Wednesday, 24 July 2013

5th check-up rutine

Fuhh..
Kali ke-5 aku pegi klinik baru rajin nak update kat sini. huhu. takpe, blog aku ni bukan ade peminat pun ngeee~ 
Aku buat pemeriksaan rutin bulanan kat KKIA Menggatal. Pagi tadi jumpa nurse, nurse cakap mengikut laporan dari Doktor yang check aku masa bulan lepas, dia dah re-EDD aku punye Due Date. Sebelum ni kalau ikutkan LMP EDD aku 8 November 2013, so doktor dah bagi tarikh baru iaitu 22 November 2013. Maknanya 14 hari selepas EDD yang pertama aku tu. 

Kenape??? Ini kerana hasil pemeriksaan dari scan saiz baby aku lebih kecil berbanding usia kandungan, eh betul ke istilah aku ni..huhu tapi tu lah ape yang doktor kat KKIA bagitau kat aku. Tapi sebenarnye aku dah tau pun, kalau doktor tu tak bagitau aku sebab sebelum aku scan kat KKIA dengan doktor tu, dah 4 kali aku scan kat klinik swasta kikikikikikiki....dan e-empat2 kali aku scan tu doktor cakap saiz baby aku kecik dan kandungan aku mungkin lagi lewat 2 minggu dari tarikh LMP aku tu..

Tak pelik pun, period aku kan tingtong.susah nak kire bila waktu subur tu so aku sendiri tak boleh agak bila persenyawaan tu berlaku maklumlah banyak kali sangat bersama mungkin ade lah tu tarikh2 yang membuahkan hasil cinta itu.......ngehngehngeh..

Kenapa aku dah scan sampai 4 kali??? Melampau2 eksaited aku kahh??
bukan...bukan aku saje2 gatal nak g scan ...

1) Kali pertama aku scan kat klinik dr mustafa..25/3/2013..mase tu aku 7 minggu kot..scan tu sebabnye aku mengalami masalah membuang air besar dan aku jugak hampir-hampir terkena buasir..huhu...sakit sangat2 sampaikan selesai je aku membuang...aku tengok ade darah menitis ..ya allah mase tu aku risau sangat2..terus pegi klinik sorang2 yang tak berapa jauh dari opis.aku sendiri tak tau tu darah ape maunye aku tak risau..lepas scan tu doc cakap kantung baby masih ade..mase tu tak clear sangat..nampak cam titik je..heartbeat pun  tak nampak lagi..Doc cakap maybe kandungan aku baru 5 minggu..Doc bagi ubat untuk aku masukkan ke dalam dubur aku..ubat tu rawat balik luka2 yang terkoyak huhu..malu lak nak citer...lps tu doc srh aku mnum banyak air masak n makan buah2an n sayur2an...

2) Kali kedua aku scan kat klinik Mutiara Inanam..mase 8/4/2013...aku bleeding..tak banyak hanye secoet warne koko je...mase tu dua minggu selepas yang 1st..pun same gak Dr Chindo cakap baby kecik..bleeding tu hanye sekali tu je doc sahkan takde pape yang perlu dirisaukan dan dia ada bagi duphaston tuk kuakan rahim aku..alhamdulillah dah tak de lagi selepas tu..

3) Kali ketiga aku scan kat klinik d mustafa lagi sebabnye aku bleediingg..keluarnye cecair coklat gelap kehitaman..mase tu 17/4/2013..doc scan dan ambil masa jugak lah tuk pastikan baby ok..mase tu kat skrin kiteorang dah boleh nampak heartbeat..doc cakap degupan baby agak slow..lama dia scan tuk pastikan baby sihat..lepas dah ok..doc bagi nasihat suruh aku bedrest..kena betul2 rehat..dapat m.c 2 hari dan juga light duty selama 2 minggu..mase tu aku memang agak penat sikit..sebabnye aku masih lagi bertugas malam..so lepas je dari tu aku dapat excuse duty dari bos aku..thanks bos..huhu...aku ngan hubby risau sangat2..ingatkan dah tak de lagi bleeding tu..balik rumah je mase nak solat magrib aku tengok ade keluar darah merah fresh..walaupun hanye sedikit lebih kurang duit 10 sen je..huby risaukan aku sampai menitis air mate..malam tu jugak dia buat solat hajat minta aku dan zuriat kami diberi kekuatan n kesihatan.. Aku betul2 rehat, atas nasihat kawan2 ngan family aku hanye baring sahaje seharian..tak buat keje langsung even masukkan kain dalam mesin basuh..semua hubby yang buat..kecuali masak la..hubby tapau dari kedai je tuk kami huuhuhu...then aku hanye bangun tuk makan..g toilet..n solat shj..alhamdulillah lepas 3 hari aku makin sihat dan cecair coklat tu tak lagi keluar sehinggalah kini...

4) kali terakhir aku scan 4/6/2013 kat klinik Aslam, KKIP.. Jumpe doktor khadijah..baik orangnye..scan tu pun sebab hubby akan tinggalkan kami tuk sebulan dari 10/6 sampailah 5/7 tuk kursus kat kuantan..sebelum dia pegi jauh dia nak tengok baby dulu [takut rindu katanya]..huhu..alhamdulillah...kiteorang dah boleh tengok baby bergerak2 aktif..walaupun baby masih kecil tapi kami dapat nampak kaki dan tangan sedang bergerak2..hubby gelak je sebab tengok baby bergerak2 dengan aktif..

Dan kesemua doktor yang aku jumpa cakap saiz baby aku kecil 2 minggu dari tarikh LMP aku tu.tapi takde masalah pe pun sebenarnye..huhu..

So berbalik citer kat KKIA pagi tadi...nurse dah tukar usia kandungan aku mengikut EDD yang baru...so sekarang kandungan aku berusia 22 minggu..maknanya 5 bulan setengah..[kalau sebelum ni 24 minggu dah masuk 6 bulan kan..]


tengok..check up aku..
25/6/13 : 20 +4/7 weeks..


Laporan doktor mase checkup 25/6/13 ...
Re-EDD : 22/11/2013
Tick kat no 5 tu..MOGTT (kena minum air gulaaa) - sebab? berat aku naik mendadak sebanyak 4kg huhu


ni checkup pagi tadi...
tak de lagi bacaan HB sebab mase tu lewat sangat dah, nurse tu suruh aku balik je dulu esok dia akan bagi result ujian ambil darah..yup.ambik darah..dah la pagi tadi nurse kat bahagian ambil darah tu tak jumpa cari urat lengan aku so terpaksa ambil kat urat atas tangan..sakit gak la dah la aku tak biasa ambil darah kat tangan..huhu..

Kenapa nurse nak bagi esok???
yeayyy...
aku kena ambil ujian MGTT tu esok ok..
maknanya aku tak boleh puase esok..
baru je berangan dapat puasa penuh bulan ni..tapi apekan daya aku...nurse cakapkat sabah memang akan buat MOGTT ni tuk ibu hamil yang lahir dari tahun 1989, 87, 86, 85...dan ke bawah..walaupun berat tak naik secara mendadak.., kalau diikutkan berat aku ni ok lagi la..bulan lepas naik mendadak tu bersebab..sebelum2 ni berat aku asyik turun disebabkan aku kena alahan yang agak teruk sampai berat badan pun menyusut..so bila dah habis alahan..berat memanglah akan naik tinggi...huhu...takpe lah aku ok je..terima je cabaran dengan hati terbuka..bukannye teruk sangat pun..cabaran rekrut yang lebih sakit n teruk pun aku boleh hadapi dengan jayanye...apelah sangat kat klinik ni kan..[cakap besarrrr...] hehee...ampunn..
insyaallah....yakin boleh...harap2 aku boleh telan dengan jayanya lah esok wiwiwiwiwiwiwiww....

Bila cerita kat hubby...dia gelak...dia cakap aku tipu berat badan tu...sebabnye sebelum dia belayar kami timbang guna penimbang digital kat umah mase tu berat aku 72kg ...name pun penimbang digital...memang la x tepat huhu..nak tak nak dia kena caye jugak ngan aku ..walaupun mase balik kampung 2 minggu lepas aku dah melantak makanan sepuas2 hati aku..alhamdulillah jugaklah berat takde naik sangat..maklumlah dah 15 hari puase kannnnnn..kalau tak/????jangan harap lahhh hahahaa..

ok lah aku dah stat puase malam ni...get ready tuk esok...
Doakan yang terbaik untuk ibu ye sayang..muahmuahmuah..

xoxo~


Wordless Wednesday :: Hobi baru


Suka click Like jugak !!!!!
Asal bukak newsfeed FB, 
tengok ade member2 like mana-mana page, 
terus aku like ....huuuuhuuuu
Lepas tu mula lah menyampah sebab banyak sangat page aku dah like..
Kadang-kadang like je pun..
belum tentu gak aku bukak page tu..

Huhuhu..
Same gak ngan group.
Letih nak leave group...
Yang suka add-add ni lagi lah..
Kalau page yang best-best tak pe gak..
Ni tengok-tengok dah ade..
Kengkadang tu rimasss...
Nak-nak group yang tak de faedahnye..
Sigh...



PETI SEJUK SATU PINTU UNTUK DIJUAL

STICKY POST ENTRY..scroll ke bawah untuk entri terkini

PETI SEJUK SATU PINTU 

UNTUK DIJUAL
(SOLD)



Brand: LG
Model: LG Express Cool
Tahun dibeli: 2009

Harga : RM300

Lokasi : Bandar Sierra Apartment, menggatal,telipok Kota Kinabalu Sabah

*transport sendiri

*Masih tersangat-sangat baru, elok keadaannya (cepat sejuk & beku), xde masalah.. dan sangat bersih..

*sebab jual : Dah beli peti ais yang lagi besar size nya...sesuai untuk keluarga aku yang makin membesar..Peti ni aku beli zaman bujang so masa tu tak de keperluan sangat peti besar-besar ni huhu..



Depan

Dalam

Tepi - ada satu bottle tray lagi aku tak pasang sebab masa tu tak de keperluan lagi bagi aku.



Kalau sape2 berminat boleh contact kat zimie0302@gmail.com






Monday, 22 July 2013

Balik Kampung Part II :: Demam Mengejut!!!!!!

Alkisah... dari kisah  Balik Kampung part I ..
Sesampainye aku kat umah mak...
Macam biase lah..Ade lah drama yang aku buat..nak-nak badan tengah penat..letih..pening..sakit urat..
Nampak je muka hubby aku...rang pertama yang sambut ketibaan aku..cheewahh..terus salam nak peluk lebih2 pun segan lak coz abah aku pun ade gak..lepas tu aku jumpa abah aku,,,terus salam peluk cium n mula lah nak berair bijik mate...aku tahan...[macam biase]

Kemudian aku masuk umah cari mak aku..same gak peluk cium ma aku..tengok je muka mak aku memang aku dah tak blh tahan sebak rindu kat mak..terus nangiiss...huhu...lariiii ke tandas cover line kat akk aku yang sengeh je tengok aku hahhaaa...

Malam tu..Aku rase berat semacam je kepala aku..Nafas aku yang keluar dari hidung ni pun rase panas semacam jer,...aku agak yang aku dah demam..sebab akak ngan adik aku pegang badan aku semua cakap panas..hubby lagi lah tak keruan dibuatnye..siap nak bawak aku gi klinik malam tu jugak..[macam biase..xleh tengok aku sakit sikit mule kelam kabut nak bawak aku pi klinik..]

Aku tak nak g klinik..aku rase mungkin aku demam kepenatan je..masa tu adik aku yang belajar medic kat UITM ade..dia cek aku..pastu dia suruh makan panadol sebijik..kemudian akk aku tampal cool fever kat dahi aku..ngan tempek koyok..lega sikit aku rase panas aku ni..

nak bangun pun x larat..hanye mampu baring n rehatkan mata. mata lak asyik berair je..mungkin terlalu penat kot seharian perjalanan balik..dah la dari kapal terbang nak kena jalan masuk terminal tu jauh..panas lak tu dengan bau minyak kapal lagi...fuhhhh...serik.

Alhamdulillah aku ngan baby sihat..



Sunday, 21 July 2013

Balik Kampung part I

2 minggu lepas aku balik kampung, ambil cuti selama seminggu. 5-14 Julai 2013..
Cuti yang sememangnya dah lama dirancang tatkala aku mengalami perasaan mengidam kat masakan mak aku kat kampung. Sebulan sebelum tarikh kiteorang nak cuti tu, husband dapat kursus kat kuantan selama sebulan, dari 10 Jun sampai lah 5 Julai. Ngam-ngam dengan tarikh yang kiteorang dah plan tu.
Ni dah namanya rezeki, so tiket flight hanye beli untuk aku saje la dan nasib baik jugak tiket aku tu hanye berjumlah RM279.00 termasuk pergi balik KK-KL dan KL-KB..[alhamdulillah]

5 Julai tu, aku balik sorang-sorang dari KK-KL. Eksaited punye pasal, aku bangun awal giler kul 5pagi lagi kot..Dah la malam sebelum tu mata aku ni tak boleh nak lelap, asyik pikir kat kampung je.dan yang paling penting....pikir kat hubby la..huhu..maklumlah dah sebulan tak jumpa..mana tak rindu woii hehe... :P



Aku keluar dari rumah pukul 8.45 pagi lagi dihantar oleh member aku, flight aku pukul 1055pagi.pegi awal lagi baik kalau tak nak kelam kabut kan..Sampai je kat airport kiteorang sempat lagi breakfast kat KFc..Aku makan burger ape tah..yang ade telur tu..wekkk..x sedap..aku hanye makan 2-3 suap je..mungkin tekak aku ni ngade tak  boleh telan..huhu..

Selesai makan aku terus masuk ke bahagian dalam airport..sebelum melintasi bahagian kawalan keselamatan (polis) aku ade mintak borang 'declaration' dari staff a.asia..Staff kat situ yang tuliskan kat borang tu..aku just sign je..Tu hanye prosedur, bagi penumpang yang mengandung kandungan kurang dari 28 minggu perlu buat pengisytiharan. Sekiranya lebih 28 minggu perlu ada sura doktor dan dalam surat tu pulak doktor perlu sahkan yang kita ni sihat untuk menaiki penerbangan..

satu dari KK-KL, satu lagi dari KL-KB

Naik je flight tu, aku duduk sebelah tingkap, masa tu aku dah terpikir adekah aku akan mabuk2,,harap-harap tak lah...huhu..aku cuba pejamkan mata tuk tidur..Sempat jugaklah tido sejam lebih.. Dan terjaga balik disebabkan aku rasa tak selesa kat bahagian kaki, pinggang n tulang bontot..perasaan nak bangun berjalan-jalan tuk betulkan urat bontot aku ni ade, cuma aku agak segan nak bangun dahla duduk kat tepi sekali tak pasal-pasal kena kejutkan 2 orang lagi sebelah aku tu..mm..aku cube tahan..aku pasang mp3 ayat2 al-quran..moga2 reda sikit sakit aku ni..

PAstu tetiba lak tekak ni dahaga, aku teguk la 2 teguk air jus oren..tak lama lepas tu tekak aku rase mual nak muntah..cari plastik..tak de lah pulak..aduh camne ni buatnye aku termuntah kat sini kang buruk nampaknye..dengan tisu pun ade berape lai je dalam handbag aku ni..aduh g tadi tak terfikir lak yang aku akan mabuk..kemudian aku teringatkan minyak cap kapak, nasib baik ade...terus aku sapu banyak2 kemudian aku tido...legaa...nasbi baik lah tak de adegan2 yang memalukan huhu..

Sesampainye aku kat LCCT, cepat-cepat aku pegi check in bagasi dan kemudian aku pegi makan kat foodcourt. Mula2 aku malas pegi foodcourt tu sebab jauh sikit kena jalan, pastuh aku tengok ramai sangat orang dekat tempat makan yang dalam bangunan LCCT tu ape name tah Asian delight kot..dah tu makanan pun bukan sedap sangat ..tekak aku ni nampak nasi je huhuhu...Then aku makan sorang-sorang je, n untuk mengelakkan aku diganggu oleh orang yang tidak diingini [mana tau kan..] aku memilih tempat duduk berdekatan dengan adik-adik polis yang  tengah makan jugak huhu..mase aku tengah makan aku tengok ade jugak akak-akak lain yang tengah makan sorang-sorang cam aku so lega lah ati ni huhu..

Siap je makan, my SIL call dan cakap dia dah nak sampai LCCT, dia ngan baby anati pun naik flight sama ngan aku. Alhamdulillah flight kami selamat sampai di kota bharu jam 5.20 petang..Suami mySil yang hantar aku balik rumah mak aku dulu, masa tu hubby baru jugak sampai dari kuantan..yeayy..[boleh agak kan camne eksaitednye lepas sebulan x jumpa laki hohohohohoo]

Tapiiiii....

Aku mengalami satu masalah petang tu...

Sambung next entry k...

Ngantok.. Nak zzz dlu huhu...


Salam...









Saturday, 20 July 2013

Kenangan Manis : Saat-saat dapat tahu aku mengandung

Maaf..entri ni panjang....huhu

Walaupun dah lama entri ni aku nak post, tapi tak ter-post2 je..aku tak kisah..aku tetap nak jugak post buat kenang-kenangan aku. Dah nama pun blog aku kan, suka ati aku lah kan..huhu..ok ..firstly aku nak minta maaf banyak-banyak sekiranya ada kengkawan TTC yang terguris hati bila terbaca blog aku ni..Aku paham, tak semua yang kita suka untuk berkongsi, orang lain juga akan suka.

Alhamdulillah, sekarang kandungan aku dah masuk 24 minggu bersamaan jugak dengan 6 bulan. Macam tak percaya pun ada, nak-nak bagi yang dah lama menunggu macam aku ni.Mungkin sesetengah orang fikir ape lah sangat dengan 2 tahun, nak dibandingkan dengan nasib orang lain yang berpuluh2 tahun masih belum dikurniakan zuriat..Tapi tu lah rezeki.. FYI, genap 2 tahun usia perkahwinan aku barulah aku dapat merasa detik gembira macam orang yang bernasib baik yang lain.

Tapi aku bersyukur, dengan 2 tahun masa aku menunggu ni macam-macam aku boleh belajar. Apa tu TTC (trying to conceive) , perasaan belum memiliki zuriat sendiri, kesedihan bila ada je mulut-mulut yang menyindir, pendek kata lebih peka dan lebih memahami apa yang mereka-mereka yang kurang bernasib baik untuk mengandung awal. Dan macam-macam lagilah yang aku dapat. Tempoh ni jugak aku dan suami dapat gunakan sebaik mungkin untuk belajar menyesuaikan diri dan mengenal hati budi dengan lebih mendalam. Sebelum mendirikan rumahtangga kami hanya kenal selama 6 bulan sahaja, kemudian bercinta selama setahun.,kemudian terus melangsungkan pertunangan dan sebulan lepas tu terus berkahwin. Alhamdulillah aku bersyukur dengan percaturan Illahi yang serba sempurna ini. :)

Berbalik pada tajuk utama aku tadi, kalau boleh aku nak ceritakan dari A-z...tapi aku cerita yang termampu saja lah ye..lagipun aku ni bukan hebat bab-bab bercerita dan juga menaip ni..huhu

Tapi...

aku tak nafikan yang aku ngan suami memang ada berusaha bersungguh-sungguh pun beberapa bulan sebelum ni..nak-nak awal tahun 2013 ni..sebelum ni pun dah bersungguh-sungguh, tapi mungkin bukan rezeki aku lagi..

Seingat aku...period terakhir aku bulan 8 2012..hampir 4 bulan tak datang period..satu tempoh yang paling lama aku rase..

10/1/2013 - aku beli digital UPT jenama Clearblue digital untuk sahkan yang aku betul-betul tak pregnant sebelum aku pergi berurut..dan hasilnya..

not pregnant...

15 - 17 Januari 2013
Aku dan suami ada berikhtiar berurut dengan seorang makcik, 3 hari berturut-turut..

24 Januari 2013
Aku tergerak hati nak pergi jumpa Dr.Sofia -gynae di Klinik sihat indah permai. Dia ada rekod aku sebelum ni. So bila dia sahkan yang aku memang tak pregnant lagi (dengan ujian UPT dan juga scan SAC) dia suggest untuk bagi aku pil hormon untuk turunkan period. pil tu kalau tak silap aku namanya duphaston. kena makan dalam tempoh 5 hari sahaja, dan katanya selepas 3 hari period akan turun.

1 Februari 2013 
Period turun dengan jayanya. Normal tanpa senggugut atau berketul-ketul. Period selama 7 hari. 6-18 Februari tu kiteorang balik kampung, naik flight sampai kL je sebab balik dengan kereta my SIL ngan baby anati sekali. Sepanjang aku habis period tu kiteorang bersama (mungkin banyak kali kot...hehe)..

28 Februari 2013
En.Suami kena bertugas di Lahad datu, kes pencerobohan pengganas..Ya allah..beratnye hati nak lepaskan dia pergi..tapi apekan daya tu semua tuntutan kerja..dia perlu pergi dah nama pun tanggungjawab..Dan sepanjang ketiadaan en.suami....aku......berasakan satu kelainan kat badan aku ni..lemau semacam je...penat...asyik nak tidur je..dan..

Perkara yang membuatkan aku tergerak hati untuk membuat Urine Pregnancy Test (UPT)

Sebelum ni pantang je lambat sikit period,terus check.. (padahal aku dah tau yang period aku sememangnya tidak teratur) ..so tak terkira berapa banyak UPT kit yang aku dah beli..
Tapi kali ni...yang paling ketara aku rasa adalah...

Sakit yang teramat sakit pada bahagian breast - Yup..sakit yang aku tak pernah rasa..Nak cakap ngilu ke ek..ntahla..tak reti nak cakap sakit tu camne..mungkin macam sakit breast membengkak..Sakit tu dalam tempoh 2 minggu jugak lamanya.. Tu yang memusykilkan aku..apekah tandanya..aku google2..sakit breast juga salah satu simptom2 kehamilan, walaupun pada masa tu aku tak rasa pun pening-pening, mual, muntah2 apetah lagi nak pitam2 or mabuk. Kendian aku terus pegi beli UPT kat watson..masa tu tak cakap pun dengan matshah yang keluar nak g beli UPT, just cakap nak g beli donut je kat 1Borneo..dah la berjauhan.takut kang dia mengharap pulak..huhu..

11 Mac 2013 
Bangun je dari tidur aku terus buat UPT test, dan seperti jangkaan aku.beberapa minit lepas tu.hanye 1 line..terus aku campakkan dalam tong sampah kecik..Frust cam biase...tapi..balik dari keje..tergerak ati nak tengok balik UPT tu...haik...mata aku ni tersilap tengok ke..coz ade 1 lagi line kabur kat line T tu.. UPT tu aku beli yang paling murah je..yang ade 2 stick..hishh..ni yang buatkan aku syok sendiri ni..emm takpelah nanti2 aku nak check lagi.mungkin minggu depan lah kot..

16 Mac 2013
Buat lagi UPT ..dan hasilnye...



Alhamdulillah ya allah..mase tu aku menitik air mata kegembiraan..Sebab aku betul-betul nampak line kedua tu naik ...belum pernah lagi kan nampak depan mata..Masa tu jugak lah teringat kat hubby..tapiiii...tak sanggup pulak nak bagitau dia benda yang tak pasti..so aku hanye bagitahu kakak aku iaitu kak ha dan juga bff aku kak ika..aku tak mampu nak kongsikan dengan semua orang termasuk suami aku sendiri...apetah lagi mak ayah n mertua aku..Takut UPT ni buat hal bagi harapan kosong je kat aku huhu...

Dan-dan jugak haritu aku keluar lagi 1Borneo pegi beli lagi UPT..kali ni aku terus beli 3..TIGA oke......eksaited punye pasal...huhu

17 Mac 2013


Keesokan harinya...test lagi sekali..alhamdulillah..Benda ini benar-benar betul...Ya allah aku syukur padamu...malam tu lepas solat isyak aku teringatkan hubby..tak mampu lagi nak merahsiakan darinya..Nak-nak hubby baru je bagitahu dia dapat cuti 3 hari untuk balik jenguk aku..teruslah aku bagitau dia ..dengan menghantar 2 keping mms....



Dapat je mms ni...mula2 dia pelik..kenape aku tulis "We" ..pastu dia call..bila aku berterus-terang maksud mms tu ya allah..dia menangis....dengan aku sekali menangis..aku dapat rasakan yang dia betu-betul gembira..kemudain dia marah aku kenapa tak bagitau dia awal-awal..dan kenapa dia jadi orang ketiga dapat tahu...huhu..aku berulang kali minta maaf..aku cuma tak sanggup nak bagitau krana takut ianya salah...



Tengoklah...total 5 kali aku buat UPT untuk pastikan yang aku tak salah lagi..ni sebelum aku ngan en suami pegi confirm kan dengan doktor kat klinik dr mustafa di likas.. Alhamdulillah..doktor sahkan yang aku pregnant 7 minggu..tapi tu hanye mengikut kiraan LMP..aku ingatkan doktor akan scan, tapi belum sempat aku tanye doktor cakap yang dia takkan scan sebabnye kalau scan pun mesti tak nampak lagi..so aku agak keciwa disitu..huhu...

Tapi aku ok..husband pun tak kisah..yang penting dari riak wajahnye aku tau dia sangat happy..masuk je dalam kereta terus dia call mak dia bagitahu berita gembira..dan lepas tu dia call mak aku ngan kakak dia pulak...semua happy dengar berita ni..Ya allah aku bersyukur kurniaanmu ini..

Aduh panjang pulak entri ni..tak kisahlah..janji aku dah tulis ape yang aku nak tulis..


to be continue.....huhu..


Friday, 19 July 2013

Menu berbuka beta hari ini.



Wah wah wah..
Beta kot??
Bajet kaum kerabat lerr tu hihi..
Iftar-Day 10..
Ni juadah berbuka puasa aku hari ni.
First time aku ke bazar ramadhan sorang-sorang.
Sedih!!!
Tak biase, tapi aku perlu biasakan diri. 
Kenalah belajar hidup berdikari bila mat shah belayar/outstation. 
Tak kan nak harapkan ada orang temankan baru nak pegi.
Orang pun nak bersendirian jugak, nak dengan family dia jugak kan.
Malas kacau, so better sendiri-sendiri aku je.

Nak g mana aku pegi, nak balik aku balik.
Tak de lah timbul istilah ketidakikhlasan dalam hati ni kan. [astaghfirullahalazimm]
huhu..
tapi tu benar-benar berlaku, kita sedaya upaya buat ikhlas, tapi.
hakikatnya hati kecil memang takkan lari dari ketidak-ikhlasan itu.
Nama pun manusia, tak pernah lari dari kekurangan.

Mat shah pun selalu pesan kat aku, nak pegi mana, pegi je.
Tapi jangan sampai susahkan orang.
Seeloknya baik berteman, tapi kalau dah orang tak sudi,
sekali , dua kali, n tiga kali diajak, ada je alasan..
buat apa diajak lagi. tu namanya dah macam kita yang terhegeh-hegeh.
Padahal niat kita bukan nak menyusahkan orang pun,
mungkin adalah tu alasannya tersendiri.

Mungkin aku yang cepat sensitif, atau mungkin aku yang salah faham.
Tapi its ok..
Aku pun ada kelemahan jugak.
Macam yang aku cakapkan tadi..
aku pun nak jugak bersendirian,
bagi aku tu lebih selesa buat aku.

Eh..
Membebel panjang pulak..
Emo sorang-sorang.

Berbalik kat menu berbuka puasa aku tadi,

1) Nasi kerabu Kelate (konon). = RM6.00 (grrrrr....)

-First n Last. Tu je yang mampu aku cakapkan. Ntah pape la, nasi keras dah la warna biru bukan main terang n pelik semacam je..macam air soda tu ke..yg kaler biru tu, kelapa pun keras, nak patah gigi aku. dahla tak de rasa budu pun.tumis lagi lah. ngan nasi kerabu aku buat pun sedap aku buat lagi..ni yang terpikir nak g jual nasi kerabu jugak ni. huhu.. yelah dah aku buat pun dah tak berapa sedap, tapi jauh lagi sedap dari beli kat bazar tu. so baik aku je yang g jual gak. dah tentu-tentu dah cepat sikit aku kaya kan..hohoho...aku tak kenal pun sape peniaga tu. no gerai pun aku tak ingat, tu lah tadi aku nak g beli kat gerai isteri kawan sekerja aku tu, nasi kerabu dia sedap, tapi puas aku cari tak jumpa-jumpa. Mungkin aku yang malas cari kot..tadi pun aku bermalas-malasan nak jalan..dengan panas lagi..orang pun makin lama makin ramai. Serik sekejap. huhu.

2) Kuih Cara - RM1.00 (6 keping) -kat gerai sama dengan nasi kerabu tu.

-alhamdulillah sedap. Nasib baikkk...huhu

3) Kebab ayam - RM4.00

- alhamdulillah, rasa masih sama ngan tahun sebelum2 ni. Yang bestnye adik tu siap bagi aku dulu walapun ramai yang tengah beratur tunggu giliran. Katanya kesiankan aku yg mengandung. ehh..nampak ke perut akak dik oii..huhu..malu sekejap. Padahal bukan mengharapkan dapat layanan istimewa pun, akak masih larat la..walaupun panas n penat sikit je..pape pun Terima kasih banyak2 dik. moga2 allah memberkati perniagaanmu. dan terima kasih jugak kat pembeli2 lain yang bagi aku dulu tu huhuhu..

4) Satay ayam kak jaja isteri po faizal punye - 10 cucuk, RM6.00 .. (RM0.60 satu cucuk)

- Alhamdulillah sedap macam sebelum2 ni jugak..

5) Air Bandung Laici..

-Homemade. SUpaya puas hati..huhu..dah pernah terkena tahun2 sebelum ni beli kat bazaar..cam air kosong je tawar n tak de rasa..baik balik buat sendiri save bajet n yang paling penting kena ngan tekak kita.. huhu..

oh ye satu lagi dalam bekas kecik tu ialah sambal yang ma aku bekalkan masa balik kampung haritu.. Tak de belacan rasanya kaau ade pun ma aku letak sikit je.., ade bawang putih ngan limau kasturi je tapi mavelessssss....

Sebenarnya aku sekarang tak suka beli kat bazar, membazir dan semestinya indah rupa dari rasa..huhu
Tapi hari ni timbul satu kemalasan untuk memasak. Mungkin dah 4 hari aku makan apa yang aku terasa nak masak je kot.. Ni menu aku sempat snap mase hari ke-8 puasa..

Nasi putih
Sayur terung masak lemak
ikan kembung bakar
air asam
ulam n budu
air tembikai 

iftar - Day 8


tempek gambar lama je la..ni datang mood nak update blog. ampak sangat tengah boring hehe..
Ok lah, nak tengok tv lak..
k bai..
Selamat berpuasa..


Thursday, 18 July 2013

Ehh mane pegi header image aku ni?

Aduh...gatal sangat tangan ko nak godek-godek kan..
Tengok..kan dah tak jumpa cari..huhu
Esok-sok lah aku godek balik..
Tak pun aku tempah lain pulak.. [macam tak de keje asyik tukar2 blog design..macam lah blog ni meletop sangat..huhu]

k bai...
Nak tido..esok nak bangun sahur..
Almaklumlah sekarang tengah bujang..
nasib baik ade teman kat dalam perut ni..
Kalau tak memang bosan giler..
dik duduk baik2 k sayang..
ibu sayang adik..
muahmuahmuah..
Sayang abi jugak..
ngeeeehhhhh
[abi baca ke blog ibu ni?..kui3..ibu rasa tak coz kat laut x de line 3g huhu..]




Wednesday, 17 July 2013

Duty iS duTy

Istilah duty is duty ni aku belajar masa rekrut bersama nxxxx 5 tahun yang lalu. Aku sendiri pun tak berapa pasti mana datangnya istilah camni. Atau ade sejarah2 silam nxxxx yang aku sendiri pun tak tau.Tapi pada fahaman aku kalau duty tu kenalah duty. Tak boleh belit (ponteng) ..tak boleh outing, apetah lagi nak keluar dating.

Bila dah masuk unit tetap sekarang ni dengan Axxxx, budaya tentera masih lagi menjadi trend dalam Axxxx. Apa tak nya..Axxxx ni 'adik' kepada nxxxx. Kebanyakan bekas-bekas pesara nxxxx samaada berpencen ataupun yang berhenti awal sambung kerja ngan Axxxx. Ramai sangatlah incas (penyelia) yang masih lagi mengamalkan budaya kexxxxxan yang telah mereka pelajari sekian lamanya. Pendek kata yang elok tu banyak, dan yang tak elok pun sama juga banyaknya, kat mana-mana pun sama je sebenarnya. Terpulang atas pendirian masing-masing nak bawa budaya mana.

Berbalik pasal duty ni, duty dalam Axxxx ni membawa maksud bertugas melebihi masa bekerja seharian, iaitu bermula pada pukul 0800 pagi sehinggalah 0800 pagi keesokan harinya dan pada pagi tersebut diberikan off-duty setelah tamatnya waktu kita duty tu selama satu hari. Tak kira lelaki ataupun perempuan semuanya sama rata.

Duty tu melibatkan banyak aspek, nak diceritakan kat sini nanti hilanglah kesulitan dalam hal rasmi kerajaan kan. Kang tak pasal-pasal aku pulak yang kena saman huhu.. mintak jauh.....tak mau !!!!!!

Sebenarnya aku nak cerita yang aku kena interviu kat bos baru aku pagi semalam. Bos aku tu merupakan bos baru mnggantikan bos lama aku yang sangat sporting..huhu..[sedih ...kenapelah terlalu cepat bos lama tinggalkan kami semua dan prgi ke unit lain..]..Bos baru ni pun ok, tapi biasalah mula-mula ni kenalah tunjuk faktab sikit depan anak2 buahnye ni kan..

Alkisahnye..aku dimaklumkan oleh sorang pegawai ladies yang agak rapat dengan aku bahawa bos baru nak jumpa aku, dengan orang lain semua dia dah jumpa kecuali aku je sebabnye isnin ritu aku cuti. Aku dah cuak sebenarnye. Gugup pun ade. Yelah dah nama pun bos baru, tak tau lagi peel perangai dia camne kan..

Aku pun dengan lemah longlai memberanikan untuk pergi ke bilik bos, tapi masa aku sampai depan bilik p.a bos, aku jenguk2 tu nampak lah pulak incas aku sorang ni tengah bincang ape tah dengan bos kat dalam bilik tu. So aku melepakkan diri aku kat meja p.a dulu. Lepas tu keluarlah incas aku sorang tu, then belum pun sempat aku ketuk bilik bos, laju je kepala dia terjegel kat luar pintu cari aku..ehh bos ni tau-tau je huhu..mesti dia perasan yang aku terjenguk2 tadi..... ishh malunyee...

So berikut merupakan perbualan kami:-

Bos : Ko nak jumpa aku ke..
Aku : ye Tuan, saya xxxxxxxxmelia..dalam ati..  [ishh kasarnye bahase bos...takpe lah..dah terbiase -trend pegawai2 ex-xxxxxxxx]
Bos : ooo...kamu la...ok masuk2..jemput duduk ye..(siap tunjuk lagi kerusi kat aku)
Aku : Terima kasih Tuan,, -dalam ati... erkk..baik lak p.cik ni.....
Bos : ok..saya difahamkan ko mengandung ye..ko ape khabar? ok ke turun naik tangga ofis?
Aku : Alhamdulillah tuan, sy sihat2 je..ok je naik tangga, cuma awal2 pregnant baru ni je ade bleeding sikit..sekarang dah ok..
Bos : {mengangguk2 kepala} ooo...ok ...ko dah berapa bulan sekarang? Anak ke berapa ni?
Aku : Anak sulung tuan, Insyaallah jumaat ni masuk 6 Bulan tuan. {dalam ati-ehh...mcm tak caye ngan diri sendiri lak...alhamdulillah..}
Bos : {angguk2 lagi...sambil pikir ape ntah} emmm...laki ko keje ape...kat mane..?
Aku : Dia xxxxx jugak..Kxxxxxxxx Tuan..
Bos : oh! tengah belayar ni! So sekarang ko duduk dengan sape???
Aku : Sorang je la tuan.
Bos : Ko g keje ngan ape..drive ke? ok ke,,,
Aku : ye tuan, sy drive.tak pe kete auto je.. xde a penat sangat pun,,
Bos : ooo..ok lah camtu..ko skrg dah nak masuk 6 bulan..nati aku bagitau pengarah supaya ko tak payah masuk duty lagi..ko jage lah kesihatan n kandungan tu baik2,,
Aku : Insyaallah tuan, terima kasih banyak2....

Dalam ati...seriusnye bos baru ni tanye aku, huhu...aku rase kalau dia tengking aku sikit tadi dah termenangis dah aku..kikiikiki...tapi sebenarnya dia baik je,,orang yang dah berumur, nampak sifat matang dalam diri bos.. Aku harap tak de masalah lagi dengan duty ni Bukan ape, bos baru yang dekat hQ sini memang tak bagi muka kat anggota ladies,,katanya "bini saya nurse pun dekat nak bersalin pun masih duty..kenapa dalam axxxxx ni ladies manja sangat..." aduh...memanglah nurse kena duty..dah sah2 dah keje dia kan,nak2 kalau yang duduk unit yang kene shif tu..dalam unit aku ni mane ade shif2..smua ikut ofis hour.cuma time duty tu je lah kena duty,,takkan nak samekan dengan nurse lak..,adehhh...

Susah kalau dapat bos yang tak berimbang rasa, nasib baik la bos aku ni boleh bertimbang rasa lagi..Bagi aku senang je, kalau bos hq tu nak jugak aku yg tengah nak masuk trimester ke-3 dah pun nak suruh aku duty lagi..aku nak suruh dia jahitkan uniform mengandung tuk aku dulu baru aku duty. Senang..dia sendiri pun tau yang axxxxxx ni masih baru nak bertapak..baju mengandung pun belum diwujudkan lagi..so sebab tu lah bila masuk bulan ke-3 mengandung semua ladies dibenarkan berpakaian mengikut etika penjawat awam biasa. Tu bagi yang jenis badan x naik .kalau aku..mula2 peknen pn dah rse ketat kat seluar. Kot ye pun nak ikut peraturan sangat tanpe rase bertimbang rase..tunggu lah agensi ni stabil dlu...aduhhh...ape daaaa...

semangatnye aku sekarang...huhu

psssttt... banyak lak xxxx aku tu kan...huhu...paham2 la ye...kui3
















About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts