Monday, 9 September 2013

Resepi ikan singgang kelantan

Assalamualaikum..
Ho ho ho...dah lama betul aku tak update pape kat blog ni kan..mungkin dah berkulat..berkematu..atau dengan istilah maritim iaitu berteritip...kuikuikui..tahukah anda apekah itu teritip? Teritip adelah spesis kulat2 yang melekat kat kapal2 @ bot2.. xpun melekat kat jeti2 tepi laut nun..(ok sori yang ni aku memandai je tapi rasenye dah betul kot...hihi..kl nak tau sila google ok.)

Disebabkan dah lame aku menyepi jom aku kongsikan satu resepi yang sangat simple dan mudah..tapi kalau tak kena caranya tak menjadi..aku cakap camni adelah disebabkan aku sediri pun baru je 2 tahun reti masak kah kah kah..

Alah resepi ikan singgang je pun...
Nak dijadikan cerita kelucuan aku ni..mula2 kawen dulu masak ikan singgang pun tak menjadi hahaha..teruk nye lah kan..?nasib baik lah hubby ade dia yang jadi pengkritik bebas kat first trial aku..lepas je x jadi dia pun ajar aku dan seterusnye aku blh buat sendiri dah..kate senang kan....

Bahan2 nye adelah...

1) ikan tenggiri ...4 ketul..pakai ikan pape punxpe nak sedap ikan tengiri xpun ikan tongkol/ikan aya/ikan kayu...
2) 2 ulas bawang merah
3) 3 ulas bawang putih
4) 2 keping asam gelugur
5) 2 ketul lengkuas
6) kacang bendi
7) cili



Cara-caranya adelah :-
1) bawang2 dihiris nipis2..
2) ketuk lengkuas.
3) bersihkan ikan..toskan dulu...kmudian masukkan ke dlm periuk berisi air .jangan banyak sangat air tu..sparuh periuk kecil tu pn dah ok..
4) campakkan kesemua bahan2 tadi..kecuali kacang bendi..
5) bila air dah mendidih kencang..(macam ni)...
masukkan garam n sedikit aji no moto.
6) last skali masukkan kacang bendi..ikut suka..xnak masukkan pun xpe.(aku suke...)

7) hidang bsame nasi panas...wajib ade budu n ulam2 barulah kickkkk...



Hubby aku suke sangat makan lauk camni..kalau ade budu..tempoyak..
oppsss....sorry .. yang ni comot..hehe
lauk lain die x kan sentuh dah...senang je kan...untung dapat hubby yang xberapa cerewet bab pemakanannye..buatnye malam2 request nk makan yang resepinye mencabar..risau gk la...hihi...

Hubby aku ni malam2 menu wajibnye adelah nasi..so hari2 aku kena gigih memasak nasi berserta lauk-pauk faveretnye..mule2 kawen dulu ..stress gak..lame2 jadi best masak tuk suami.nak2 klau die mkn dgn brsungguh2 n siap tambah lg .lps tu puji lg ha3....

Menu mesti bertukar2...kadang-kadang kari ikan...kari ayam..tomyam...n bla3x...gigih memasak lauk2 tu tuk husband walaupun penat balik keje..yelahkan..name pun isteri berkeje..kalau malam aku x masak..bila lagi lah si suami nak rase air tangan bininye ni..dah la tengahari dia beli kat luar je..hari2 makan nasi orang lain masak..ape guna ada bini kan..hari minggu n cuti pun same..kalau x keluar makan kat luar aku memang kena masak..

Sepanjang pregnant ni pun alhamdulillah aku masih blh masak cuma masa trimester pertama je aku x larat masak diaebabkan alahan yg teruk..nasib baik hubby memahami..sekarang..dah x alahan lagi..penat mmglah penat tambah2 bila berbadan dua ni..tapi kena gak ikhlas demi suami tercinta...rebut cari pahala weiii...sape x nak hehe..dapat pahala tau senangkan suami ni..

Eh, panjang pulak aku membebel. Ni sebenarnye aku try apps  kat android ni..blogger kak azie yg bgtau kat blog die ade apps senang camni.. download je bloggerndroid ... senang gak la...nak2 buat diriku yang sntiase malas bila tengok dashboard...pastu new post..tetibe je dtg perasaan malas...ni kat handphone ok pulak...hihihi.ok lah..gud nyte...insyaallah blog ni x kan senyap lagi...

Published with Blogger-droid v2.0.10

21 comments:

lala yusof said...

kami letak kunyit hidup skit lauk singgang;-)

eamy milea said...

aa ade yg jgk letak kunyit..ade bau wangi sikit n kaler pun nampak menarik ckit kan.. :)

ku bens said...

Sedap nya....kalau tukar lengkuas kepada halia ok x?

Nurul Naim said...

Perghhhhhhh! Mmg terbaikkklah kak... Sy nk buat my future hubby fall in love dgn singgang n budu buatan sy :D

eamy milea said...

Halia...? Rasanya...Xde la rasa singgang lagi if letak halia ..hehe...

eamy milea said...

chaiyyok2...good luck @nurul .. :)

marilyn monroe said...

Ajino ta pentingla kak. Jd je kalo ta ltak

Anonymous said...

Letok budu cket

Anonymous said...

ikan siggae kelate keno letok budu la we .. hok tu la hok lain nga oghe..

Cik Chinta said...

Nak msak singgang tuk bukak puasa ary ny~ hehee. Thanxx kak. :3

Anonymous said...

Aji tu bole ganti dgn sos ikan ;)
Tak elok la pakai aji..

Anonymous said...

Saya suka komen tang mencari pahala dgn menyenangkan suami tu... Sempoi & well said.. :D

eamy milea said...

Tq awak

Anonymous said...

trimas

faizah said...

Thanks for the recipe..ehe..baru buat

kehidupan sihat said...

suami nana pun mmg feveret nye singgang...sebelum2 ni xpenah masak pun singgang...thanks for sharing dear. :)

https://www.diyanarazim.blogspot.com

Naziera Roslan said...

assalam..
makcik sy dah lama duk kelate sejak skolah...
makcik bgtau org kelate mmg xletak kunyit sb nmpk mcm air ke***ng...

kalau letak halia dh jadi singgang jawa style...hihihi

nurul jannah Sulaiman said...

Nak memasak ni... thanx resipi nya...

www.prettyraudhah.com

nurul jannah Sulaiman said...

Nak memasak ni... thanx resipi nya...

www.prettyraudhah.com

Nazmi Mazlan said...

Memberi kemudahan untuk saye masak singgan... thank you...

Unknown said...

Singgang fav sy

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts