Saturday, 17 November 2012

Nak kurus..!!

Ceh...ko tulis banyak2 dalam ni kalau x de usaha mana nak jadi mek oi...
huhu....yela...aku tau aku gemok...dan bila dah gemok...memang susah la nak kurus balik..
Isk3x..tension giler...

Dulu ..(zaman anak dare)...berat badan aku ni susah sangat nak naik..kalau naik pun 1 kg je..dan kalau aku demam, or x lalu makan pun turun 1 kg jgk.. (jarang sangat x lalu makan..hehe..dasar kuat makan,) .Kalau aku makan nasi..memang orang tengok pun terkejut giler,,,Ade yang pernah cakap aku makan macam aku ni mem"bela" je huhu...seriusly aku memang suka makan..nak2 makan sekali adik beradik aku..4 kali tambah...(dengan muka ketat) ,,,bila diingat balik giler la aku if sekarang  aku masih amalkan makan dengan 4 kali tambah ..confirm2 berat aku mencecah 3 angka....(mintak jauhhh...huhu)

bulan 4 tahun 2007..masa ni sem 4..aku praktikal kat KADA K.bharu. ,pegi Cameron Highlands cz ada lawatan kerja kat sana..

Kurus x..? cekeding kan..masa ni 51-52kg..


Ni mase aku lepas habis latihan rekrut dengan TLDm, Hujung tahun 2008 , berat sebelum : 55kg, berat selepas : 53kg.

Punca berat badan x turun banyak sangat : penat sangat buat exercise, makan pun berselera la..huhu..
Jan 2009 , kat pusat latihan APMM kuantan..berat naik,,tp masih terkawal..55kg

Mula kerja..masuk unit baru..
April 2009, Ni mula2 aku duduk sabah..Festime dok cni so jejalan la cz jakun lagi...
Berat terkini : 57kg

April 2009, 57kg

2009, 58kg


Kawen...Februari 2011...dengan berat 60kg..

Bulan 7, 2012 ..berat?? 68kg...huhu

Siyes gemok.....menci.......huhu
Dah..dah..malas dah nak upload banyak2 pic gemok aku ni..
Tapi x pe..kegemukan ni mencabar aku supaya aku kembali kurus cam dulu2..huhu..
Dengan penuh semangat nak kurus (konon) aku google info2 menarik untuk kurus..kalau boleh aku nak cari yang KUrus TANPE menggunakan mane2 produk pelangsingan..

Yelah sekarang ni mcam2 ade susu kurus...losyen kurus...Kita x tau ape side effect nye kan..
so aku hanye pilih untuk diet tanpe produk..coz menjimatkan wang dan menyihatkan..Tapi
buat permulaan ni aku hanya minum teh herba orang kampung..teh ni kak ika yang bagi aku try..

teh ni ok la..tapi biase la, name pun teh herba..dah tentu2 lah x sedap kan..
Dan kesannye dapat dirasai selepas 6-8 jam..masa tu ko rase lah perut ko memulas,,,then legaaaaa...
Bagi aku, lepas minum teh herba,badan aku makin ringan..maksudnye sbelum ni macam2 aku rase..penat la...sakit urat la...biase lah kalau dah gemuk ni..toksin banyak kan..
Bila toksin tu keluar..baru lah lega...dan FYI, aku ni jenis susah nak uk2..asyik sembelit je memanjang walapun slalu minum air dan makan buah/sayur..aku pn x tau nape..

Dan yang paling menarik dan buat aku bertambah semangat nak diet bila aku jumpa satu group kat FB iaitu Kelab Diet Atkins [Malaysia] ....dan juga boleh refer kat blog ATKINS 
Banyak info2 yang berguna kat situ..

Kalau berdisiplin aku rase insyaallah berjaya...Masalahnye aku ni susah nak disiplinkan diri..huhu...xpe lah cuba dulu sedaya upaya aku kan...kekekekee.. :P











2 comments:

Nor Suhaiza said...

aemy, si gemok alip pon tgh proses berdiet..dgr citer die minum alpha lipid..kurus ktanya,ntah yer ntah tidak..hahahaha...

eamy milea said...

ha3x yeke...xpe dia kaya leh beli susu tu...sy diet sendiri2 je huhu...

Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016