Saturday, 14 September 2013

ikan perkasam @ ikan pekasam?

Baru-baru ni..lepas raye gitu arr....
Ade sorang pegawai perempuan kat pejabat aku..namenye pn.rosa.(sekarang die dah pindah ke johor..mase tu kiteorang on the way pegi mane tah..sebab dekat-dekat die nak pindah tu banyak kali jugak la kami asik keluar same2..die citer la yang kawan dia yang duduk kat kedah ade pos ikan pekasam utara kat dia mase hujung-hujung puasa baru ni..satu famili pn.rosa ni makan n semua cakap sedap sampai menjilat jari..pehh...ape lagi... dah la dia tu citer dengan bersungguh-sungguh..tak ke naya kat mak buyong sorang ni? Sungguh kejam k..huhu..secare tibe-tibe aku terbayang-bayang camne la rase ikan tu..macam sedap je bila makan ngan nasik panas-panas..(same dalam citer puan tu)..


Memang tak keruan gak la aku dalam minggu tu..pastu..pn rosa tu pun pindah la..lepas je 2-3 ari lepas pn rosa tu pindah.aku makin tak senang duduk..asyik teringat je kat ikan pekasam tuh. Grrr...teruk jugak rupenye mengidam ni ye? huhu..sampai boleh teringat-ingat sampai tahap tu..pastu mule arrr  tangan ni google-google pasal ikan pekasam kat fb n tenet..siap add seller-seller ikan pekasam lagi bak anggg...haha..

Pastu sampai ke satu tahap dah hampir-hampir nak order online...penangan ikan pekasam..nasib baik tak sempat order sebabnye aku takut rase ikan yg aku order tu tak same ngan ikan pn rosa tu citer hahaha..aku whatsapp pn rosa n mintak die order dengan kawan die sorang tu..

Nak dijadikan cerita, aku ikut hubby pegi open house pegawai dia dekat-dekat sini jugaklah nama pn.jaja Pastuh pn jaja tu bagilah dekat aku 3 ekor sebabnye aku dah ter-cerita kat dia pasal aku mengidam ikan pekasam yang dah diceritakan jugak oleh pn rosa tu. Kebetulan pulak pn jaja tu ade sikit ikan pekasam mak mertua dia kasi masa dia balik raya baru ni. Beli kat Pekan Rabu lagi k..hihi..pastuh dia cakap lah nak kasi kat aku ikan tu mase dia buat open house nanti. Jadinya aku cancel lah order aku kat pn rosa sebelum tu, nasib baik jugak lah pn rosa belum order lagi ngan kawan dia kat kedah tu.

Tadaaaaaa....!!!! oooo macam ni rupanya ikan pekasam tu..
ikan jenis ape tah ni..
hubby cakap ikan lampam...yeke?...
[aku ni iyekan saje sebabnye aku tak kenal ikan-ikan ni nak-nak bila dah jadi macam ni]

Sebelum

selepas
Aku goreng 1 ekor je dulu. Takut tak habis dan jugak takut tekak ni tak boleh telan.
Rupenye...
Sedap seyyyhhh...
hihi...tapi tak habis pun sebelah je sempat kiteorang habiskan..[masin gak la..tapi sedap..ade crunchy2 gittewww..]
Simpan dalam peti ais esoknye aku belasah lagi dengan resepi ikan pekasam yang mak aku biase buat kat kampung  atau lebih dikenali sebagai ikan budu..[tapi lain tau x de crunchy2 cam ikan pekasam utara ni] ..ikan pekasam goreng ngan telur dadar..kirenye macam nak goreng telur dadar tapi campak gak ikan pekasam ni dalam telur tu..

lebih kurang camni lah tapi aku just letak telur n bawang besar je..

sumber : blog kak nonie
Rasanya?

Pehh...memang mengancam lah...



Published with Blogger-droid v2.0.10

1 comment:

Nor Suhaiza said...

wowwww...pekasam...sedapnyer...
kami slalu order kt mat jack je...
makcik die da jual pekasam....
hahahahahaha ;)

Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016