bersalin anda) anda dah tak payah nak hadir lagi kursus ni. TETAPI anda perlu pegi jugak ke kaunter jabatan O&G HWKK Likas bawa buku klinik yang ada sijil lama anda tu, bersama2 buku klinik yang terkini, cakap dengan nurse yang bertugas "saya pernah hadir kursus ni pada tahun 2013(contoh) -(sambil tunjukkan sijil lama anda tu,) jadi untuk tahun ini saya perlu hadir lagi ke?"

Nurse akan bagi satu sijil baru yang dah disahkan oleh nurse yang bertanggungjawab untuk keluarkan sijil kursus tersebut. Sijil tersebut perlu disimpan baik2 dan dilekatkan bersama2 buku rekod klinik korang nanti nak bersalin esok2 senang dah tak payah hadir lagi ke kursus tu. :)


Ini sijil2 saya. Satu yang dah pernah saya hadir pada 2013. Satu lagi yang untuk tahun ni. Lega sangat2 sebab dah tak payah hadir kursus lagi. Mula2 tu saya tak tau ingatkan kena hadir kursus tiap2 kali nak bersalin..hihi penat la kan kalau asyik nak kena hadir kursus yang sama je tiapkali nak bersalin..tapi sebenarnya SEKALI tu je pun....cuma kena pastikan korang pegi jugak maklumkan HWKK LIKAS Untuk dapatkan sijil bagi tahun seterusnya.. 

Tapi pastikan simpan baik2 segala rekod kesihatan anda yang terkini ataupun dah lepas, coz nanti semuanya akan berguna balik k..kalau sijil lama korang dah hilangkan..yang tu korang kena rujuk HWKK Likas sendiri lah ye camne caranya..huhu...











3 comments:

Mila Hilas said...

untung lah..kat cni xde pn kelas mcm tu

azizah green line said...

bestnya ada father friendly ni..kalau ada kat tempat jijah nak gak suh suami join even ms bsalin hakimi dia dpt tengok..

Nurul Atikah said...

Kat hospital lahad datu pon dah ada skrg..rasanya kena tny setiap klinik ibu & ank masing2 lar mgenai f.friendly ni 😊

Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016