Monday, 30 June 2014

1 ramadhan : bazaar ramadhan kem lok kawi



Salam ramadhan..first day puasa pun dah malas nak masak? No no no..walaupun aku ni bukanlah selalu rajin tapi tu tak bermaksud aku sesaje je malas nak masak di hari pertama menyambut ramadhan ni..hehehhehe
Dah la malam tadi sahur ngan beger mcd, sambil tengok bola brazil lwn chile...ish2 western lah sgt...!!
Mihmihmihmih.. #selfieituperluuuu

Hubby la..balik je kelas terus ajak aku ke bazar ramadhan kem lok kawi, dekat ngan putatan. Dia bagi Cuti masak hari ni kat aku, sambil nak tengok kemeriahan hari pertama di bazar lok kawi. Jarak dari rumah kami di bandar sierra adelah agak jauh, lebih kurang 45km kot? Tadi aku set time, bertolak pukul 4 suku, sampai sane pukul 5 suku. 

Dah sejam membazir atas jalan raya. Nak buat macamana jem di depan pintu masuk bazar tu start dari traffik light putatan lagi. Hari ni cuti, esok hari keje tak tahu lah macam mana jem nye tu. Aku diamkan je, zahraa pun tengah tido atas riba aku. lagipun hubby yang bawak kete..malas la aku nak komplen lambat sebab jem. Kang marah pulak hubby hehe. 

Hubby nak beli nasi kerabu yang femes dekat sana, tapi cari punya cari tak pulak jumpa gerai org kelantan tu. Hubby cakap mungkin org tu dah draft? Hehe. Takpelah dah nama pun nak jalan2 cari makan kan..so jalan je lah..sampai je sana zahraa dah bangun..mamai2 lagi then hubby pakai carrier patapum..(kete kena parking sebelah jalan satu lagi coz parking dah takde dah)..so nak kena melintas jalan yang agak sibuk tu. Nasib baik ada polis trafik yang jaga...

Oh ye tadi tu kiteorang pegi berlima. Hubby ajak abah n umie zahraa (pengasuh)..tapi diaorg pegi kereta sendiri coz katanya nak beli barang kat cKS..sampai je kat kawasan bazarr tu, hubby n abah zahraa jalan bertiga ( abah dukung zahraa, hubby pakai je la carrier tu kat belakang) ..n aku ngan umi berdua je jalan macam orang bujang hehe..

Dah lain sangat keadaan kawasan bazaar tu. Kalau sebelum ni padang rumput n pasir macam tu je sekarang dah berturap dengan semen. Tak de lah comot n kotor kalau hujan. Persekitaran nampak lebih bersih..orang pun punyalah ramai..sakit kepala aku ngan sesak2 ramai orang..


Sorry gambar tak clear...aku beli sebiji murtabak semenanjung, umie pun beli sebiji. Kata nak try kan, so jangan lah mengikut amalan shaiton, kang tak sedap kang membazir namanya. Rasanya, ok lah~ daripada takde langsung tu kan..huhu

Separuh je lagi yang tinggal. Aku dah bedal sorang2 tadi lepas tidurkan zahraa..tengok akak tu isi air penyicah tu macam banyak jugak tadi tapi nape dah kurang..adekah bawang2 tu dah menyerap? Wallahuallam..

Murtabak kat sini yang femes murtabak jawa...berendam dalam minyak..macam murtabak goreng pun ade huhuhu..






Ade satu gerai jual apam (betul ke apam namanya?) tapi tak sempat beli coz ramai sangat yg beratur..tapi aku tak berapa suka beli apam ni untuk berbuka, kalau beli time bukan bulan puasa takpe sebab boleh makan panas2 dalam kete lagi hihi..


Chicken wings everywhere~ dan ikan2 bakar yang tak tau lah macamane rasanya tu...Huhu..

Makanan akak ni nampak macam sedap..nampak je la tapi aku tak terliur nak beli coz aku dah jumpa makanan yang aku nak beli tu hihi..umie beli nasi tomato..dia cakap ok la tapi x de la menjadi sangat huhu...


Sekejap je dah habis putu bambu pakcik ni..mula2 lalu banyak lagi..grrr..nyesal tak beli awal2..tapi siyes nampak sedap..aduii takde rezeki aku..huhu

Nah ko tengok besar tak daging burger tu..aku pernah makan beger besar macam tu..hubby balik je dari ngeteh dia beli kat aku mase tu tahun 2011..tapi cukuplah sekali tu je makan..tak nak dah..huhu..

Alhamdulillah dah selamat masuk dalam perut aku..nasi ambeng johor..boleh tahan la..nasi ambeng ni la yang aku kempunan nak makan mase peknen aritu..kempunan ke??huhu..ntah la nak kata kempunan sangat tu taklah jugak, tak makan pun takpe cuma bila teringat kat nasi tu je mase peknen... :)

Hubby punye nasi kerabu, jangan tanya mana pegi ayam goreng ngan solod lada..ade je bertenggek kat piring sebelah tu..hubby memang macam tu kalau makan dia suka letak lauk kat piring lain..semak dia cakap..huhu..ok la dia cakap..aku tak try pun..kenyang dengan nasi ambeng aku..


Anak dara silang panggung lagi tido..penat kot sebab dia tidur sekejap je tadi dalam kete..ok lah gud nite..nak angkat zahraa tido dalam bilik. Tadi dia dah tido dalam bilik ngan aku (mengempeng) pastu terjaga n nangis2 tu yang aku letak atas anduk(bouncer/rocker) dia tu..ni dah nyenyak balik boleh la aku angkat..karang nak bangun masak sahur pulak..hubby request nak makan ikan sardin masak resepi mak dia..adeh dah lama tak masak sardin tu..errr hope menjadik lah..time sahur makan panas2 barulah berselera..


P/s : panjang pulak entry aku ni..

6 comments:

Nad MamaZN said...

rajinnya snap gambar kat bazar
dah la ramai sangat org huhu :)
seronok p bazar tp tak seronok kan klu tak sedap..

eee, nama anak kite sama la! sukanya!
anak saya nayli az zahraa tp pggl nayli hehe

Amin Mendez said...

Google psl bazaar ramadhan lok kawi sbb org sini kata bm paling best byk mknn semenanjung kat sana terjumpa entri ni.sy org baru di kk ni.tq for the review

azizah :) said...

sanggup awak g sana.. jem oh sana.. ramai betul orang tapi org cakap majoriti 100% org semenanjung jual kan.. teringinnya nak g bazar sana.. tapi jauh.. setakat kat indah permai tu je jijah g..huu

eamy milea said...

Nampak sangat saya ni kejenye pegang henpon je kan awak? Hehe..che abang pegang baby..boleh la saya capture hehe.. Tu lah kalau sedap tak pe lah jugak huhu..

Btw salam kenal :) kirim salam peluk cium buat anaknda nayli k? 😘

eamy milea said...

Tq for komen..

Btw awak duduk kat area mana? Kalau tau kat taman indah permai, jalan sepanggar..kat situ pun ada pekan kecil n ada bazaar ramadhan yang best2 lagi menunya.:salam ramadhan n welcome to KK

eamy milea said...

Hubby ajak jijah..kalau tau la jem macam tu n tak sedap macam tu x de nye saya nak pegi hihi

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts