Friday, 27 September 2013

craving : sup gear box

Alhamdulillah..tercapai jugak hajat di hati nak makan sup gear box. Thanks hubby sudi bawak ibu n belanja mkn..walaupun beliau agak malu bila pelayan hantar makanan2 yang kami order. Mana tak malu kat orang meja sebelah n smua lah yang ada kat kdai mkn tu...mangkuk sup bukan main besar lagi..dah nampak mcm besen pun ada. Dengan gearbox yg besar gedabak tu lagi sape tak terkejut.. Kih kih kih.

Nasiblah en hubby. Malu x malu. Segan x segan. Terpaksa jugak lawan ye. Bukan selalu bini ni nak makan sup tu..sekali rasa cukuplah lepas ni tak sanggup dah kot.. sedap... tapi tak larat nak habeskan..banyak sangat ok. hua hua hua...err.rasa je nak tanya tokey kenapa tak sediakan set saiz kecik sikit..tokey..tokey.

Kami makan sup ni kat restoran sawadikkap, depan university apartment (ua)..sedap jugaklah..hubby n the geng slalu lepak sana lepas main futsal..katanya tukang masak orang siam..patutlah sedap..

Harga sup gear box. Rm23/set ..

Makan : sup gear box, kailan ikan masin, telur dadar goreng, ayam goreng halia, teh ais, & milo cincau ais...

Total makan tadi : rm41.90 ...ok jugak lah... sebab sedap...perut pun kenyang...alhamdulillah...sekali sekala boleh lah..kalau selalu sangat..jawabnye botaklah kepala hihi...

P/s : banyak nak stori mori...tapi dah tak  larat...ngantok...esok2 lah k...layankan jelah gambar yang tak sempat edit..coz update ni pakai apss kat android je ni...

Good night....xoxo...


Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, 25 September 2013

al-fatihah buat Tok Ayah

Al-fatihah..
Allahyarham tok ayah (hj yaacob)..datuk kesayangan hubby telah pergi ke rahmatullah lepas isyak tadi kerana sakit tua..arwah berusia lingkungan 120tahun...daku turut terasa kesedihan hubby cz arwah sangat baik dan penyayang kepada semua anak..cucu...cicit beliau...termasuk smua sanak saudara n kenalan...semoga arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman dan diredhaiNya..insyaallah..al-fatihah.. :(

Salam sayang dari cucu n isteri yang jauh di perantauan, ampun maaf dipinta kerana tak dapat balik menatap wajah tok ayah buat kali terakhir...

:(

-Muhd shairozi & hamelia sunita-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Dah daftar kelas Antenatal

Aku dapat ni dari google..senaman yg sesuai utk ibu2 mengandung 

Insyaallah Sabtu ni aku akan hadiri kelas antenatal/kelas father friendly kat hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas..HWKK Likas..Kat hospital ni jugaklah aku akan bersalin kelak.[insyaallah]

Aku tau pasal kelas antenatal / kelas father friendly ni melalui kawan aku..
Tapi...aku tak tahu bila masa yang sesuai untuk pegi daftar..
Ingatkan nurse kat KK yang akan bagitahu bila sesuai daftar..or KK yang akan tolong daftarkan..[banyak cantik...hehe]

Pastu ade kawan matshah sorang ni...shahidan..bini dia pun pregnant jugak..sama due date dengan aku..
Diorang dah daftar..N dia suruh kiteorang cepat-cepat g daftar sebabnye kelas tu dah nak penuh..
Kat KK ni gov hospital dekat HWKK Likas je tempat bersalin..

Pastu bila je dapat tau dari matshah....keesokkan harinya terus kiteorang pegi HWKK Likas tuk mendaftar..
Aku masuk sorang je..sebab kat sana susah sangat nak cari parking..Aku suruh matshah tunggu daam kete je depan hospital tu..Masuk je dalam hospital..aku baca signboard..malas nak tanya nurse sebab kebanyakan nurse nampak macam sibuk je.Lagipun aku ade rujuk blog kawn aku iaitu wani.. [KAT SINI] .ade dia cakap kat jabatan O & G..terus jumpa...Masuk je kat kaunter pendaftaran..aku tanya nurse yang bertugas kat situ..owh rupanya daftar kat situ je..Bagi nama n nombr telefon pastu dia bagi dua tarikh..satu kelas senaman.satu lagi kelas teori..

Sabtu ni kelas senaman je..nurse cakap kena pakai pakaian yang sesuai, jangan pakai skirt..Next kelas iaitu kelas teori ..adelah pada 12 Oktober 2013..Dah la mase aku daftar tu aku tertengok ade nama bini shahidan jugak..sekali lah kiteorang nanti untuk kelas senaman ni..Aku cerita kat matshah..tergelak2 dia..dah ade geng sekepala...huhu..





Monday, 23 September 2013

Family day picnic @ Motung-Lotung

Aku dapat tau pasal family day picnic - unit matshah keje (KM BANGGI) adelah pada petang semalam [sabtu] dalam pukul 6 petang. Maunya nak tersedak aku bila matshah minta tolong aku gorengkan mee. Tu pun dia sms je tanya aku apa bahan-bahan yang nak kena beli. Masa tu dia tak cakap pun nak bawak family [aku lerr tu]..ingatkan dia nak pegi dengan geng2 bujang kat kapal dia tu je, so masa tu aku dalam hati..emm ok lah boleh je tolong bangun awal2 pagi n goreng mee je..bahan2 bolehlah aku ready malam ni terus,esok tinggal campak2 je..Nak pegi @ tak? masih bermain2 dalam fikiranku..Matshah cakap dia dah bayarkan tuk aku sekali masa budak2 kapal dia buat collection..tapi kalau aku tak nak pegi takpe dia faham..dengan keadaan aku sekarang yang cepat penat ni dia takut aku tak larat je..Tapi kalau aku tak ikut dia bosanlah dia drive sorang2.. 

Aku cakap nanti lah esok aku bagi keputusan nak pergi atau tak..Bukan ape..aku takut malam ni aku cakap nak pegi..esok datang malas aku nak jalan..kang mengharap pulak dia...hihihi...Ye arr...aku tak nafikan sejak dua menjak ni aku malas nak keluar..Aku lebih selesa duduk kat umah je layan intenet n tengok tv..[untung beli full channel astrok..] Tambah2 kalau sabtu ahad ni matshah ada kelas, Kadang2 dia kesiankan aku duduk rumah je hujung2 minggu...dia ajak keluar malam..tapi aku nak keluar pun agak keberatan ye lah dah la dia seharian ada kelas..nak jalan2 malam lagi..aku pun kesian jugak kat dia mestilah dia penat..Kalau tak de benda penting yang kiteorang nak beli memang tak kan keluarla..melainkan dah betul2 keboringan tak de benda nak buat barulah keluar jugak,,, :P

Pagi tadi, siap2 goreng mee dia tanya lagi aku..nak pegi tak..lepas tengok dia tanya dengan penuh semangat..ape lagi....cepat2 aku bersiap sebabnye kawan2 dia dah janji berkumpul pukul 8..memang plan nak gerak awal nak sampai kat sana lebih kurang 40 minit.pastu kalau sampai lewat, takut orang dah ramai yang sampai kat situ n tak de tempat pulak kami nak berteduh..

Alhamdulillah, sampai2 je kat sana ade tempat, nasib baik separuh dari kawan matshah dah gerak awal dari kami, nak booking tempat tu dulu..Mula2 aku tak berapa nak ikut matshah tu aku takut aku je pempuan yang pegi..rupanya ramai juga yang bawak family..dah nama pun family day picnic kannn....hehehee...Semuanya isteri2 geng kapal tu jugak adelah dalam 7 orang termasuk aku yang dah aku kenal sebelum2 ni..Tak de lah kekok sangat dengan diorang sebab dah biasa..

Aku tak ambil gambar pun..henpon pun elok je simpan dalam handbag tak kelua2 pun..
Ni aku cilok dari fon matshah..
Member2 dia ramai lh yang ambik gambar...




Sebenarnya kiteorang dah biasa pegi kat sini..Airnya sejuk..best je mandi..tapi tadi aku tak mandi pun..main air pun tak..takut tergelincir je sebab kat situ batu2 nya agak licin...aku duduk2 je kat pondok...








Sunday, 22 September 2013

Persediaan keperluan bersalin


Barang-barang baby ni aku start beli pada minggu ke-27 (bersamaan 6 bulan ++)..
Tu pun setelah kami laki bini g klinik swasta buat 3D/4D scan. (walaupun result tak memberansangkan) Mase tu memang dah plan nak cari barang-barang baby lepas tau gender baby. 

Tapi sebenarnya tak tahu gender pun takpe, nak kata eksaited tuk tahu gender tu tak lah sebab kiteorang laki bini yang ex-TTC ni memang dari awal tak kisah boy or girl.

 Minta-minta ibu n baby sihat walafiat tu la gi penting buat kami. Tapi dah namenye lumrah seorang ibu kan..sikit-sebanyak nak jugak beli barang ikut gender baby hihihihi.. [ibunye yang over okeh..]


Ni aku sediakan satu checklist. Aku dapat dari kawan aku wawa, dan ada juga aku google sendirik kat tenet..then aku tolak-tambah mane yang rase perlu/tak perlu sebab aku jugak ade rujuk mak aku ngan mak mertua aku kat kampung. 

[ Baby Care ]
1. Bedak - DONE 
2. Bola Kapas - DONE
3. Pengetip kuku   - Tak Beli lagi..
4. Krim ruam diapers   - Tak Beli lagi..
5. Losyen DONE 
6. Minyak angin / telon   - Tak Beli lagi..
7. Minyak zaitun / yuyi / baby  - Tak Beli lagi..
8. Nasal aspirator (penting ketika bayi selesema)  - Tak Beli lagi..
9. Cotton buds DONE 
10. Sikat  - Tak Beli lagi..
11. TermometerDONE 
12. Tisu  - Tak Beli lagi..
13. Tungku DONE - TQ Wawa..
14. Vicks  - Tak Beli lagi..

[ Baby Gear ]
1. Baju + Seluar panjang DONE 
2. Baju + Seluar pendek DONE 
3. Baju + Seluar panjang (lubang-lubang) DONE 
4. Baju + Seluar pendek (lubang-lubang) DONE 
5. RompersDONE 
6. Barut PerutDONE - TQ My MIL..
7. Kain bedung (boleh buat selimut sekali)DONE 
8. Kasut (tak berapa perlu, besar sikit baru beli)  - Tak Beli lagi..
9. Sapu tangan DONE 
10. Sarung tangan DONE 
11. Sarung kaki DONE 
12. Topi / bonet hat DONE
13. Stoking Comel DONE
14. Baby bip   - Tak Beli lagi..

[ Bathing ]
1. Besen mandian  - Tak Beli lagi..
2. Mandian / sabun DONE
3. Span mandi   - Tak Beli lagi..
4. Spray air (untuk punggung) DONE
5. Syampu DONE
6. Tuala Mandi DONE
7. Pelapik besen mandian (takut licin)  - Tak Beli lagi..

[ Diapers ]
1. Beg diapers  - Tak Beli lagi..
2. Berus lampin  - Tak Beli lagi..
3. Changing Mat / rubber mat DONE
4. Detergent baby cloth DONE
5. Kain lampin DONE
6. Nappy liner DONE- TQ Kak Ika..
7. Pampers New Born DONE- TQ Kak Ika..
8. Pampers Size S  - Tak Beli lagi..
9. Baby wipes DONE

[ Feeding ]
1.  Botol Susu DONE
2.  Bekas isi susu tepumg DONE
3.  Berus botol  - Tak Beli lagi..
4. Bottle Sterilizer  - Tak Beli lagi..
5. Bottle & Food warmer  - Tak Beli lagi..
6. Breast pump DONE
7. Cooler bag  - Tak Beli lagi..
8. Liquid Cleanser DONE
9. Drying rack  - Tak Beli lagi..
10. Nipple cream  - Tak Beli lagi..
11.  Sterilizing tablet  - Tak Beli lagi..
12. Milk Storage bag  - Tak Beli lagi..
13. Milk Storage bottle  - Tak Beli lagi..
14. Nursing pillow DONE
15. Penyepit botol  - Tak Beli lagi..
16. Puting bayi (tak berapa perlu)  - Tak Beli lagi..
17. Termos DONE

[ Nursering ]
1.  Almari bayi  - Tak Beli lagi..BELI KAT K.K je kutt.....
2.  Bakul baju kotor DONE
3.  Bedding set DONE - kegunaan Masa kat k.k sebelum dan selepas balik dari Kelate...
4. Kelambu  - Tak Beli lagi ..Nak BELI KAT KELATE..
5.  Mainan  - Tak Beli lagi - TAK BERAPA PERLU LAGI...
6. Safety pin   - Tak Beli lagi - TAK BERAPA PERLU LAGI...
7. Selimut DONE

[ Extra ]
1. Baby sling / carrier  - Tak Beli lagi
2. Car Seat  - Tak Beli lagi
3. Penyangkut baju berklip DONE
4. Penyangkut baju yang banyak klip  - Tak Beli lagi
5. Stroller  - Tak Beli lagi
6. Set bakul bayi - Tak Beli lagi .. Nak kirim kat adik aku beli kat rantau panjang / pengkalan kubur yang set2 bakul siap balut lagi tu..
7. Set Tilam ibu kat kampung - DONE- TQ my mum..
8. Set Tilam bayi kat kampung  - DONE - TQ my mum..

[ Keperluan Ibu ]
[ Asas Berpantang ]
1. Barut perut / bengkung DONE- TQ Wawa..
2. herba mandian  - Tak Beli lagi
3. Param, pilis, tapel - Tak Beli lagi
4. Set bersalin - Tak Beli lagi
5. Tukang urut DONE
6. Tungku tradisional DONE
7. Tungku herba DONE- TQ Wawa..
8. Lulur  DONE- TQ Wawa..

[ Makanan ]
1. Pati gamat  - Tak Beli lagi
2. Pati ikan haruan DONE

[ Pakaian ]
1. Baju butang depan@ jenis mudah selak DONE
2. Kain batik  DONE
3. Maternity pad DONE
4. Pad biasa Tak Beli lagi...Nak beli yang ovenight n normal flow -  Kotex / Whisper
5. Nursing bra DONE
6. Nursing pad disposable DONE
7. Nursing pad washable DONE- TQ Wawa..
8. Stoking tebal DONE
9. Baju sejuk DONE
10. Nipple shield - Tak Beli lagi..Maybe aku beli online je
11. Disposable panties  DONE

erkk...bila dah buat list macam ni nampak cam banyak lagi yang belum DONE..Takpe masih sempat kot..Awal lagi ni kan..Insyaallah minggu depan aku akan selesaikan mana lagi barang-barang yang belum ada lagi tu. 

p/s : Checklist yang complete dengan jumlah nanti aku update lainkali ye..





Saturday, 21 September 2013

Proses mencuci pakaian bayi


Tugasan hari ni..[sepatutnya minggu lepas lagi aku nak buat.tertunda ke minggu ni.]
Selesai membasuh separuh dari baju-baju baby..
Tuala2..sarung2 tangan n kaki..
Ada lagi separuh yang tak basuh..tapi dah tak banyak..
Kalau basuh sekaligus..
Tak cukup ampaian aku nak sidai..
Hanger baby yang ada klip2 tu aku tak beli lagi..sebab tu aku pakai hanger biasa je..

Bila basuh baju2 baby ni..perasaan teruja tu tetiba je sampai ke kemuncak [kunun..hehe]
ye arr..dulu2..slalu tolong mak cuci baju bajan adik2..
sekarang cuci baju bakal anak sendiri..insyaallah..

Kalau tengok kat warna baju baby tu..
Warna biasa2 je..putih..coklat..merah..
tapi ade jugak ter-pinky2...[tak banyak pun]
cam sarung tangan n sarung kaki...
Terbeli..
huhu..
Takpe..
kalau ditakdirkan baby boy yang keluar..aku tak kisah pun..
Pakaikan je la time malam2 nak tido..hehe

Tapi masih ada yang kurang lagi ni..macam baju lengan pendek n baju newborn size..
Kebanyakan baju2 adelah bersize 3,6 bulan ke atas..
Kena la ada jugak kan...kan
Tak boleh nak ikutkan sangat cakap2 orang sekeliling..
Cam mak aku..cakap jangan beli baju baby banyak2.sebab baby cepat besar.[tak tau la banyak mane yang dia ingat anak dia nak beli ni hehe]
Pastu ade jugak cakap.. Jangan beli baju size newborn banyak2..takut baby keluar nanti besar...xmuat..
err.ade betul jugak tu..aku ni..dah la kerangka badan besar..kalau ikut badan matshah xpe lah kerangka dia jenis kecil je cuma kami dua2 ni tang tinggi je memang tinggi sejak azali lagi..[alhamdulillah]

Bagi aku..baju saiz kecik tetap kena ada walaupun 2-3 helai..
Ye arr..standby je dulu..
buatnye ditakdirkan baby kecik..kesian gak pakai baju besar2 je sume..huhu
Memang lah takpe..
Tapi...tetap nak jugak sediakan size newborn..boleh?? ngeggegeeeee

Barang2 kelengkapan bersalin hampir 80% dah complete..tinggal nak tambah2 sikit2 je lagi.
Insyaallah..moga2 Allah mempermudahkan urusan kami sekeluarga..




Friday, 20 September 2013

check-up minggu ke 30 dan jemput malas

Rabu haritu..[baru nak cerita]...aku ada temujanji kesihatan..Sekarang dah masuk 7 bulan kena pegi klinik 2 minggu sekali..

Berat : 74kg
Tekanan darah : 120/80 (paling tinggi setakat ni)
Tempoh hamil : 30 + 5/7
Tinggi rahim : 32cm
Kedudukan janin : ceph
Jantung janin : 145/m
HB : misi cakap minggu ni Xpayah buat lagi..sebab minggu depan aku kena buat b.s.p lagi kali ke-3..(sebelum ni aku pernah cerita yang aku kena minum air gula..tapi aku lupa pulak nak cerita apa yang jadi lepas tu...hihi..) sorry banyak2..

Nanti kalau rajin aku update lagi entri pasal aku minum air gula dan kisah2 BSP aku tu..tu pun kalau terlebih rajin hehe...
Pasal checkup tadi..nurse cek die ckp semua normal. Pasal tekanan darah aku naik sikit dari biasa (110/70) tu xde masalah sbb bukan banyak sangat yang naiknye..
Kejap je aku g KKIA tu..sampai klinik kul 2.15ptg..terus jumpa nurse yang check aku tu then sembang2 kejap dalam kul 2.45 aku dah bertolak balik umah da..keje xpayah pegi dah sebab dah mintak xcuse dengan bos aku tu. Best kan.balik dengan harapan bolehlah aku tido..tapi...takde maknanya...

Matshah ade kat umah petang tu dia tak pegi main futsal..dia tak berapa sihat minggu ni..tempat pernah injured kat kaki dia tu sakit lagi...tapi dah ok dah ckit..bila dah ok.mulalah dia.nak main sukan lagi..mmmm....
Balik je umah tetiba pulak aku teringin nak makan jemput malas ( cucur ) .. so dengan penuh semangat aku terus siapkan bahan-bahan jemput malas tu..

Sebelum.ni aku penah buat jemput2 biase n jugak jemput2 malas tapi asyik tak menjadi je..tapi kali ni jadi la pulak..matshah siap puji lagi tau sambil menjilat2 jari ngeh3...mungkin sebab buat dengan penuh semangat kot...hihi...

Ok inilah jemput2 malas yang aku buat tu..jadi lah dari tak jadi langsung tu kihkihkih..
Pakej dengan teh o panas lagi ....



Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, 19 September 2013

Bersalin kat mana?

Ade r beberapa orang tanye aku..

Nanti nak bersalin kat mana? [kat sini je..]
kenapa tak balik bersalin kat kampung? [saje..nak berdikari sendiri..lagipun kebetulan mak ayah memang nak datang sini dekat2 due saya tu]
alaa anak pertama bersalin kat kampung la..senang.. [senyum je]
alaa...nak berdikari ape..tak payah..<--sambung...coz masih tak puas hati  [senyum je]
Nanti anak ko IC 12 la kannnn...xrasa rugi ke..nanti susah nak beli tanah kat kelantan. [takpe..simpan je duit banyak2 nanti belakang kita cite..]
p/s : yang dalam kurungan tu aku yang jawab
Apedaaaaa~
Ade jugak spesis cam ni ek..Suke ati aku la nak bersalin kat mane pun. Naaak jugak ko cakap macam lah aku ni susahkan ko..err..ker ko rase tercabar bila aku cakap nak berdikari sendiri? Ntah pape je lah ko kan.. Tapii..Ade aku kesahhh??
Tak kuase nak layan pe yang ko cakapkan tuh.

KERAKYATAN KELANTAN


Dari segi anak jati kelantan tu memang agak rugilah sebab anak kami nanti akan memegang IC nombor 12 kat tengah2..menandakan tempat kita lahir.. dan bukannya IC 03 dan 29 yang menunjukkan lahir kat kelantan. Ade orang cakap [radio buruk] yang kalau bukan ic kelantan tak boleh beli tanah kat kelantan. errr..mane korang tau ye..memandai je kan..aku pun baru jugak tau..


"Syarat untuk membeli rumah atau tanah di Kelantan, pembeli mestilah ANAK KELANTAN dan takrif Anak Kelantan mengikut Enakmen Tanah Kelantan 1938 sebagaimana berikut :-
  • Seseorang yang dilahirkan di Kelantan dan bapanya berbangsa Melayu.
  • Seseorang yang dilahirkan di Kelantan, ibunya berbangsa Melayu dan bapanya beragama Islam.
  • Seseorang yang lahir di mana saja dan bapanya berbangsa Melayu yang lahir di Kelantan.
  • Seseorang yang lahir di mana saja berketurunan Melayu dan tinggal di Kelantan selama 15 tahun berterusan.
  • Seseorang yang lahir di Kelantan dan bapanya lahir di Kelantan."
Jadi hal jualbeli tanah atau rumah bukanlah satu masalah besar bagi kiteorang coz laki aku memanglah anak jati kelantan iaitu IC nye 03 dan aku pun sama anak jati kelantan dan memegang ic 29. Bak kata kakak aku "ape lah nak dirisaukan..u kumpul je duit banyak-banyak pastu fikirlah nak beli berapa ratus ekar pun...tak payah nak semakkan otak fikir pasal ni.." 

Ayat dia tu memang tak boleh blah...hihihiihii


Yerrrr....memang betul dari awal-awal pregnant lagi aku dah plan nak bersalin kat Sabah je. Sebab-sebab aku nak bersalin kat Sabah negeri di bawah bayu ni adelah seperti berikut...

NAK BELAJAR BERDIKARI SENDIRI

Yup..memang kami nak belajar berdikari sendiri. kalau boleh tak nak susahkan sesiapa tambah-tambah mak ayah aku yang selama ni dah banyak aku susahkan mereka. Aku tengok pengalaman kawan-kawan aku yang bersalin sendiri, jauh dari keluarga pun ok je..Bukanlah jadi satu masalah besar, mereka semua mampu hadapi dan tempuhinya walaupun pada hakikat yang kita sendiri tak nampak tapi aku yakin mereka kuat. Aku pun yakin yang kiteorang pun kuat sama seperti mereka semua.

KEBETULAN : DUE DATE DEKAT DENGAN FAMILY TRIP KE SABAH

Alhamdulillah, secara tak dirancang tarikh jangkaan bersalin aku adelah dalam minggu yang sama dengan tarikh mak ayah aku datang ke sabah buat kali pertama. Masa aku booking tiket masa cuti sekolah bulan 11 ni untuk mak ayah aku, kakak aku, dan 2 orang lagi adik perempuan aku awal tahun baru-baru ni, masa tu aku belum tahu pun yang aku akan pregnant. Family trip tu adelah pada 18-26 November 2013. Dan insyaallah aku akan bersalin pada 22 November 2013. Ya allah aku bersyukur di atas segala percaturan mu ini. Bila aku dapat tau tarikh jangkaan aku yang pada mulanya ialah pada 8 November, mak aku awal-awal lagi dah cakap "takpe..jangan fikir sangat family trip tu..jaga kesihatan yang lebih penting" Mak cakap diorang tak kisah kalau tak dapat datang ke sabah pun. Sedih pulak bila mak cakap macam tu. huhu..Lepas dapat due date yang baru iaitu 22 November, hati aku berbunga riang..yelah maknanya mak ayah aku nak tak nak kena lah datang jugaksebab dah alang-alang tarikh tu dalam minggu tu jugak kan..bukan ape..aku nak jugak mak ayah aku datang jalan-jalan kat sini walaupun pade masa tu aku tak boleh bawk dia jalan-jalan sangat pun..huhu..dah masuk 4 tahun anak dia ni duduk kat sabah sekali pun tak pernah lagi jejakkan kaki kat sini...Tapi..kiteorang dah bersiap sedia kirenye aku ter-bersalin awal dari due date tu..walaupun mase tu mak aku tak sempat datang sini insyaallah kiteorang ok je.

AKU SENDIRI YANG TAKNAK BERSALIN KAT KELANTAN

Bunyi cam kejam sangat..huhu..Sebenarnya aku memang tak nak bersalin kat kelantan ade lah disebabkan..nak kena naik flight ..... ni kena rujuk syarikat penerbangan di mana bagi Air Asia :

7.4Penumpang Hamil: Adalah menjadi kewajiban penumpang hamil untuk memberitahu kami tentang tahap kehamilan mereka semasa penempahan Tempat Duduk dan di kaunter daftar masuk. Pengangkutan bagi penumpang hamil adalah tertakluk kepada syarat berikut:
  • Kehamilan sehingga 27 minggu (termasuk): kami akan menerima tanpa surat akuan doktor dengan syarat penumpang itu menandatangani Penyata Liabiliti Terhad.
  • Kehamilan antara 28 minggu hingga 34 minggu (termasuk):
    1. Tetamu perlu menyerahkan surat akuan doktor yang disahkan.
    2. Surat akuan doktor itu mengesahkan bilangan minggu kehamilan dan surat tersebut hendaklah bertarikh tidak melebihi tiga puluh (30) hari dari tarikh perlepasan yang dijadualkan untuk penerbangan keluar atau masuk ke dalam negara, mengikut mana yang berkenaan.
    3. Penumpang hendaklah menandatangani Penyata Liabiliti Terhad AirAsia/AirAsia X semasa daftar masuk untuk membebaskan AirAsia/Airasia X daripada apa-apa liabiliti yang timbul akibat pengangkutan semasa kehamilan tersebut.
  • Kehamilan pada atau melebihi 35 minggu: Pengangkutan melalui penerbangan AirAsia/AirAsia X tidak dibenarkan.
7.5Bayi berumur 8 hari dan/atau ke bawah: Kami berhak untuk tidak membawa bayi yang berumur lapan (8) hari atau ke bawah. Kami boleh, menurut budi bicara mutlak kami, memutuskan untuk membawa bayi tersebut dalam penerbangan kami apabila pengangkutan itu dibenarkan dengan jelas secara bertulis oleh pengamal perubatan dan apabila ibu bapa bayi itu menandatangani Penyata Liabiliti Terhad.

dan bagi syarikat penerbangan MAS -Malaysia Airlines 


When is air travel not recommended?

Travel by air is not recommended in the following cases:
i) Infants less than two days old.
ii) Women:
  • After 32nd week of pregnancy for those with multiple pregnancies (e.g. twins).
  • After 35th week of pregnancy for international flights.
  • After 36th week of pregnancy for domestic sectors.
  • Until seven days after delivery.
Jawabnye..aku perlu ambil cuti bersalin awal, dan perlu tambah lagi dengan cuti rehat untuk bersalin kat kampung. Dah nama pun kerja kerajaan..CUti rehat setahun 20 hari je..Tambah lagi cuti tahun lepas yang tak habis aku pakai ade lah dalam 6 hari, total baru 26 hari. Awal tahun baru ni aku dah pakai pun cuti tu dalam 2 minggu so tak banyak lah yang tinggal. Semua nya jadi dalam bukan perancangan kiteorang..

AKU TAK NAK BERJAUHAN DENGAN SUAMI SAAT-SAAT AKU SAKIT

Tapi aku tak kisah pun..Kalau cuti rehat aku banyak lagi pun memang aku takkan balik awal untuk bersalin kat kampung. Aku rasa tak mampu nak berjauhan dengan suami aku. Tambah-tambah pulak tu nak hadapi saat-saat sakit ketika akhir-akhir mengandung..Dah lah anak sulung..Kalau boleh aku nak suami aku ade kat sisi aku waktu aku sakit. Tak nak lah aku stress....tak nak jugak dekat-dekat due baru suami aku balik, kalau terus bersalin takpelah buatnye lambat pulak bersalin..rugi pulak cuti suami yang jugak dah tak seberapa banyak tu...hhhuhuu...Kesimpulannye,,balik kampung lepas bersalin adelah pilihan kiteorang laki bini..tu pun tengok kesihatan aku dan baby dulu camne..Kalau ok dan dah settle urusan pendaftaran kat JPN, bolehlah kiteorang terus balik kampung...Insyaallah..Kita hanya mampu merancang, allah yang menentukan... :)

oKehh...dah clear tak segala hujah-hujah yang aku sampaikan tadi. Orang hanye akan nampak benda cam senang tapi jenuh jugak arr aku nak menjawabnye..Bagi yang faham, faham la..yang jenis tak faham..susahlah ...kita pulak disalah ertikan....


Wednesday, 18 September 2013

Alhamdulillah..semoga kalian dimurahkan rezeki

Thanks kak ika
-Diapers Huggies new born
-Nappy linear
-Shaklee ESP 


Thanks wawa
-Bengkung Mak Bidan
-Washable breast pad
-Tapel
-Herbanika lulur
-pati ikan haruan
-2 tungku herba untuk ibu
-1 tungku herba untuk baby

Ya allah aku bersyukur dikurniakan sahabat-sahabat yang sangat baik hati. Semua barang-barang ni kawan-kawan aku yang hadiahkan kepada aku. Semoga kalian dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik, sentiasa dilindungi dan dirahmatiNya, sentiasa berbahagia dengan insan-insan tersayang dan sesungguhnya aku amat berterima kasih kepada kalian semua. Love u so much.. xoxo..


Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, 17 September 2013

Dapat Panggilan temuduga SPA.



Masuk je pejabat hari ni bukak je email dapat satu email daripada SPA. pengambilan khas katanya. Alhamdulillah, ni temuduga/peperiksaan ke-3 yang aku dapat setelah 5 tahun aku menyertai kerja kerajaan. maknanya nama aku ni agak bertuah la kan, asyik tercalon je..tapi dapatnye tak pun...huhuhu..

Kali ni aku dapat email yang agak pelik. Kenapa sampai 3 jawatan dalam satu hari? dah lah tarikh dan waktu pun same? tak faham betullah, ade sape-sape pernah dapat email macam aku tak? Aku dah email kat SPA, mintak kepastian dan penjelasan kenapa sampai 3 jawatan sekaligus pada hari dan waktu yang sama. Sekarang ni tunggu SPA balas je lah.

Oh ye..jawatan ni aku mohon dalam website www.spa.gov.my. Aku mohon jawatan ni sesaje je nak penuhkan borang kat website tu..---> takde keje [errr...boleh ke jawab macam tu? hehe] ..Tak sangka jugak dapat panggilan temuduga. Sebenarnya aku mohon jawatan lain yg bkaitan dengn belajar masa diploma dulu, tapi tak de rezeki ke arah itu dapat pulak jawatan lain. 

Tapi...aku masih confius..nak pergi atau tak masa temuduga tu nanti. Aku ni dahlah tak tau ape-ape pasal jawatan-jawatan tu. Dah lah tu sekarang aku dah dalam perkhidmatan awam jugak. Dan yang paling penting aku tak de kelebihan berkaitan jawatan tu n memang sah-sah aku kena reject awal-awal lagi. Dengan pregnant7 bulan sekarang ni nak ke diorang terima aku?

 Pastuh masalah pulak lepas bersalin nanti buatnya rezeki aku betul-betul kat jawatan tu sanggup ke aku tinggalkan anak aku yang masih merah nanti tuk kejar jawatan baru ni? Sedangkan sekarang pun aku dah keje kerajaan, walaupun hanya dengan kelayakan SPM, gaji pokok pun dah cecah RM1700 setelah 5 tahun keje..tak campur elaun-elaun lagi..Kalau aku lulus interviu nanti aku bukan boleh terus kerja, kena belajar dulu selama 3 tahun..Lepas belajar tu memanglah akan pakai gred gaji U29 [$$$$$$$$$$$$] tapi..lepas 3 tahun ok..masa tu gaji pokok aku mungkin dah 2k sebulan.dan elaun-elaun mungkin akan bertambah jugak..

Tapi perkara utama yang aku pikir adelah keluarga je lah. Aku tak nak yang dikejar tak dapat, yang dikendong pulak berciciran. Dalam tau maksud aku ni bukan berkaitan dengan duit semata-mata. huhuhu..

Hubby tak tau lagi pasal ni, aku tak call dia lagi sebab tadi dia pergi servis kereta, malas nak ganggu dia lagipun bukannya esok kena interview tu. Malam karang lah aku bincang dengan dia. maunya dia tak gelakkan aku lepas aku citer kat dia nih..Dah boleh agak dah dia mesti akan cakap yang aku ni takde jodoh lama ngan APMM sebab tu nama aku asyik naik je hehe..

Semoga Allah permudahkanlah urusan aku sekeluarga..Insyaallah..

Perkara yg anda boleh lakukan sendiri bagi mengubah kedudukan bayi dari songsang kepada normal

[Tips]

Perkara yg anda boleh lakukan sendiri bagi mengubah kedudukan bayi dari songsang kepada normal:

1. Merangkak

Luangkan lebih byk masa utk berada di dlm keadaan seperti merangkak. Dgn melakukan posisi sebegini, graviti dipercayai dpt menarik kepala bayi ke bawah. Anda disarankan utk berada dalam posisi merangkak setiap hari sambil membaca majalah, buku atau surat khabar.

2. Kaedah panas - sejuk

Letakkan pek ais pada bahagian atas rahim anda. Manakala di bahagian bawah rahim pula, letakkan bekas yg berisi air suam. Bayi anda akan cenderung utk bergerak ke arah sumber haba.

3. Pek ais
Letakkan pek ais di atas perut. Namun anda dinasihatkan utk melapik perut dgn kain terlebih dahulu. Tujuan penggunaan pek ais ini ialah utk menimbulkan rasa tidak selesa kepada bayi. Oleh yg demikian, diharap dia akan mengubah kedudukan dan berpusing ke bawah.

4. Berendam di kolam renang
Amalan ini sama konsepnya seperti penggunaan pek ais yg diletakkan di atas perut. Tujuannya bagi menggalakkan bayi utk memusingkan kepalanya ke bawah.

5. Menyanyi dan bercakap
Rakamkan suara anda menyanyi ataupun bercakap kepada bayi. Mainkan rakaman berkenaan berulang kali dengan menggunakan headphone berdekatan dgn tulang pubik bagi menggalakkan bayi bergerak mendekati suara anda.

6.Senaman tilt position
Kaedah senaman ini sama seperti anda sujud ketika bersolat. Oleh sebab itu, ketika melakukan sujud, anda sangat digalakkan utk melakukannya lebih lama daripada biasa. Pada masa yg sama, anda boleh memohon doa agar bayi berkeadaan normal terutamanya pada sujud terakhir. Menurut pendapat pakar anda boleh melakukannya dalam jumlah masa 20 minit sehari. Kelebihan di sebalik senaman ini ialah kepala bayi akan turun ke bahagian yg sepatutnya.

7. Lampu suluh
Penggunaan cahaya daripada lampu suluh dipercayai dapat membantu bayi bergerak ke kedudukan normal. Caranya ialah dengan menghalakan lampu suluh ke bahagian tulang pubik atau bawah pusat. Tujuan ia dilakukan ialah utk membolehkan bayi bergerak ke arah cahaya.

8. Pujukan
Anda dinasihatkan supaya kerap berbual bual dgn bayi sambil memujuknya supaya berada di kedudukan yg betul.

9. Doa
Banyakkan berdoa dan melakukan solat hajat agar bayi berkedudukan normal bagi membolehkan anda melahirkannya tanpa melalui komplikasi kelahiran yg lainnya.

sumber : facebook



Monday, 16 September 2013

stretch mark

MAKSUD STRETCH MARK

INFO : GOOGLE



"Hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark," kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics.

* Biasa kelihatan di beberapa tempat seperti, perut, pinggul, pinggang, peha, payudara, lengan. 

* Stretch Mark muncul akibat kulit meregang dengan cepat dan ini menyebabkan kulit hilang elastisinya. 

* Kulit kita terbahagi kepada 3 lapisan. Lapisan paling dalam disebut subcutaneous, lapisan tengah dermis dan lapisan paling luar epidermis. 

Lapisan dermis penuh dengan pembuluh darah. Stertch Mark berlaku pada lapisan dermis dimana lapisan ini terbuat dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dalam waktu singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis.



Contoh stretch mark:-


yang ni mase pregnant

yang ni pulak selepas bersalin.
Ade yang gerun ke..?
tu lah pengorbanan mak-mak kita dulu. Aku tengok perut mak aku pun jadi macam ni jugak lepas bersalin 9 orang anak-anak dia tapi lepas pantang aku tengok ok dan makin menipis parut tu mungkin nenek aku dah sapu ubat-ubat dan ramuan-ramuan tradisional kot.. Maklumlah orang zaman dulu-dulu, dan jugak duduk kat kampung pulak tu mane nak pandai beli krim-krim dan produk-produk terkini untuk kulit ni kan.

Alhamdulillah, sepanjang 30 minggu usia kandungan aku sekarang masih belum ada tanda-tanda kewujudan stretch mark pada perut aku ni. Sewaktu awal pregnant lagi aku dah bersiap sedia kerana aku rasa kulit badan aku ni cepat merekah dan dah banyak pun ade stretchmarks dekat bahagian-bahagian tertentu badan aku ni. Sebenarnye aku sendiri pun pelik, kenapa tak ada lagi stretchmarks ni? atau tak semua orang yang ada stretchmarks kat bahagian-bahagian badan yang lain bermakna akan ada juga dekat perut sewaktu pregnant? TAPI AKU RASA  AKAN TIMBUL JUGAK BILA DEKAT2 NAK BERSALIN NANTI HUHUHU...

Bulan 8 baru ni ade aku beli losyen untuk stretchmarks brand Palmers - Cocoa butter formula, aku beli dekat watsons 1borneo je masa tu hubby ajak masuk watsons dia ada nak beli barang dia sambil-sambil tu sempat aku belek-belek dekat losyen anti stretchmarks. Macam-macam jenama yang ada, salesgirl kat situ ada promote jugak brand lain tapi brand palmers jugak jadi pilihan aku. Kenape? ntah aku sendiri pun tak tau maybe sebab bau die wangi macam coklat hehe. Kan aku ni suka makan coklat muehehehe..[err ade kaitan ke?]

aku beli yang 250ml = harga : RM19.92
Aku ada jugak sapu prodk lain macam bio-oil tu. Tapi masa tu dah habis sebab sebelum ni aku pakai bio-oil untuk parut-parut kat badan aku ni, memang berkesan tapi dah name pun oil kan haruslah berminyak tu yang aku kureng sikit nak beli lagi tuk sapu kat perut..takut aku rimas lagi huhu..Tapi kalau losyen palmers ni tak ok ngan kulit aku terpaksa juga lah beli bio-oil pulak. :)



About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts