Saturday, 28 March 2015

Resepi Nasi ayam cikmi


Assalamualaikum.

Hai, sihat ke? Dah lama cikmi menyepi. Oh best pulak biasakan diri cikmi ni ye..hehe..Mood nak update blog punyalah jauh menghilang. Ntah ke mana perginya. Blogwalking rajin la jugak, seronok baca cerita2 member blogger yg lain, tapi empunya blog.ya ampunn malas sungguh. ^ - *

Hari ni cikmi berdua je dengan zahraa. Abi zahraa ada kelas hari ni. Macam biasa, sebelum menjengah ke final exam, jadual kelas dia sentiasa fix. Kalau hari sabtu, kadang2 sampai ke malam. Kalau ahad, ok sikit paling lewat pun jam 3-4 petang je. Nasib la badan, nasib dapat wife yang tak kisah dapat berjalan ke tidak. Buatnya jenis yang suka berjalan, mau tak stress kan? Mih mih mih..kesian jugak kat dia, orang lain best je berehat hari2..cuti cam ni kan..berkorban je la sikit. Dah tak lama dah, hujung tahun ni habis lah sesi pengajian dia. 

Cikmi ngan zahraa..cam biasa lah kalau cikmi tak kerja, pagi2 sambung tidur lagi join sekaki ngan zahraa tidur. Dia memang banyak tidur sikit, dalam pukul 10-11 pagi baru nak bangun. Seronok je kalau cikmi tak kerja, blh tido puas2..ehe,,anak sorang je baru ni..esok2 dah bertambah..mesti dah tak boleh dah buat perangai buruk macam ni rasanya..kan..? Hahaha..

So bila datang kerajinan yang luar biasa ni..jom lah cikmi share sikit resepi nasi ayam yang dah cikmi siap masak n dah kenyang pun ni..alhamdulillah,,err nak siap nasi ayam ni tadi cikmi ambil masa dekat 2 jam lebih jugak tau! Zahraa ni kalau tengok cikmi jauh sikit dari dia,,start lah nak panggil2 cikmi..so masak pun sambil melayan dia je lah., tu pun dah umpankan citer kartun upin ipin yang dah siap dirakam sebelum2 ni melalui pvr astro.,kalau tak..susah jgk cikmi nak buat kerja.

Resepi nasi ayam untuk 2 orang makan je..

Bahan2..

1/2 ekor ayam..(cikmi ambil bahagian dada dan sayap, dan 1 lagi bahagian paha..tapi bahagian isi dada cikmi buang sikit coz banyak sangat tak habis pulak..so cikmi ganti dengan leher ngan bontot ayam 1 ketul..cikmi sukaaa)
1 perkakas sup tulang adabi 
1 perencah sup siam adabi
5 ulas bawang merah kecik2..
2 ulas bawang putih kecik2..
3 inci halia ( ketuk2 je)
1 biji ubi kentang dipotong siap2
3 cawan Beras
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sayur2 ikut suka (biasa daun salad, timun batang, dan tomato tapi hari ni nasi ayam cikmi tak de sayur..sebab tak plan pun nak masak nasi ayam ni)

Cara2nya...
1) bersihkan ayam, kemudian toskan..
2) tumbuk kasar bawang merah n bawang putih.
3) panaskan minyak, tumiskan perkakas kasar sup tulang adabi (kecuali rempah yg dalam bunjut tu je)
4) tumiskan bawang yang telah ditumbuk kasar.
5) bila dah nampak kekuningan..masukkan air secukupnya..
6) masukkan halia yg diketuk kasar, perencah bunjut, dan jugak perencah sup siam tu..bersama2 ayam2 dan kentang yang dh siap dibersihkan..
7) masukkan garam secukup rasa. Garam je tau, sebab bila dah masukkan perencah sup siam dia dah cukup rasa dah..tapi kalau tak suka pakai perencah sup siam tu boleh je masak ikut suka ati korang hehe..cikmi suka pakai perencah tu sebab sedap n senang.,cikmi tak suka sangat letak daun celeri @ daun sup.,Tak berapa suka ngan bau dia.kalau korang suka boleh letak je..sebab sstengah orang kalau takde daun sup mmg tak jadi la rasa sup tu kan..hehe..ikut selera masing2 la k..

8) Bila sup dah mendidih dan dah masak sepenuhnya, tutup api dan angkat ketulan ayam tadi, toskan sekejap..lepastu cedok sup mengikut sukatan untuk masak nasi tu..sup tu seeloknya dimasak secukupnya.(kena agak2 sendiri sukatan untuk masak nasi dan jugak untuk makan bersama nasi tu nanti, kang tak cukup kuah pulak hehe) ..sebelum tu cuci beras macam biasa, cuma time nak tambah air tu je masukkan sup tadi..tambah sikit serbuk kunyit untuk mencantikkan warna nasi ayam korang..Lepas tu masak nasi cam biasa, bila dah dekat2 nak masak nasi tu kacau2 sikit nasi tu bagi masak rata, jangan kacau kuat sangat kang patah riuk beras nasi tu tak cantik pulak nak makan.

sementara tu..buat sos kicap untuk goreng ayam..cikmi pakai :-
1) kicap cap kipas udang
2) kicap manis cap adabi
3) sos tiram cap mahsuri (yang ada muka shaheizi sam tu)
4) kicap homemade ada kawan cikmi bagi..dia ada rasa pedas2 n manis2 sikit.(kalau tak letak kicap ni cikmi letak kicap pekat cmpur ngan sos cili sikit)

Agak2 pekat n cukup rasa cikmi celupkan ayam yang dah ditoskan tadi. Tos tu sebab tak nak ada air sup yang melekat, kang cair pulak sos kicap cikmi hihi..

*sos kicap yang lebih celup ayam tadi cikmi simpan siap2 untuk makan bersama nasi pulak nanti..

Lepas tu barulah goreng sekejap..goreng seketul besar yang 1/4 tu je..seketul lagi cikmi simpan dlm peti ais, nak goreng malam karang pulak..yang kecik2 tu cikmi biarkan dalam sup tu biar dia berkawan dengan kentang tu hahaha..

Goreng jangan garing tau, coz ayam tu dah masak kan..lepas angkat tu sekejap,,cikmi ketuk2 sikit ayam tu ngan batu lesung yang dah dibalut dengan plastik..kang lekat pulak bau2 bawang kat ayam tu tak best pulak nak makan.. :)

Dah siap tu..jangan lupa sambal nasi ayam pulak..cikmi senang je.. Stok sambal lada cikmi dah ada sbb ma cikmi dah bekalkan sebotol..elok je tersimpan dalam peti ais..cikmi ambik 2sudu besar sambal tu..campur dengan sos cili sikit..lepas tu campur air masak..bagi cair2..taraaa..siap dah..kalau takde buat je senang je..blendkan cili, garam cikit, gula sikit..limau nipis sikit..biar cair2 sikit..

Dah siap pun..ni antara resepi yang mudah n menjimatkan masa..kalau zahraa tido kejap je cikmi masak ni...hehe..ok jom makan., :)
Tangan zahraa..time makan mesti nak makan sepinggan dengan cikmi..tapi makan 2-3 suap je lepas tu taknak dah..hihi..nak main2 je..

















Tuesday, 17 March 2015

AAISYAH DHIA RANA

Anak che ta.
Bergaya sakan..
Comel dan cute macam mak dia.



Sumber : instagram che ta

Dah pandai nak pakai lipstik da..huhu..tak logik pulak kalau dia yang pakai sendiri. Tu macam orang dewasa yang tolong pakaikan. Err.tak bahaya ke untuk baby ek? Wallahuallam.,anak depa, tau la depa jaga kan..

Sama gak ngan gelang nam tujuh lapan inci tebal tu..err..punya la besar..tak comel baby pakai besar2 cam tu. Dah la public figure, Ramai mata yg memerhati. Tapi tak pe, diorang pakai body guard lapan sembilan orang kot? Semua sado sado. Mana kita tau kan..

Kalau saya yang orang yang memang tak mampu ni..tak kuasa nak pakaikan anak gelang besar2 cam tu..kalau mampu pun takkan lah kot..besar sangat, dari comel dah jadi tak comel..dah macam citer anak mami dah tu..hihi.,

Ramai followers che ta komen suruh hati2..komen besar sangat la..tak lupa jugak ramai yang komen "jangan seboklah hal diorang" err..dah nama pun public figure, nama pun retis kan..sah2 dah orang bercakap..

Kita doakan yang baik2 je..tak salah dia nak pakaikan gelang besar2 kat baby dia..janji dia rasa baby dia comel pakai besar2 cam tu..kikikiki...







Thursday, 12 March 2015

Rindu Nasi Kak Wok

Assalamualaikum & hai,

Bagi sesiapa yang berasal daripada kelantan mungkin dah familiar dengan Nasi Kak Wok. Nasi kak wok ni merupakan nasi putih, gulai keropeh (ayam dipotong kecil2 bahagian tengkuk,sayap,kaki dan juga isi ayam, ayam goreng(juga potongan seperti ayam gulai, dan juga sambal belacan yang dibungkus dalam kertas pembungkus berwarna koko..dimakan panas2 waktu pagi dan juga untuk dimakan waktu tengahari. Memang menjilat jari!!!! 

Kedai nasi kak wok yang asli berada di kg Lundang, masuk ikut jalan sebelah KBMC (kota bharu medical centre). Pemilik kedai nasi kak wok merupakan arwah nenek kepada kawan saya, iaitu tipah. Tapi sekarang dan banyak kedai2 makan yang timbul dengan menu ala2 nasi kak wok, dan tak lari juga dengan yang menggunakan nama nasi kak wok sendiri. Yang tu saya kurang pasti samaada diorang memang dari keluarga arwah kak wok ataupun tak. Atau sekadar hanya menggunakan nama tu untuk publisiti sahaja. Termasuk juga di Negeri Sabah, dah ada jugak satu dua restoran yang menggunakan nama nasi kak wok serta menu2 untuk menarik perhatian pelanggan. Saya tak pernah lagi mencubanya kerana berdasarkan review x best daripada rakan2 yang berasal dari kelAntan yang pernah mencubanya. (Terus rasa malas nak mencubanya haha)

Dengan kesedapan nasik ni lah yang sering membuatkan anak2 jati kelantan yang berada di perantauan ni merindukan nasi kak wok. Yang bukan pregnant pun kalau dah rindu kat masakan tu, kalah orang pregnant tau.

Baru2 ni saya ada lihat dekat facebook sepupu saya, share gambar beliau membuat sendiri nasi ala2 kak wok..walaupun dia di kuala lumpur, selalu balik kampung namun sebagai ank jati kelantan tekAk dan selera memang tak boleh lari dari selera kelantan. Walaupun di KL sendiri dah banyak nasi2 yang menyerupai nasi kak eok, yang mana masakannya memang sedap, tetap merasakan " tak boleh lawan yang asli punya." 

Maka saya pun melelehlah air liur melihat nya. Nekad satu hari nanti mesti kena buat jugak.

Taddaaaa!!


Zoom in sikit..hehe..nasib baik kat umah saya memang dah ada kertas pembungkus tu. Saya memang suka beli barang2 packaging ni coz kadang2 bawak breakfast dari rumah pun saya pack macam ni je senang, tak payah nak bawak2 tupperware bagai hihihi..

Alhamdulillah berjaya jugak akhirnya..matshah gelak je tengok gelagat saya bungkus nasi. Saya tanya dia nak bungkus jugak ke? Dia cakap tak nak. Nak makan dalam pinggan biasa je, nak makan budu dan ulam sekali (wajib ada tiapkali makan) hehe.

Bau dengan rupa dah ada dah..rasa je lah tak dapat nak tandingi nasi original kak wok(yang tu dah tentu2 lah kan hehe)..

Korang yang berkunjung ke kelantan jangan lupa mencuba nasi kak wok yang original tau. :)





Wednesday, 4 March 2015

LAWATAN KERJA KE KAPAL PERANG USS BONHOMME RICHARD (LHD 6)

Assalamualaikum,

hai dah lama jugak daku tak bersiaran, anaknda tak berapa sihat tapi alhamdulillah dah sihat pun. Ibu yang tak senang hati bila anak tak sihat, mood semua sampai ke laut.

Berbalik kepada tajuk entri kali ni, saya ingin berkongsi pengalaman pertama saya melawat kapal perang Tentera Laut Amerika Syarikat (US Navy) iaitu USS Bonhomme Richard (LHD 6) pada Selasa, 24 Februari 2015 [dah seminggu pun..]

Sumber : wikipedia
Saya dapat tahu pasal kedatangan kapal US ni melalui seorang pegawai saya [boleh juga refer LINK ni untuk tau lebih lanjut] pada hari Isnin baru-baru ni. Dia telah ditugaskan untuk menghadiri satu mesyuarat dengan pihak tentera, so pandangan saya pada ketika tu. 'oh biasa lah US Navy memang dah biasa da...' tak meletakkan harapan untuk berpeluang melawat ke sana. Tetapi pada hari Selasa, saya mendapat makluman bahawa kapal tersebut dibuka untuk lawatan khas untuk pegawai dari jabatan-jabatan tertentu sahaja. Wah ini suatu yang menarik. Terus saya bagi nama untuk mengikuti lawatan tersebut dan alhamdulillah masih terdapat lagi kekosongan. :)

 Sesampainya kami di Jeti TLDM Sepanggar, betapa teruja nya saya. Besarr gila kot kapal ni! satu ruangan jeti tu hanya muat2 kapal tu sebijik je. Badan kapal yang nampak dari aras laut ni pun dah sama tinggi dengan bangunan kat pejabat saya (dan confirm lagi besar sebab masih ada lagi aras2 lain di bahagian bawah paras laut) Maunya saya tak eksited, pertama kali kot. Lagi-lagi kapal mat saleh. Terus je teringat filem Battleship, boleh rasai kehebatannya..ececeh..



Bapakk besar kapal, katanya memuatkan 4000 orang krew. phewww..!



Sesi penerangan ringkas.




Lawatan ke bahagian aircraft. Mantap betul pegawai wanita tu. hehe.


Bergambar kenangan.


Sempat lagi posing berdua. Nak sembang banyak2 iolls segan, takut dia tak paham hahahhahaa..

gambar kurang jelas pulak..


Yang ni saya rasa macam berdiri sebelah anak patung kat butik2 tu je. Putih n tinggi. Cantik kan.


kagum la dengan diorang semua ni. Semua nampak hebat2..Walaupun ada sesetengah pegawai yang sempat saya interviu, baru berusia 22 tahun, tapi muka nampak lagi matang dari saya. 

Lagi satu macamana lah diorang Boleh bekerja dalam sebuah kapal besar, yang memuatkan lebih kurang 4000 orang pegawai. Pehh boleh bayangkan tak macamana lah diorang bekerja agak2 ada tak yang masing-masing tak mengenali antara satu sama lain? agak-agak ada tak yang pasangan husband & wife? kapel maybe? hihi mesti ada kan..tak mustahil dengan seramai ni.


Sorry saya tak dapat nak share kesemua gambar2 yang ada..harap yang dah ada ni pun dah mencukupi buat tatapan anda.. :)


p/s :   Tetiba rase bertuah boleh naik kapal mat salleh ni...syukur... :)
























Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016