Saturday, 16 May 2015

SUSUN ATUR RUMAH KU SYURGA KU

Dah lama saya nak share gambar susun atur dalam rumah kecilkami ni..
Actually ni bukan rumah sendiri pun..rumah yang kerajaan sewa untuk dijadikan kuarters buat staf.
Kuarters yang tak sepenuhnya macam kuarters anggota beruniform lain, (cth : tentera, polis, bomba...etc) Coz kuarters ni adelah apartment biasa, yang bercampur jugak dengan pemilik/penyewa luar.
Kuarters kami ni terletak di Bandar Sierra, kawasan yang baru jugaklah dinaik taraf yang lokasinya berada di antara Tebobon dan juga taman Petrajaya (sebelum pekan telipok). Kawasan ni adaApartment, Taman perumahan (teres dan juga semi D) serta kawasan rumah kedai dan sebuah mall yang masih dalam pembinaan.
Kalau uolls nak ke Kundasang atau sandakan memang akan melalui depan Bandar Sierra ni sebab lokasinya betul2 sebelah jalan raya je..

Walaupun bukan rumah sendiri, saya dan hubby memang menitikberatkan soal hiasan dalaman..
Biarpun sekadar simple2 je tapi sebolehnya kami nak biar mata ni tak sakit je nengoknye bila balik kerja...hihi..

Mula2 masuk rumah ni..perkara utama hubby tanya..nak cat kaler ape?
Laju je saya jawab ..pink!
dia macam kurang bersetuju.lelaki..biase la...hihi
Tapi satu hari tu dia call saya dan tanya nak match dengan kaler ape. 
Rupanya dia ok je kaler pink
Saya pilih kaler pink muda..untuk digabungkan dengan kaler pink tu..

Ada orang cakap...ala..membazir je lah ko nak hias cantik2 umah orang...
nak cat2 bagai...
errr..tu ko...bukan kami...suke ati la kan..
Kiteorang yang nak hari2 ngadap umah ni..
Tak nak ler semakkan mata nengok dinding yang kaler tak menarik dan membosankan...
Nak kena la hias cantik sikit..biar sejuk mata memandang..
Ko tak nak hias rumah ko..suke ati ko la...
Lagipun beli cat air yang murah je pon...bukan cat mahal2 pun..janji mata ni tak sakit nengoknye..hihi
lain orang lain persepsi nye kan...so pilihan kat tangan masing2 ...
Saya bersyukur la dapat husben yang menitikberatkan soal2 macam ni..
So tak de lah saya je yang sorang2 lebih2 je bab2 deko2 ni hihi..

Deko2 tu...tak de lah expert sangat pun..
Biase2 je..simple2 je..ikut citarasa sendiri..
err..bukan nak masuk bertanding pon..
Bukan nak mintak puji pun,.
Cukup untuk keselesaan dan kepuasan hati sendiri je kami laki bini...

Entry ni saya share untuk kenang-kenangan saya je...
n kot2 lah ada yang nak buat idea...silakan...tak salah pon...
err..tapi..ade ke>?> hahaa

Gambar ni tak tersusun pun..sama cam penulisan saya..yang ntah ape2...hihi...
citer pun ikut mood je..mana yang saya rasa nak cerita saya cerita...

1) Pintu masuk utama : - Plak yang ada tulis Assalamualaikum dan nama kami tu saya tempah kat Facebook..Pasu dinding tu saya beli kat wisma merdeka, KK dan  Bunga pulak saya beli kat Kaison 1Borneo je..




2) Depan pintu pagar : saya letak pasu bunga dan rak selipar, ada payung yang selalu saya pakai kalau hari hujan mase nak g hantar zahraa kat rumah pengasuh.. Pasu bunga dan bunga (ntah bunga ape namenye) saya dapat dari seorang rakan.



3) Pandangan dari dalam rumah : - Tengok rak2 kasut tu banyak je kan....err..sebenarnye semak jugak mata saya tengok banyak2 camtu..tapi tak tau pulak mane nak sorok kasut2 kerja, kasut2 bola dan futsal...kasut2 saya lagi...huhu...(kena fikirkan susun atur yang lagi kemas n tersusun la..)






4) Ruang tamu: Masa ni baru je lepas kemas rumah, karpetkat depan tv saya jemur kat luar rumah..bagi angin2 sikit...zahraa baru bangun tido terus cari mainan die..



6) Ruang makan : ANtara perabot yang dah disediakan oleh pihak perumahan kerajaan,,Set meja makan, set sofa hitam putih tu..yang tu memang dah sedia ada kat rumah ni.. Sebelum saya kemas rumah ni, sofa hitam putih tu hubby letak kat dalam bilik stor. Tapi saya baru je keluarkan dari stor tu, Sengaja saya selit kat celah meja tu. Saya nak kosongkan stor tu..plan nak simpan semua barang2 yang ade dalam kotak kat laundry area tu la ingatnye...supaye x semakmata..Tu yang meja makan saya rapatkan kat dinding dan simpan 1 kerusi lagi kat bilik study hubby merangkap bilik tetamu jugak. Mula2 puas saya fikir mane nak letak sofa hitam tu..try letak kat tepi tingkap tu pastu huby kata ok lah buat sementarawaktu....lagipun ruang kat situ dah luas dah n x mengganggu jalan pun..







8) Ruang dapur : kabinet kat dapur ni juga dah disediakan seperti jugak set bilik tidur, katil, almari dan juga meja solek di setiap bilik..Kirenye pakai je la dulu yang mane dah disediakan..Kalau nak beli kang membazir pulak, rumah pun jadik makin sempit..huhu..






Sedih tengok sinki saya tu...nasib baik bukan jenis senang tersumbat je...huhu..


9) Laundry area dan kotak2 barang dapur ku...isk..isk..isk...tak tau nak kemas camne..belum beli almari kabinet lagi nak letak semua barang tu...

 



Ni ruang santai en husband. kalau nak merokok dia akan tutup pintu yang memisahkan laundry area dan ruang dapur tu..


Rumah ni ada 3 bilik dan 2 bilik air..lupa snap pulak gambar dalam bilik.lain kali la saya share ye..


Bye..

Thanks..

:)







8 comments:

Fatihah Fazlin said...

Ajak la saya pergi rumah kak mi.. hahaha. dekat je ni..

Fatihah Fazlin said...

Ajak la saya pergi rumah kak mi.. hahaha. dekat je ni..

Jari Manis said...

Terimak asih sudi singgah di blog sis JM..ini kunjungan balas dan done follow sini :-)

WArna Pink? my feveret colour also...buar kecik rumah kita kan yang penting andai susun atur

Aty_Fared said...

yer lah..walaupon umah sewa ker kuaters ker.. yang penting mesti menenang kan jiwa pnghuni.. :)

azizah green line said...

cantiklah rumah emi..macam rumah sendiri dah ni..tapixpe..emi duk sabah lama..hehe jenuh nak mengangkut balik semenanjung nnti ni.hehee

Devreny Debra said...

jump to your blog. sofa bebunga2 tu kamu lapis dgn kain kah? cantik...

Devreny Debra said...

jump to your blog. sofa bebunga2 tu kamu lapis dgn kain kah? cantik...

Hamelia Hamid said...

Hi devreny debra : sofa tu memang kami pakai kain bercorak vantage..tempah khas di kedai jahit sofa...

Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016