Thursday, 30 April 2015

SARAPAN PAGI HARI INI

Assalamualaikum & hai,

Korang dah breakfast ke?
Makan ape pagi ni?
Alhamdulillah hari ni saya dah tunaikan hasrat sendiri untuk bawa bekal ke pejabat.

Menu pagi ni, nasi goreng kampung takde sayur kangkung. =P
Saya goreng malam tadi lagi ni. Dekat pukul 9.30 malam baru siap sebab start masak lewat sikit.
Sebelum goreng nasi saya masak tomyam putih ayam dan ikan goreng dulu.
Masak untuk makan malam dan bawa sikit untuk makan tengahari hari ni.
Letak dalam peti ais siap2..bawa ke ofis hanya perlu panaskan je dalam microwave.



Banyak juga nasi goreng saya tu, dapat share dengan member pejabat dan big bos saya pun sempat makan jugak sikit.
Kebetulan dia masuk pantry jugak sempatlah saya pelawa dia makan sekali.. hihi segan jugak saya ni bukan pandai masak pun..[ tapi kalau tak pelawa lagi segan bila dia tengok je hihi]..

Menu lunch saya simpan dalam peti ais kat pantry pejabat je dulu. Tengahari nanti baru keluarkan dan panaskan balik dalam microwave. 

Jadi untuk hari ni saya dah tak payah nak keluar dah waktu tengahari. Boleh rest kejap lepas solat zuhur nanti.
Yeay yeayy.. Saya suka! saya suka!

Semoga hari mendatang saya akan sentiasa "rajin" berbekal. insyaallah.. =)


Wednesday, 29 April 2015

KUAH ROJAK PAK ALI



Ini adalah supersedap!
Mangga epal cicah dengan kuah rojak Pak Ali.
Rasanya memang ohsem.
Kuah rojak ni kawan saya tolong belikan di Pulau Pinang.
Harga RM4.50 satu..
Sebelum ni saya biasa makan kuah rojak Mak Bee tu. Yang tu pun sedap.
Tapi yang Pak Ali ni kuah dia jenis tak cepat keras kalau disimpan dalam peti ais.
Rasa dia lebih pedas sikit dari Mak Bee.
Bagi yang suka pedas2 macam saya ni..memang sesuai sangatlah..


Ehe..gambar petang tadi, hari ni bizi kemas rumah, esoklah update citer kemas rumah tu. Good night. 

Tuesday, 28 April 2015

Azam bawa bekal ke pejabat

Assalamualaikum, dan hai..

Menu tengahari saya tadi.

Nasi putih
Ayam goreng
Hati masak kicap
Sayur kacang bendi goreng

Total : RM5.00
*kalau makan kat kedai2 biasa area sini, lauk macam ni biasanya dah mencecah RM7 ke atas*

Air teh o ais laici = RM 2.60

Lokasi : satu gerai kat food court giant kolombong, (sorry lupa nama..tapi kalau pergi kat sana korang akan perasan 1 gerai yang ramai orang duk beratur ambil makanan)

Harga makanan kat situ murah dan menu  pun kena dengan tekak saya. Kira ok lah, saya selalu ke gerai abang tu pun sebab kawan ofis yang rekemenkan.

Tadi saya makan sorang-sorang je sebab member pejabat ramai yang outstation hari ni. Rasa janggal jugak bila kita nak makan kat meja tu sorang-sorang. Tapi saya cuba belajar bersendirian. Selalunya saya keluar makan tengahari dengan member2 ofis. Selalunya geng2 lelaki, tapi jangan risau, hubby dah tau. dia dah faham camne cara saya berkawan dan member2 ofis. Lagipun kami keluar secara berjemaah gitu.


Bukan saya je yang berkeseorangan tadi, jadi tak perlulah saya nak berasa janggal sangat kan. :)

Kat ofis saya ni ada 9 orang staf perempuan termasuk saya. Tapi masing-masing buat hal sendiri bila tiba waktu rehat, ada yang keluar dengan husband, ada yang tak nak keluar tengahari sebab siap2 bawa bekal tengahari. Ada yang ambil anak...dan tak lupa juga ada yang nak berehat je kat surau..

Kalau dulu, saya ada geng keluar makan, asal je time lunch, ada je lokasi dan plan program kami nak berjalan kat mana..tapi geng tu dah tak de dah..sorang dah pindah ke sarawak, sorang ke perak, sorang ke sandakan.alahai rindunya kat kalian.

Saya ni bukan rajin sangat nak keluar lunch. Keluar pun sebab terpaksa je isi perut yang sentiasa lapar ni. Lambat makan sikit mula lah menggigil. Camne lah bulan puasa nanti. Harap2 saya boleh puasa penuh la. Tambah2 dengan keadaan kesihatan saya sekarang. Cepat penat. Pagi2 pulak saya selalu datang kerja lambat.tak sempat nak singgah ke kedai untuk tapau makanan siap2.. Selalunya saya beli makanan yang dijual kat bawah pejabat, kalau habis, melepas lah saya.

Lepas ni saya nak kena usaha lebih sikit untuk bertolak awal ke pejabat. Biar sempat singgah kedai dulu beli makanan untuk makan pagi dan juga tengahari. Tak pun kalau saya malas beli kat kedai, saya kena bangun awal sikit untuk siapkan bekalan makan dari rumah.

Baru lah dapat jimat tenaga saya. Jimat masa, dan jimat duit of kos. Yang penting  bila bawa bekal sendiri kebersihan makanan lebih terjamin. Lebih sihat.

Insyaallah. Parking angan2 je la dulu. Ekceli dah lama berangan2 nak berbekal ke pejabat ni cuma kegigihan je belum datang. Eheee~










DUGAAN IBU MENGANDUNG

Assalamualaikum & hai,

Bermula semalam-27 april 2015 bermulalah hari-hari yang mencabar buat saya untuk menjadi seorang superIBU. Sayalah abi, sayalah ibu. Abi zahraa berkursus teknikal lebih kurang 1 bulan di pusat latihan APMM, Kuantan Pahang, 3 jun 2015 baru balik KK semula. Sobbss, sobbss..

Kursus ni kat sini Abi je yang terlibat, tu pun sebab pihak HQ yang pilih. Saya pun terkejut bila dapat tahu nama hubby yang naik. Untuk kebaikan hubby jugak, saya relakan pemergiannya ke sana. Staf bahagian kursus cakap kalau tak nak pergi (dengan alasan) perlu cari pengganti. Tapi saya suruh jugak hubby pergi walaupun berat hatinya. Yelah nak tinggal anak bini, lama pulak tu..tapi bukan senang untuk terpilih mengikuti kursus tu. Rezeki hubby namanya tercalon. Alhamdulillah.

Kursus lama-lama macam ni mengingatkan kembali sewaktu mengandungkan Izz Zahraa. Masa tu pun hubby dah ikuti satu kursus teknikal (tajuk lain) selama sebulan jugak. Masa tu walaupun pregnant, saya rasa ok lagi sebab saya berseorangan. Balik kerja kalau penat saya tidur n baring je. Makan pun beli kat kedai je. Kalau rajin baru masak. 



Kali ni, dugaan buat saya, tinggallah bertiga dengan zahraa, dan seorang lagi zuriat kami di dalam kandungan saya. Saya kena kuat dan kental jugak lah dengan zahraa yang tengah nak membesar ni.

Alhamdulillah, Syukur ke-hadrat Nya. Saya disahkan mengandung lagi, dan usia kandungan saya dah mencecah 5 bulan (+-21weeks). [sorry, lambat pulak update cerita kat blog..] (Next entry saya cerita secara details, insyaallah)


Insan kecil yang tak tahu apa-apa. Sengih je bila di ajak selfie. 


Zahraa kurang sihat, dia batuk2 n selesema start hari jumaat haritu. Tapi pagi tadi saya tengok dah ok. Harap2 petang ni dia pulih sepenuhnya. Ye lah bimbang jugak saya..dengan hubby tiada di sisi.





Tertidur dalam kereta, alhamdulillah zahraa tak meragam. Dengan ada makanan kudap-kudapan dan cerita kegemaran dia, upin ipin. Thanks kepada hubby sebab belikan saya lazypod tu. Sememangnya sangat2 berguna tatkala bawa kereta bersama-sama along zahraa. 



Semoga saya, zahraa dan kandungan pun sihat2 je..semoga allah permudahkan urusan saya..berikan kesihatan kepada kami sekeluarga..dan dilindungiNya selalu..insyaallah...

p/s : Camni lah duduk di perantau, time terdesak macam ni, mula lah pikir untungnya kalau dekat dengan family sendiri..ada apa2  insyaallah mereka blh tolong..huhu..Tak da lah rasa bersendirian sangat kat tempat orang bila hubby tak de..nak mintak mak datang sini temankan saya pun segan jugak coz mak pun ada keje dia jugak, lagipun abah pun tak berapa sihat jugak.. :(  Tapi saya tetap bersyukur coz ada kawan2 yang ambil berat n ada dah pm saya untuk tanya khabar..siap pesan lagi kalau perlukan apa2 bantuan just bagitahu je tanpa segan silu..Thanks korang..alhamdulillah saya dikelilingi insan2 yang baik hati.. :)



Monday, 20 April 2015

RESTORAN IKAN BAKAR KAK JUNE

Malam tadi mat shah ajak keluar dinner kat luar dengan kawan dia. Katanya nak try restoran ikan bakar dekat-dekat je ngan rumah kiteorang. So apa lagi laju je lah wife dia yang tak berapa nak "rajin" ni terus setuju.

Lokasi : Restoran Ikan Bakar Kak June, kg. Tok Batik Tuaran.
Landmark : kalau dari KK- ikut jalan kampus Intan Sabah, sebelah kiri jalan je, lepas gelanggang futsal dan kedai rakyat 1malaysia. (jalan short-cut untuk ke Kota Belud)


Tak banyak sangat kami cuba malam tadi. Dah kata nak cuba kan, takkan terus ambil banyak2..buatnya tak sedap? Kan dah rugi..hihi.. Hubby ambil ikan putih saiz besar jugak lah, anggaran 700gram, dan jugak seekor lagi ikan apa ntah saya tak sure tapi orang sini panggil ikan ayam saiz kecil. Cukuplah makan untuk 4 orang dewasa dan 3 baby je. 

Harga kat situ dikira per ikan. Contohnya kita pilih mana-mana ikan yang kita nak,lepas tu dia bagi siap2 harga ikan tu. side dish yang hubby ambil adalah nasi 1 bekas tapauware, sup kosong, sayur dan rumpai laut (masing2 rm2 satu piring), air milo panas, milo ais, bandung ais, dan ABC special (RM4.00) jumlah harga adalah RM56.00. Ok ke? Saya kurang pasti ok ke tak harga tu sebab dah lama saya tak makan ikan bakar.

Sos yang disediakan adalah sambal tumis, sambal belacan, dan sambal kicap.(sorry iols lupa nak ambil gambar, zahraa sibuk nk main telefon ibu dia ni huhu). Kesemua sambal2 ni sedap2 dan kena lah dengan selera tekak saya.

Bagi saya, not bad lah restoran ni, tahap kebersihan dan keselesaan adalah amat memuaskan hati pelanggan. Semua pekerja mesra dan peramah, kalau yang bawa baby tengah tidur, stroller juga disediakan untuk memberi keselesaan kat pelanggan diorang tau.


Good girl malam tadi, baik je dia. Selalu kalau time makan dia tak suka sangat duduk atas baby chair. Kali ni ok pulak, mungkin dia tunjuk sopan depan famili kawan hubby ;P

Untuk maklumat lanjut boleh check di lama Facebook : IKAN BAKAR KAK JUNE






Thursday, 16 April 2015

GIVEAWAY DIANARASHID DOT COM DAN KAWAN -KAWAN NYA.



Dah lama saya tak join GA. 
Kali ni terjumpa GA yang dianjurkan oleh blogger DianaRashid Dot Com dan kawan²

Senarai hadiah menanti pemenang bertuah :- 

ü WANG TUNAI RM20 X 1 PEMENANG
ü KUFI SAIZ A4 X 2 PEMENANG
ü TUDUNG X 2 PEMENANG 
ü 5 SHISHEDO MASK X 1 PEMENANG
ü TOPUP RM10 X 1 PEMENANG
ü 1 BB CREAM SEQY BEAUTY NATURAL TONE 
ü DAN 1 CLEANSER SEQY BEAUTY X 1 PEMENANG
ü PRODUK SHAKLEE (CHEWABLE VITA C) X 1 PEMENANG
ü HIJAB PINS BY MOMMYLIN X 1 PEMENANG
ü NOVEL (KALAU SUNGGUH BAGAI DIKATA) X 1 PEMENANG


Syarat² penyertaan :-

1.       BUAT ENTRY DENGAN TAJUK BEBAS..LAGI MENGANCAM TAJUK NYA LAGI BEST..
2.     LETAK BANNER KAT ATAS TU DALAM ENTRY AWAK. LINK KAN KE ENTRY GA ASAL.
3.     WAJIB FOLLOW DAN LIKE SEMUA PENAJA YANG DISENARAIKAN.
4.    TINGGALKAN LINK GA AWAK DI KOTAK KOMEN.




Jom terjah BLOG DIANA RASHID



Good Luck !

Wednesday, 15 April 2015

Tahniah hubby


Tahniah hubby! Semoga sem ni lebih sukses dari sem2 yang lepas. :)

Tuesday, 14 April 2015

KFC ZINGER RICE WRAP

Gara-gara terbaca entry kak rine, terus saya mengajak abi zahraa terjah KFC untuk try zinger rice wrap kfc tu. Nasib baik abi zahraa layankan je kehendak saya ni, kebetulan jugak dia nak ke sebuah kedai gunting bersebelahan giant indah permai untuk gunting rambutnya yang dah nak panjang tu.


Lepas siap gunting rambut, tibalah masa untuk makan. Alhamdulillah makanan yang diidamkan dapat jugak ku makan. Sebelum ni saya tak pernah lagi makan rice wrap ni. Tapi not bad jugak lah rasa dia. Ada nasi, hirisan ayam, salad sayuran, dibungkus dalam roti pita. Makanan sihat, saya suka.! 

Thanks hubby.!



Monday, 13 April 2015

BLOUSE DAN JUBAH (NURSING DAN WUDHUK FRIENDLY)

Salam semua…

Ada tak ibu ibu gojes dekat luar sana yg tengah menyusukan anak?? Hari ni sy nak share pasal pakaian untuk BF mummy.. memang up to date, trendy and wahh cun sangattt..


Blouse ni nampak  sweet sangat kan? Sopan dan menutup aurat. Color pun pastel je, sape yg suka pastel color mesti kena beli blouse ni tau.


 Jubah ni pulak boleh pakai kalau ada majlis dinner ke, kenduri ke. Dah tak payah fikir nak pakai apa sebab jubah ni pun dah nampak exclusive. Nak menyusukan anak pun senang sebab takde butang dan zip, selak je anak boleh terus menyusu.



Bagi yang suka sequin sangat tuu, taraaa haa jubah ni ada sequin. Takde lah ibu2 asyik merungut baju dorang tak cantik laa, tak nampak bergaya laaa. Jubah ni nampak trendy and plus wudhu friendly tau


Tengokk dia punya scallop kat bawah tuuu. Cantiknyaaaaaa tak nampak mcm nursing wear pun kan? Kalau ada aktiviti lasak sikit boleh laa pakai blouse ni. Confirm nampak muda dari usia sebenar. Hahahahaa :D


Apa perasaan moms out there? Mesti happy gila sebab dah banyak baju yg cantik untuk dipakai kan? Dah takde rasa down bila tengok kawan2 yg lain melaram sakannn. So apa tunggu laa? Grab yours now. Kalau nak tau more details boleh usha dekat sini tau :

 INSTAGRAM :    @feedmilk

FACEBOOK :   www.facebook.com/Feedmilk 

WEBSITE :   www.feedmilk.com


TELEFON :    016-6744960

Wednesday, 8 April 2015

PENGALAMAN BERSALIN : NUR SAFIYYA IZZ ZAHRAA

Assalamualaikum,

Hari ni Izz Zahraa dah masuk 1 Tahun 5 Bulan. Sekejap je rasanya masa tu berlalu pergi. Semalam saya melawat seorang kawan yang baru bersalin. Terus kenangan menggamit memori. Ehe?? cam pelik pulak ayat nye ni kan. kih kih kih.

Sebelum saya terlupa setiap detik manis dalam hidup saya tu, jomlah baca ...tapi jangan muntah pulak sebab rasanya macam paaaanjjaangg sangat2 kot... :D

Sambungan dari kejadian  dah turun tanda nak bersalin ..

Jumaat, 8 November 2013

Saya tersedar dari tidur lebih kurang pukul 6.00 pagi, masa tu saya masih lagi dapat rasa contraction tapi tak kuat sangat dalam 5-10 minit sekali. Pada pemikiran saya (tatkala itu) contraction tu adelah biasa je tak sakit pun dan tak rasa yang saya dah nak bersalin. Masa tu tak de pengalaman lagi, dan sakit pun tak ada saya biasa je lah tak cemas tak gentar. eheee...

Mat Shah dah bangun lepas saya ke tandas, dia tanya saya ok ke tak? sakit ke tak?
saya sengeh je..masih macam semalam. Masih ada spotting darah di pantiliner.
Dah betul2 tak sakit. Lepas siap2 mandi kiteorang bersiap2 nak ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas (HWKK) sebab semalam doktor dah pesan suruh ke hospital jugak sekiranya spotting tu masih ada.

Lepas breakfast telur separuh masak, 2 biji. Milo panas, dan jugak pisang..kiteorang bergerak ke hospital.

8.45 pagi : Sampai di HWKK, terus naik ke tingkat 2, bilik penilaian (PAC). Daftar dekat kaunter pendaftaran PAC, nurse bagi urine stick (ke ape benda nama dia). Dia suruh check urine dan tukar pakaian hospital siap2. Lepas ambil berat dan tinggi saya diarahkan untuk duduk di ruang menunggu dalam bilik tu juga. Keadaan pagi di bilik tu agak tenang, namun masih sama macam semalam, masih ramai ibu-ibu yang menunggu giliran untuk dipanggil. Ada yang dah bleeding banyak..ada yang air ketuban melimpah2 tumpah..Syukurlah keadaan saya masa tu baik-baik je dan tak seteruk diaorang.

Masa naik tu saya hanya bawak handbag. Bag keperluan bayi dan ibu saya tak bagi lagi hubby bawa naik atas. Hubby pun saya tak bagi naik ikut saya. Sebab saya suruh dia pegi cuci kereta dulu, tak jauh daripada hospital tu. haha. Yang saya pun satu..dah nak bersalin pun masih sempat lagi suruh suami cuci kereta. kihkih. lucu pulak kalau ingat balik. Yer lah kereta tu dah kotor sangat2..Lagipun saya tau masa tu saya tak kan bersalin lagi dan akan lambat lagi bersalin. Tak sampai sejam matshah g cuci kereta, dan siap makan pagi sekali dia dah bagitahu yang dia dah siap buat semua tu.

Saya? terus menunggu dan menunggu. Sambil2 beristighfar..sambil makan kurma dan air zam zam yang sempat saya bekalkan dalam handbag. Nak makan makanan yang mengenyangkan memang dah tak boleh telan.

Lepas tak lama tu, datang nurse ambil maklumat saya dengan nurse di kaunter pendaftaran. Lepas tu dia suruh saya baring untuk ambil bacaan CTG scan. Lepas tu datang lagi doktor, dan doktor pelatih. Interview sedikit sebanyak. Kemudian saya diarahkan tunggu lagi. Mungkin keadaan saya nampak macam tak kritikal, berbanding pesakit lain yang ada yang dah menangis menahan kesakitan.

11.50 pagi. Saya diarahkan baring di atas katil, saya dipasang satu 'alat' kat pergelangan tangan saya. Apa lah nama tu ye.? sorry betul2 lupa. Tapi saya dimaklumkan sekiranya ada kecemasan, wayar2 oksigen dan sebagainya akan disalurkan terus melalui alat yang sudah dipasang tu. Lepas saya diperiksa oleh seorang doktor cina, saya disahkan lagi oleh seorang lagi doktor lelaki yang berbangsa india. Waktu tu dia cakap bukaan saya dah hampir 5.5cm. Saya agak berdebar kat situ. Ditambah lagi berdebar apabila dia cakap "puan, kami akan bantu puan untuk mempercepatkan bukaan laluan..puan tahan sikit ya.." saya hangguk2 je..Sekali dia seluk, saya dapat rasa satu kesakitan yang amat sangat..sampat menitis air mata..tapi tak ada lah sampai huawaaa huwaa meraung2 tu.

Masa tu ada seorang nurse dan jugak nurse yang berpangkat sister. Saya tau pun sebab saya dengar semua nurse dan doktor memanggilnya sister. Sister tu sangat baik dengan saya, dan mungkin juga baik dengan semua orang. sempat dia tanya saya..anak sulung ya puan..? saya hanya mengangguk2 je..sambil menahan sakit..

Selepas doktor selesai periksa, dan tatkala saya berasa sakit tadi, saya juga dapat rasa yang bahagian bawah badan saya dah basah lencun. Beberapa orang nurse pelatih sedang alaskan kain lain di bawah badan saya. Baju dan kain saya memang dah basah lencun. Saya terus sms matshah, suruh dia naik dan bawa beg saya tu sekali.

2.20 petang ..

Jam ni lah saya dah betul2 rasa sakit yang teramat sakit. Rasa macam nak membuang, tapi tak boleh. Pastu untuk tahan sikit sakit tu sempat saya macam meneran sikit. Sakit sampai tak blh nak pegang telepon. Tapi sempat lagi saya beristighfar dan rasanya sempat saya call husband n bagitahu dia saya dah nak ditolak ke labour room.[masa tu masih lagi kat bilik PAC  hokaayy]. Saya tak pasti masa tu ramai sangat yang tengah bersalin, bilik bersalin penuh..so sebab tu la betul2 dah nak bersalin baru dia tolak masuk ke dalam labour room yang tak jauh je dari bilik PAC tu.

Kemudian bila dah tak tahan sangat, saya bagitau sister yang baik tadi. Saya cakap betul2 dah tak tahan, tapi tak ada lah cakap tu dengan nada mengada-ngada, cuma cakap je dengan harapan diorang cepat2 tolak saya ke labour room. Masa tu dah tak takut apa dah. Nak cepat2 bersalin je sebab dah tak sanggup tahan sakit wehh...haha

Ok terus sister yang baik hati tu bagitahu doktor muda tu. Diorang cek, dah confirm bukaan dah hampir 8.5cm! OMG, sayup2 je saya dengar. Sambil tu cuba tahan nafas, cuba untuk sepenuhnya ingat Allah, hanya Dia je yang berkuasa, mampu buat saya berasa tenang hadapi Ujian hebat dariNya ini.

Saya digegaskan ke dewan bersalin. Bag baju baby saya dah husband tinggalkan dengan nurse di kaunter pendaftaran PAC, sebelum saya ditolak ke labour room, selipar, baju dan handbag  yang ada bersama saya nurse dan sister letak sekali atas katil tu bersebelahan saya. Pada pandangan saya, staf kat HWKK ni memang bertanggungjawab, dan kesemuanya baik2 belaka.

Sewaktu kena tolak ke labour room, saya betul2 dah rasa tak tahan, kuat saya pegang di palang besi. Tercari2 jugak manalah laki saya ni. Aduii..time2 ni lah tak muncul2. Sambil pejam mata, sempat saya jeling2 orang sekeliling yang berselisihan dengan saya. Ohh malu jugak bila kena tolak atas katil camtu. Camne lah muka saya masa tu. Mesti buruk gila.

2.50petang 
Masuk ke labour room, saya disuruh naik ke atas katil sebelah. Maknanya saya tak akan diangkat, saya kena mengensot sikit untuk ke katil sebelah sambil dibantu oleh nurse dan sister tadi. Bayangkan dah la tengah2 sakit nak bersalin, rasa tubuh badan ni dah tak ada kudrat dah nak 'lompat' naik ke katil sebelah.

Lepas sister cakap,'mama, cepat pindah ke tail tu...baby dah nak keluar..' terus saya jadi kuat. Seakan2 baru tersedar dari lamunan. Terus bertenaga nak bangun. Tak sabar nak jumpa baby wehhh.. :)

Waktu nurse (bidan) tengah siap2 nak sambut bayi.pakaian saya yang basah lencun tadi ditukarkan dengan pakaian baharu..sambil betulkan kaki dan kedudukan saya. Saya terdengar nurse lain dan juga sister tertanya2 dan memanggil2 mana suami saya.. 'Father Friendly punya ni..mana husband dia ...' lepastu datang  tanya saya..saya suruh dia call husband saya, namun ada kod lock pulak kat telepon. ish masa ni jugak lah rasa susahnya pakai smartphone. Leceh nak kena masukkan password bagai. hehe.

Sempat saya call husband. Rupanya dia di tandas kat depan tu. Tak senang duduk sampai macam2 rasa. Nak kencing nak berak lah.Nerves punya pasal. haha. Tak lama terus dia sampai, diberikan baju berwarna putih dan penutup kepala. Sekali tengok dah macam staf hospital jugak. kihkihkih.

Seterusnya bermulalah proses meneran..1,2,3....push....pushh....x jugak keluar2..cuba lagi....cuba lagi...dan cuba lagi..last2 dalam kali ke-5 saya teran kot..masih tak berjaya..salah teknik mungkin. Tak pun terlebih takut. Sister tadi bersemangat bagi kata2 semangat kat saya. Matshah pun sama. Tapi saya sempat perasan, yang muka matshah pucat lesi tengok banyak darah keluar. haa...baru dia tahu kan..

Seingat saya, doktor perempuan yang handle masa saya kat labour room tu. Dia tengok sekejap2 camtu je.
Nurse Bidan yang sambut, (saya kagum dengan dia) .Kelihatan sangat cekap, walaupun hanya seorang gadis muda. dibantu oleh seorang staffnurse pelatih dan diperhatikan oleh sister. Tiada doktor2 pelatih  atau nurse pelatih yang datang menjadi pemerhati. Di situ daku bersyukur. Alhamdulillah. Izz Zahraa dilahirkan dengan bantuan sedikit guntingan setelah daku dah berhempas pulas meneran lebih kurang sebanyak 5 kali. Rasanya setiap ibu yang pertama kali bersalin, akan digunting sedikit. Tapi tak semestinya jugak kan..

3.03 petang
Lepas je Izz Zahraa keluar, rasa lega yang teramat sangat. Bayi diletakkan di atas dada saya. Rasa melekit-melekit dan panas. Bayi menangis nyaring. Saya cium dan peluk dia. Rasa sakit dah hilang dalam sekelip mata lepas tengok dia. Anugerah yang tidak ternilai. 2 tahun 9 bulan kami laki bini nantikan kehadirannya. Alhamdulillah, kurniaanNya yang cukup istimewa.

Sewaktu Zahraa diletakkan atas badan saya. Saya cakap dengan hubby, anak kita abi.. alhamdulillah. sambil menangis. hubby pun sama menangis, tapi sedikit kontrol sebab ada lagi nurse dan sister kat situ. Saya pandang sister, sempat mengucapkan terima kasih banyak2..sudi bagi bantuan semangat kat saya...dan layanan yang baik sekali. Waktu tu dia dah nak keluar, namun sempat ucap bye2 dulu kepada kami.Semoga sister sentiasa dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan selalu{maaf lupa nama, tapi kalau jumpa lagi saya masih ingat raut wajahnya}

Lama juga Zahraa di atas badan saya. tapi sekejap je menangis, mungkin dia rasa selamat dalam pelukan ibunya. :) waktu tu, bidan tengah mengeluarkan uri, dia tekan2 sikit kat bahagian perut saya. Saya tak sempat tengok bagaimana rupa uri tu, dia dah masukkan dalam bag plastik untuk diberikan kepada suami saya. Lepastu bermulalah proses jahit-menjahit. Sebelum tu ada satu suntikan diberikan kat paha saya. Mungkin untuk tahan sakit, lupa pula suntikan apa. [banyak juga yang saya lupa, maklumlah dah hampir 2 tahun dah..hehhee]

Jahit kat bahagian dalam dulu, tak de lah sakit sangat, masuk ke bahagian luar luka..saya rasa macam kulit disiat2. Sabar je lah menahan sakit. Nasib baik saya agak penyabar, mungkin sebab saya pernah alami rasa sakit sewaktu rekrut dulu. ehe....ada kaitan ke sakit2 dulu dengan sekarang,,,? ada. tapi lain sakitnya. :)

Selesai urusan jahit luka, yang mengambil masa sekejap sahaja. Kagum sangat dengan hasil kerja nurse bidan tu. Cekap dan profesional. Terima kasih banyak2 nurse. :)

Kemudian seorang nurse datang ambil zahraa untuk dibersihkan. Masa tu dia minta pakaian,  tuala baby, serta kain lampin. Tak lama kemudian dia datang hantar zahraa yang dah bersih. Kami ditinggalkan bertiga dalam bilik tu sebelum dihantar masuk ke wad pesakit. Ada nurse datang bagi 1 cawan milo suam kat saya. Terima kasih, lega rasanya bila blh telan sedikit air.
 

Selepas tu hubby azankan zahraa. alhamdulillah...setinggi-tinggi kesyukuran kami panjatkan kepadaNya. Kemudian nurse datang dan suruh saya mula susukan bayi.. Dengan sedikit kekok saya diajar cara serta kedudukan yang betul untuk menyusukan baby. Alhamdulillah baby dapat minum susu pertama saya yang dikurniakan olehNya.

Lama juga kami dalam labour room sebelum saya rasa nak terkencing. Adui..Dnegan 'kepedihan' saya bangun dari katil dibantu oleh hubby. Dihantar sampai ke dalam tandas..betapa siksanya nak kencing buat pertama kali. Darah banyak jugak lagi yang keluar, masa tu saya dipakaikan tuala wanita hospital. Lepas tu saya tukar tuala wanita saya sendiri, khas untuk wanita bersalin. Dengan kepayahan dan kesakitan..cuba untuk sabar  sahaja...

15 minit selepas siap tu..datang seorang doktor muda, lelaki..untuk periksa jahitan bidan tadi. Agak sakit bila bekas jahitan dibelek dan diperiksa. Uhuhu....sabar je lah..Baby juga diperiksa..

Lama jugaklah kami kat situ, lepas bersalin terus dapat call dari kawan2 rapat..kak ika, kak lin..rambo..tak lupa juga keluarga tersayang yang tertunggu2 update dari kami sejak tengahari tadi lagi. Syukurlah semua selamat2..terima kasih kawan2 dan keluarga yang mendoakan kami..Alhamdulillah allah permudahkan urusan kami..tak sampai 15 minit proses kelahiran Izz Zahraa. Sungguh besar kuasa Mu. Alhamdulillah saya sakit tak lama..

Dekat jam 6.30 petang barulah aku dihantar ke wad pesakit luar, Masuk je wad tu, hanya saya je kat dalam tu. Nurse cakap nanti akan ada lagi pessakit lain. So legalah aku, kalau tak...errr..takut jugak sorang2...huhu

Ok cukuplah setakat tu dulu..lainkali ada masa saya update lagi...sambungan dan ssambungan....kot2 lah ada..hahhaaaa










Alhamdulillah...dipermudahkan urusan bersalin... :)

Monday, 6 April 2015

Pertandingan Fotografi Jabatan Taman Laut Malaysia 2015


Assalamualaikum, Pagi tadi cikmi bukak email ofis, cikmi ada terbaca satu iklan ni, rasanya tak salah cikmi kongsikan kat blog cabuk cikmi ni..

kepada peminat-peminat fotografi dijemput untuk mengambil bahagian dalam Pertandingan Fotografi Jabatan Taman Laut Malaysia seperti maklumat berikut :-




TERMA & SYARAT
 1. Pertandingan ini adalah terbuka kepada semua Warganegara Malaysia.
 2. Tema bagi pertandingan adalah Biodiversiti Marin dan Panorama Pulau Taman Laut'.
 3. Setiap penyertaan hendaklah disertakan dengan borang penyertaan yang dilengkapi dengan
       i. Nama
       ii. Nombor kad pengenalan
       iii. No. telefon
       iv. Email
       v. Alamat peserta
       vi. Bilangan penyertaan bagi setiap kategori
4. Pertandingan ini terbahagi kepada 3 kategori iaitu:
       i. Kategori Panorama Pulau Taman Laut
       ii. Kategori Dasar Laut (underwater) — Macro
      iii. Kategori Dasar Laut (underwater) — Seascape
5. Peserta dibenarkan menghantar maksimum dua (2) gambar sahaja bagi setiap kategori yang dipertandingkan.
6. Semua gambar mesti dikemukakan dalam bentuk JPEG (sekurang-kurangnya 8MB & 300 dpi keatas). Salinan soft copy perlu disertakan dalam bentuk CD dan diserahkan bersama gambar bersaiz 8R (photo paper & siap mounting board warna hitam) kepada pihak penganjur.
7. Setiap gambar yang dihantar wajib disertakan maklumat seperti nama ,kategori, saiz, kualiti, tarikh dan lokasi gambar diambil. Maklumat ini hendaklah dilekatkan di belakang gambar sebelah penjuru kanan atas gambar tersebut.
8. Peserta boleh menggunakan sebarang jenis kamera digital.
9. Setiap gambar yang dihantar hendaklah diambil di kawasan Pulau-pulau Taman Laut Malaysia Sahaja. (Lampiran senarai 42 Pulau)
10. Gambar yang dihantar perlulah asli, terkini, hasil karya peserta dan tidak pernah menyertai mana-mana pertandingan.
11. Tempoh masa pertandingan adalah bermula pada 1 April sehingga 31 Mei 2015. Peserta hendaklah mengambil gambar dalam tempoh masa ini.
12. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 31 Mei 2015 dan penyertaan hendaklah sampai kepada urusetia pada atau sebelum jam 5.00 petang
 13. Gambar yang dihantar akan menjadi hak milik Jabatan Taman Laut Malaysia dan Jabatan berhak menggunakan gamabar-gambar ini bagi sebarang tujuan.
14. Suntingan gambar minima sahaja yang dibenarkan (Terang, Gelap, Cropping, Tone). Suntingan tambahan adalah tidak dibenarkan (Manipulasi, Pencahayaan Tiruan, Tambahan Kesan Khas dan sebagainya).
15. Gambar pertandingan ini akan dinilai berdasarkan pematuhan kepada tema, kreativiti dan aplikasi teknik fotografi yang terbaik.
 16. Segala kos yang terlibat dalam proses penggambilan gambar adalah di bawah tanggungan peserta.
17. Setiap penyertaan akan dinilai oleh panel hakim professional bebas yang dilantik oleh pihak penganjur.
18. Keputusan pengadil bagi pertandingan ini adalah muktamad. Sebarang bantahan tidak akan dilayan.
 19. Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kemalangan dan kerugian.
20. Hadiah pertandingan bagi setiap kategori adalah seperti berikut :
Kategori Panorama Pulau Pertama : RM 2,000.00
Kedua : RM 1,500.00
Ketiga : RM 1,000.00
Saguhati : RM 500 x 5 pemenang

 Kategori Dasar Laut (underwater) Macro
 Pertama : RM 3,000.00
Kedua : RM 2,000.00
Ketiga : RM 1,000.00
Saguhati : RM 500 x 5 pemenang

Kategori Dasar Laut (underwater) Seascape
Pertama : RM 3,000.00
Kedua : RM 2,000.00
Ketiga : RM 1,000.00
Saguhati : RM 500 x 5 pemenang

21. Borang penyertaan boleh dimuat turun di Laman Sesawang Jabatan Taman Laut Malaysiawww.dmpm.nre.qov.mv . ( MUAT TURUN BORANG )
22. Penyertaan adalah percuma.
23. Warga Jabatan Taman Laut Malaysia adalah tidak dibenarkan menyertai pertandingan ini.
Gambar dan Borang Penyertaan hendaklah dihantar ke alamat berikut :

URUSETIA PERTANDINGAN FOTOGRAFI JABATAN TAMAN LAUT MALAYSIA PERINGKAT KEBANGSAAN 2015
Bahagian Pendidikan Dan Interpretasi Maklumat
Jabatan Taman Laut Malaysia
Aras 11, Wisma Sumber Asli
No.25 Persiaran Perdana Presint 4 62574

W.P Putrajaya 03-8886 1726 @ 03-8886 1416

Semoga bermanfaat!! :)

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts