Monday, 2 June 2014

Balik awal, datang lambat




Ni jalan yang selalu aku lalui bila balik kerja. Jalan ni jugak jalan utama menuju ke bandar kota kinabalu jika dari Kolombong, Inanam dan jugak Menggatal (Menggatal ni nama pekan ye..). err..tapi ada lagi jalan lain iaitu Jalan Tuaran Bypass, tapi kalau kita dah ade di Menggatal orang akan ikut jalan ni je nak pergi bandar KK. Lagi dekat. Jem sangat nak2 kalau dah masuk pukul 4.45 petang. Hari ni aku terlewat keluar dari pejabat. Ada sedikit kerja yang perlu aku settle kan sebelum balik.

 Sebenarnya boleh je aku siapkan esok tapi bila dah penyelia aku macam sindir-sindir aku je aku pun sendiri kena mau ingat la..hehe..so terpaksa lah aku siapkan.. Dia cakap "ko datang lambat balik lah lambat" ..err..walaupun dalam nada bergurau aku tetap dapat rasa yang dia betul2 maksudkannye.. :) hihi...

Yerrrr laahh dah betul pun aku selalu datang keje lambat..bila diperhatikan balik laporan kehadiran keje bulanan aku tuh memang memanjanggg je latenessss..errr...segan jugak aku weyh!! Navy cakap melantung hangit (lebih kurang macam "teruk sgt perangai ko ni!!") huhu...

Kenape lah ngan aku ni, prestasi kehadiran kerja aku ni makin merosot..bila lah nak berubahnye. Tu nasib baik bos aku belum bising sangat, tapi selalu jugak lah aku dengar dia macam cakap2 pasal laporan kehadiran ni. Mungkin dia nak suruh aku dengar, ( sudah pasti) :D

Yerrlahh..bukannya aku sengaja nak datang lambat,,,bukan suka2 nak buat waktu kerja sendiri..dah aku ni memang susah nak bangun awal dari dulu sampaiii lah sekarang..dari zaman sekolah sampai lah ke zaman dah jadi mak orang ni. Ayo yo yooo~~~

Nasib baik lah hubby dah tau peel buruk aku ni  sebelum kawen lagi kalau tak punye lah malu aku kannn..kannn..huhu..ngan family belah mertua la kalau aku naik segan yang amat pun..gila x malu, asik lambat bangun je..tapi tak se-lambat aku kat tumah sendiri ni la kat KK. Kalau kat umah mak aku kat kampung, awal sikit jugak coz mak aku bising,,huhu..

Tiap2 tahun aku tanam azam untuk bangun pagi awal. Supaya dapat patuhi masa kerja aku iaitu kul 7.30pg sampai 4.30petang. Takde lah aku ni mencuri masa kerja, dan makan gaji yang tak berkat,,huhu..sebenarnya aku ni kalau datang lambat aku dah tak keluar dah time lunch. Tak pun aku balik kerja lambat sikit dari biasa. Bukan nak tunjuk rajin tapi aku cuba topup balik waktu2 kerja yang aku selalu datang lambat or time aku keluar g mane2 time keje. Biarlah orang tak nampak tapi aku harap ni dapat bantu berkatkan balik rezeki yang aku terima. 

Azam untuk esok !!!

"Bangun awal lagi dari hari ini!!!!" Chaiyok2 eamyyyy



:)


p/s : Jalanraya kat sini lain dari semenanjung, kena lebih berhati-hati bila driving. Cara pemanduan orang kat sini pun amat berbeza dengan semenanjung. Ada yang extra baik. Tak kurang jugak extra cuai. Sepupu aku yang duk KL datang sini terkejut bila tengok pemandu kat sini yang sopan dalam pemanduan (tak de kes hon-hon, angkat lampu tinggi, n cucuk-cucuk belakang kete). Tapi tak kurang juga terkejutnye dia bila tengok orang tukar jalan tak bagi signal, n drive perlahan di lorong kanan, hehehee... macam-macam jugak...









2 comments:

Nor Suhaiza said...

kannnn...xsuka drive kt cni...asyik maki org je...btambah dosa yg ada...mencikkkk....

eamy milea said...

Hehe btl..kadang2 sampai terkeluar perkataan yg x sepatutnye huhuhu

Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016