Wednesday, 10 April 2013

Rimas dengan KAWAN YANG ber- BISNESS

Kalau korang, rimas tak bila ade seorang kawan korang tu, tengah gila berbisness..?
Gila berbisness dalam erti kata nak berbisness tapi merimaskan orang..
ggrrrr....geram gak sekali pikir..dah la bissness yang dia join tu jenis MLM..kalau nak jual2 barang on9 tu ok lagi lah paling rimas pun aku akan unclick je kat notification (show in news  feed)...senang tak yah sakit2 mata tengok dia share kat news feed kan..
tp ni sal MLM....malas aku ak mention nama MLM tu kat sini,
kang nama aku kena banned pulak kat syarikat MLM tu. huhu..

Konon, datang jauh-jauh nak sangat jumpa aku.. tup-tup...ada niat tersembunyi..
sebelum jumpa boleh la ko cakap..'ala aku nak jumpa ko je..pasal bissness nombor dua..." caitt...
ade aku kisah...
Sebelum ko tau pasal MLM tu aku dah lama tau lah..
Setakat MLM ni, memang dah lame kena block ngan abi aku tau.
Dia memang tak suka MLM. Biarlah tak kaya pun, dari menyusahkan orang..
Dari dulu lagi dia melarang keras aku, dari terlibat dengan bisness2 yang menipu ni..

Bunyi cam kasar, tapi tu lah hakikatnye.
Berkonsepkan islamic..Usahawan..nak bantu orang melayu..
tapi niat sebenar MLM ni hanye lah nak cepat kaye ko sorang je kan..
Orang-orang bawahan ko, sengsara...

Ramai dah mangsa-mangsa MLM ni. Nasib baik abi aku ni jenis x berminat dari dulu-dulu lagi.
Kalaulah dia termakan hasutan orang-orang sekeliling dia, dah lama dia turut sama terpedaya..
yup..kawan2 dia sendiri ramai yang terkena..modal bukan main lagi..puluh2 ribu..
tup-tup.ape yang dapat..hutang keliling pinggang,,untung...haremmm...

aku setuju ngan ustaz azhari Idrus...

194 - Hukum MLM (Multi Level Marketing)
_____________

Soalan : Assalammualaikum Ustaz, ade satu lagi soalan yg saya nk bertanya cma ustaz tau x mengenai MLM? multi Level Marketing.. mcm jdi jutawan dlm mse 2 thun.. soalan saya ape hukumnya lau kita join MLM tue?? adakah duit yg kita dpt tue nnti jatuh kepada subhah?? Majlis tue pulak terpekik melolong sebut "jutawan2, hebaaaatt", jdi adakah majlis seumpama itu jtuh kepada lagha' dn dilaknat?? minta pndapat ustaz?..

Ustaz Azhar Idrus ( Original ) : Secara umum Multi Level Marketing adalah suatu cara perniagaan alternatif yang berkaitan dengan pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan), yang biasa dikenal dengan istilah Upline (tingkat atas) dan downline (tingkat bawah), orang akan disebut Upline jika mempunyai Downline.

Pokok utama dari perniagaan MLM ini digerakkan dengan jaringan ini, sama ada yang bersifat vertikal atas bawah mahupun horizontal kiri kanan ataupun gabungan antara keduanya.

Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami) pernah mengeluarkan fatwa ke atas satu bentuk perniagaan MLM jenama PT Biznas yang disifatkan sebagai haram kerana ia adalah salah satu bentuk perjudian.

Selain itu, keputusan itu juga menafikan bahawa komisyen yang digunakan adalah komisyen atau upah brokerage sebagaimana didakwa.

Selain itu, Syeikh Salim Al-Hilali pernah mengeluarkan fatwa pengharaman dengan katanya : "Banyak pertanyaan berkenaan perniagaan yang diminati ramai.

Yang secara umum gambarannya adalah mengikuti kaedah piramid dalam sistem pemasarannya, dengan cara setiap anggota harus mencari ahli-ahli baru dan demikian selanjutnya.

Setiap anggota membayar yuran pada syarikat dengan jumlah tertentu dengan angan-angan mendapat bonus, semakin banyak anggota dan memasarkan produknya maka akan semakin banyak bonus yang dijanjikan.

Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya. Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu:

1. Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.

2. Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM.

3. Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka..
___________________
Link Asal : https://www.facebook.com/Ustaz.Azhar.Idrus.Original/posts/587666184584766


FB koleksi printscreen UAI

p/s ... terpulang pada individu..kalau rasa nak maju (KAYA) cepat sangat..join lah..tapi jangan menyesal..bagi aku, cukuplah sekadar rezeki kami laki bini yang dah ade sekarang..Jangan sampai hilang kawan, sedara-mara dah la k..









Thursday, 4 April 2013

6 Jenis Perempuan Yang Wajib Dijauhi

6 Jenis Perempuan Yang Wajib Dijauhi..

Lelaki digalakkan untuk mencari isteri solehah. Jauhi jenis perempuan-perempuan di bawah untuk dijadikan isteri nescaya kamu akan bahagia :

1. Al-Anaanah : Banyak keluh kesah. Yang selalu merasa tak cukup, apa yang diberi semua tak cukup. Diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup. Tak redha dengan pemberian yang diberi suami. Asy
ik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa menghiraukan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yang suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yang tak cukup.

2. Al-Manaanah : Suka mengungkit. Kalau suami melakukan perkara yang dia tak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat mudah hendak membicarakan perihal suami. Tak mengenang budi, tak bertanggungjawab, tak sayang dan macam-macam. Walaupun suaminya sudah memberi perlindungan macam-macam padanya.

3. Al-Hunaanah : Ingin pada suami yang lain atau berkenan kepada lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain. Tak redha dengan suami yang ada.

4. Al-Hudaaqah : Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman. Ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami. Suami dibuat seperti orang suruhannya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.

5. Al-Hulaaqah : Sibuk bersolek atau tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak.

6. As-Salaaqah : Banyak berbicara, bergosip. Siang malam, pagi petang asik bergosip. Apa saja yang suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet, dan macam-macam cara yang lain . Yang jelas isteri tu asyik menyusahkan suami dengan kata-katanya yang menyakitkan.

Credit to : Admin_Perempuan (FB_himpunan cerita lawak)




p/s : Semoga aku dijauhkan dari bersifat sedemikian...insyaallah...




Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016