Thursday, 11 September 2014

Update kebizian aku (konon) dan jugak kisah zahraa

Assalamualaikum & hai readers...

Sorry semalam aku tak sempat nak update blog. 10 days challenge pun sempat buat sticky post entry je. Huhu. Penat, 24 jam sehari tak mencukupi bagi aku. Sehari tu terasa macam cepat je berlalu..errr KONOn bz sangat ko...hahaa

Kalau 2 minggu lepas sibuk dengan persediaan audit drpd Jabatan Audit Negara & jugak perbarisan hari kemerdekaan, minggu ni (ekceli start minggu lepas lagi) bz dengan program sahabat maritim, dan jugak pelupusan ekshibit. Bermula hari selasa, aku start buat tugasan luar..bersama AJk2 dan pegawai2. Masing2 ada tugas yang perlu diselesaikAn..bermula dengan meninjau tapak projek..ukur tu..ukur ni..semak tu semak ni..dan jugak plan itu..plan ni..semalam kami buat tugas luar lagi..untuk mencari supplier bagi cenderahati dan juga banner..backdrop..pendek kata banyak yang perlu dibuat.kami start srvey awal2..tak nak kelam kabut kalau nanti last2 minit baru nak buat..

Hari ni pulak, bizi dengan proses pelupusan barang eksibit. Alhamdulillah selesai satu hal tugas sebenar..belum lagi  selesai program sahabat maritim..dah dapat lagi satu arahan untuk perbarisan sempena harijadi TYT negeri sabah. Perbarisan tu lebih kurang dengan perbarisan merdeka baru2 ni.. Keanggotaan pula adelah dari peserta2 perbarisan yang lepas jugak.ahad dan isnin reheasal.. Manakala hari sebenar adelah hari selasa, 16 september..( cuti umum)😭😭😭 nanges....

-Izz Zahraa dan pengasuh baru-

Alhamdulillah semalam aku dah start hantar zahraa dengan pengasuh baru, iaitu umie su a.k.a akak S. Rumah umie su tu sebelah blok aku ni je, cuma dia tingkat 3. Aku tingkat 1..tak kisah la..janji dia sudi dan larat jaga zahraa..huhu..aku tak kisah pun sape2 yg sudi dan mampu dari segi kesihatan dan tenaga untuk jaga anak aku..cuma aku kisahkan adelah kalau BOLEH..aku tak nak membebankan pengasuh je..takut kalau2 anak aku ni menyusahkan kerja dia je...yer kerja mengasuh anak orang ni bukan kerja yang senang..kerja ni memenatkan..nak layan lagi kerenah anak orang..kalau mood tgh ok tak pe lah..buatnye meragam nak tu nak ni..pendek kata aku ni risau dan segan...kalau2 pengasuh tu sendiri terasa 'agak terbeban..' Atau pun terlintas dalam hati..'susahnye jaga budak ni' huhuhu...wallahuallam..

Mintak2 la umie su tak terasa terbeban sgt dengan kehadiran zahraa..buat sementara waktu ni..dah la umie su pun ada sorang lagi anak asuhan kat rumah dia..hope semuanya ok la..

Petang semalam aku duty..balik kerja lambat..aku dah call n bagitahu yg aku x dapat ambil zara..abi zara yang akan ambil nanti..

So tak sempat nak sembang panjang2 dengan umie su..aku hanye call tanyakan keadaan zara..

Tengahari semalam umie su dah call aku..bagitau zara tak nak minum susu dan makan...makan dan minum sikit2 je..dia risau..tapi aku dah bgtau awal2..zara memang kurang menyusu botol (susu formula)..sekali minum pun paling banyak 3oz je..kalau x 1-2oz.
Mungkin sebab zara kuat BF dengN aku malam2.. Sbb tu dia kurang suka botol...pastu nestum pun sama..bukannye dia nak pun..aku bagi tu just standby je incase xde pape yg dia nak mkn..tapi dah tau yang dia akan makan paling banyak pun 2 sudu kecil kfc tu je. Same jugak dengan biskut2..tapi biskut tu dia makan jugak..coz dia suka pegang makanan tu..kekadang kalau aku ada masa aku buat puree buah2an..kurma..labu..pisang ..n bawak bekal dekat umah pengasuh..bubur pun selalu jugak buat tapi dia tak suka..makan sikit je..selalu dia tak nak makan..

Lepas aku cakap yg zara dh blh makan nasi lenyek2..umie su bagi makan nasi..alhamdulillah zara makan dengan penuh berselera.dia suka kunyah2 nasi yg dimasak lembut2 tu....umie su cakap seronok tengok dua org anak asuhan dia tu berselera bila bagi makan nasi..

Malam tadi aku tak dapat lelapkan mata..imsonia kah orang panggil? Selalu jadi cam tu kalau dah terlampau penat..dekat pukul 2 lebih baru dapat tido..dah 2-3 malam aku jadi cmtu..

-hari ni- 

Aku  harap zahraa ok la duduk dengan umie su..ibu harap adik behave..jangan manja2 sangat..adik kena berdikari..duduk baik2..jangan noty2..ibu ngan abi kerja..umie yah ngan abah pun masih kat kampung..nasib baik ada orang sudi jaga adik..kalau tak..terpaksa ibu ambil EL..sebulan..huhuhuhu.. *nanges*


P:s : penat, panas..tak cukup tido..tak cukup rehat..


I need a holiday.......








1 comment:

azizah :) said...

zahraa budak baik.. dia paham ibu n ayah dia bekerja..

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts