Monday, 23 January 2012

popia goreng special resepi sendiri

dah potong kecik2,,senang nak ngapp terus hehe
Resepi ni aku buat sendiri je, aku tanya mak aku dan juga aku ubah n tambah sikit2 masa bujang tahun 2010 n bagi kat asben ckit..dia suka, n sampai skrg asben masih suka n kalau dia nak makan popia goreng aku buat camni la..cube la korang try buat mana tau bekenan gak ngan tekak korang/asben korang tu hehe.

Bahan2 nya :-

A :: untuk kulit
1) kulit popia yg biasa2 je..x kisah brand ape pun janji halal..
2) putih telur [sebagai gam untuk melekatkan kulit popia]


B :: untuk inti
1) 1 ulas bawang putih
2) 2 ulas bawang merah
3) 1/2 labu bawang besar
4) carrot
5) taugeh
6) kubis
7) kuning telur (lebihan putih telur tadi) - 1 biji pun dah cukup..
8) garam
9) perasa
10) serunding daging (ni yang aku tambah sendiri)


Cara-caranya ::
1) Buat bahan B dahulu. Sediakan bahan2 yang telah dicincang halus (bawang2) dan juga sayur (dipotong dadu atau potong macam  batang mancis)
2) Tumis bawang sampai naik bau dan agak kuning, masukkan sayur2 dan telur kuning.
3) masukkan garam dan perasa,
4) masukkan serunding dalam 2-3 sudu shj..
5) kacau2 sehingga sebati dan kemudian baru blh angkat
6) bila dh agak sejuk sedikit, barulah boleh mula menmbalut popia..gorengkan dalam minyak yang betul2 panas. jangan sampai hangit nanti tak sedap...angkat bila kulit popiah agak2 kekuningan.
7) popia sedia dimakan bersama-sama sos cili thai. Nak sedap lagi, campur sos cili thai,  gula melaka, bawang putih seulas dan cili padi ke dalam lesung dan sila tumbuk / golek2 bagi hancur semua tu,...makan dengan popia besttt,,,huhu...

Selamat mencuba...minum petang2 best ni...

Tuesday, 17 January 2012

Hapus PTPTN: Kelantan kumpul data peminjam..????

whaaaaaa.....alhamdulillah la kalau apa yang aku baca ni betul2 jadik..huhu..untung rasenye jadi org kelantan..tapi aku dah start bayar dah pun. Adelah sikit2. Maklumlah dah keje 3 tahun teruk sangat la aku ni kalau buat dekk je kat hutang PTPTN tu hehee...bayar sikit2 je pun, takpe janji bayar jgk kan,...ekekeke...

Ah jangan nak berangan2 lebih2 sangat la mek oi...ntah2 propaganda je semua ni. [ayat cover line] hehe...

Apa2 pun kita tunggu dan lihat kalau betul la, memang aku bersyukur sangat2 lah, sebab aku kesiankan  kat kakak2 dan adik aku, famili n smua kawan2 yang lain yang masih belum kerja tetap,,..yang dah keje pun susah nak bayar ini kan pula yang masih belum kerja..

Ni entri yang aku copy paste dari http://bm.harakahdaily.net .. 

.
.
.
.



KOTA BHARU, 17 Jan: Exco Kerajaan Negeri Kelantan Datuk Husam Musa (gambar)memberitahu, Kerajaan Negeri Kelantan telah menggerakkan usaha mengenal pasti peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), untuk dihapuskan hutang mereka jika Pakatan Rakyat menerajui Putrajaya.

Katanya, Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) telah diarah untuk mengumpul data mereka yang terlibat.

“Negeri lain saya tidak tahu, tetapi di Kelantan kita mempunyai royalti minyak dan ia membolehkan hutang berkenaan dihapuskan,” katanya ketika menghadiri Majlis Pengumuman Pembangunan Kota Bharu Sentral @ Tunjong di Hotel Rennaisance, dekat sini, semalam.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan
negeri berkata, hutang yang akan dilupuskan itu melibatkan jumlah yang dipinjam oleh pelajar berkenaan sejak tahun 2005 hingga sekarang.

Dalam perbahasannya di Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-3 di Alor Setar Sabtu lalu, Husam menawarkan bahawa negeri Kelantan akan menghapuskan hutang yang ditanggung warganya daripada PTPTN jika Pakatan Rakyat menang pada PRU-13 nanti.

Husam membayangkan, bayaran itu akan dibuat sebaik Kelantan berjaya menuntut bayaran royalti minyak daripada kerajaan persekutuan yang pada waktu itu diterajui Pakatan Rakyat.

Husam berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja untuk memperkasa perkhidmatan awam – satu tawaran yang dilancarkan Pakatan dalam manifesto Tawaran Jingga.



.
.
.
.






Boleh jgk baca kat sini ye.... :)

http://www.zimbio.com/Malaysia/articles/Uz9gupoIh5L/HUTANG+PTPTN+RAKYAT+KELANTAN+BAKAL+DIHAPUSKAN

Saturday, 7 January 2012

Farewell Dinner

Dinner ni pada 30 hb 12 haritu lagi, tak sempat aku nak upload.
Dinner ni diadakan di Hotel Shang-Ri-La, Bandara Berjaya Kota Kinabalu pada jam 7.30 mlm. 
Kat sabah ni maghribnye kul 6 lagi. So sempat la nak ada kat sana jam  7.30 tu.

Tema berpakaian pada malam tu smart casual. So main pakai je la. 
Nasib baik bukan tema yang pelik-pelik.
Bos aku dah tau dah perangai anak-anak buah diorang ni.
Bukan suke sangat kalau ada kena pakai yang pelik-pelik.
Maklumlah training ngan rambo kan. kui3x.

Pic kat bawah ni lah ladies yang dapat hadir. 
Kami ni adalah gabungan daripada pejabat wilayah dan juga daerah. 
Tak ramai sangat pun. Kalau kami ni skim X, 
pegawai dan anggota bila dah dicampur dalam 12 orang je.
Tambah pegawai gunasama pulak dalam 25 orang je. Nisbah nya adalah 10:1 je ngan pegawai lelaki.
Memang sangat sedikit. Sebab tu la masa zaman bujang,
kebanyakan staff pompuan ni menjadi bahan perhatian dan ramai peminatnye.
 [oppss bukan aku ok, orang lain je... :p ]

 Ni lak masa ketibaan bigbos yang bakal pindah tu. 

Bersama pegawai dan PA KPMW yang semuanya sangatlah sporting.
  Oh ya, hubby pun datang gak. Haruslah kan. Kalau dia tak datang takde maknanya aku nak datang sorang-sorang.

Smua sibuk main fon je. Ada free wifi katakan. :P

Candid.
   
Peace no war. Hubby laju je bab makan ni. Tambah-tambah makan semeja ngan geng dia budak bujang. Ish3x. 
 Yang paling mengejutkan aku, hubby dengan slumbernye nyanyi karaoke. Adesss.. Macam tak percaya plk aku. DIa nyanyi lagu analogi dendangan Kumpulan Kristal. Lagu ni memang lagu faveret dia dan juga aku. Kalau kami karaoke mesti nyanyi lagu ni. hehe. Hubby la yang ajar aku karaoke lagu ni.

Tapi aku memang bangga gila masa dia nyanyi. Bukan calang-calang orang boleh nyanyi kat depan orang ramai ni tau tambah-tambah depan pegawai dan bos.  Sedap ke tak belakang kira ok hehe, tapi bagi aku memang sedapla dia nyanyi kalau orang lain cakap tak sedap suke ati la tak de sape nak marah ,.hehe,,Kalau aku? errr... rase terketar-ketar la nak pegang mic pun boleh jatuh kot hehe,,


Majlis ni tamat dalam kul 10 dan kami terus balik umah tak singgah mane2.

Friday, 6 January 2012

MAGNUM Almond

Minggu lepas, masa cuti sempena tahun baru aku dan kawan2 ada pegi mandi kat air terjun Motung-Lotung.
Ni kali ke-3 aku pegi kat situ. Gila mandi air terjun dah aku ni. Huhu. Nanti aku cerita kat entri lain. 
On the way balik umah

Ni aku nak cerita pasal aku ni suka makan aiskrim. Faveret eskrim aku Cornetto dan jgk Magnum. 
Tak kisah la magnum biasa ataupun magnum almond. Dua-dua sedap. 
Tambah koleksi lemak aku ni hakhakhak. 
Balik dari air terjun tu hubby singgah stesen minyak,
Saje je la aku cakap dekat hubby..
"syg, best jgk ni kalau abg blanje eskrim.." [tapi aku x cakapla eskrim ape]
hubby sengeh je kat aku. Tak cakap pe pun. So aku sengeh gak la.
dalam hati berharap la huhu.

tadaaa...hihi..
Tengok-tengok hubby dah pun belikan eskrim ni kat aku Magnum Almond dan tuk die Cornetto Royalle. Thanks Syg. Luv u so much hehhehehhee...


Tengok la besh kan. Kalau makan lagi bessttt.. Satu ni harga dia RM3.50. Terus ngap dalam kete tak boleh tunggu balik umah nanti cair tak sedap.

Hubby pun layan gak makan. Comot-comot pun tak kesah janji enjoy hihi.
Muka cam ape tah ni baru lepas mandi air terjun. Malas nak mekap-mekap dah hihihihi..

p/s :: magnum almond ni betul-betul sedaaaapppppppppppppp......huhu....esok nak beli lagi lah!

Tuesday, 3 January 2012

Menghitung hari


Macam tak percaya pulak, dah 11 bulan rupanya. Start hari ni aku dah kena kira hari la. Macam-macam yang aku dah plan dalam pikiran aku macamana nak celebrate nanti. Tak sabarnya rasa maklumlah 1st anniversary. Kalau ada cadangan boleh la komen ye,,hehe..perasan ade orang nak komen lak hahaha,,,

~Selamat berpisah Bigbos~

Bukan senang nak dapat feel rajin tulis blog ni. Agak-agaknya lah aku ni kena tunggu betul-betul ada feel baru boleh menaip. Musykil aku dengan blogger yang betul-betul rajin dan bersemangat menghasilkan entri-entri yang best dan menarik minat aku untuk membaca blog beliau. Tapi tak dinafikan aku memang wajib buka blog beliau sejak setahun yang lalu. 

Eh dah setahun rupanya aku duk jenguk blog dia. Tak mau la aku cakap sape orang tu malu pulak aku ni kan pemalu hahaha. Yang pastinya aku memang sukakan blog beliau, hasil tulisan dia, ngomelan-ngomelan dia...huhu...:) Tapi biarlah aku dan hubby je yang tau. Hubby aku? Dia pun tahu aku ada blog ni, cuma dia tak berapa suka sekiranya aku tulis yang mengarut-mengarut dan mem-follow blog orang lelaki hehe..

Sekarang ni tinggal aku sorang-sorang kat opis. Pagi tadi ada majlis serah-menyerah tugas Big bos aku yang akan bertukar keluar ke Kuantan serta menyambut kedatangan bos baru, Laksmana Pertama (M) Karunanithi A/L Munusamy Aku tak kenal lagi bigbos baru, tapi bagi aku yang berada di pejabat daerah, bigbos yang lama memang x kenal pun aku maklumlah aku ni low-profile so tak ada kerja aku yang memerlukan aku bersemuka dengan bigbos lama tu. Lainlah kalau kami kerja satu pejabat kan, kalau betul-betul kena mengadap muka dia pun masa perbarisan, annual dinner, sukan, dan juga majlis agama. Namun bukan sempat la untuk beliau mengecami aku hehee...

Bigbos lama..Laksma Taha..
So kepada bigbos lama, Laksmana Pertama (M) Mohd Taha, selamat berpisah daripada aku dan suami, maafkan segala kesalahan dan selamat menjalankan tugas di tempat baru. Kalau ada sumur di ladang, boleh saya menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang boleh kita bertemu lagi. 

Sunday, 1 January 2012

Tupai boleh makan ke?

Sape ada tengok tadi channel 105 Astro Prima, Rancangan Travelog Langit dan Bumi [ulangan punye kot] yang disampaikan oleh pengacara Zainal Alam Kadir dan Azura Zainal ?? Rancangan tu mengenai tempat-tempat percutian yang menarik di Malaysia dan juga Negara Luar. Ni first time aku tengok rancangan ni. Dah lama aku nak tengok cuma selalu tak berkesempatan.

Hari ni satu hari aku dapat tengok tV sebab hubby duty. So tadi aku tengoklah. Langit dan Bumi malam ni menceritakan tempat-tempat menarik di Kota Kinabalu, Sabah iaitu di bumi yang aku tengah berpijak sekarang. Memang menarik rancangan ni dan aku dapat banyak maklumat serta penjelasan mengenai kebudayaan di Negeri Sabah ni. Kebanyakan tempat yang dipaparkan aku dah pernah pergi cuma aku ni tak berapa reti nak menulis yang best-best macam kamu2 semua wahai bloggers :) 

Tapi yang menarik perhatian aku tadi adalah mengenai Azura Zainal yang melawat rumah kebudayaan kaum-kaum di Sabah, kalau tak silap aku tadi dia tengah melawat perkampungan budaya dekat Muzium negeri. Sebabnya aku n hubby pernah pegi sana masa zaman muda-mudi dulu [cheewah..] so sedikit sebanyak aku ingat juga lah lokasi dia tu. Cuma masa kami melawat perkampungan tu, tiada penyambut tetamu [pekerja yang ditugaskan untuk memberi penerangan] macam dalam program tu, semua pelawat hanya buat lawatan sendiri-sendiri saja tanpa penerangan yang jelas mengenai kebudayaan kaum di sana. 

pre-wedding  photoshoot kami.. :)
Erm..nak diceritakan kat sini adalah Azura tu..yang ter-makan makanan yang diberi oleh lelaki kaum Murut [aku tak sure..sebab sambil tengok sambil layan FB] dan aku tengok tu masa azura dah makan, lepas makan baru dia tanya  'sedapnya...Ini apa..?' dan lelaki tu cakap... 'tupai',,,,Si azura tu blurr je muka dan cakap ..'tupai pun tupai lah...' :) Mungkin Azura sendiri pun tak sure tupai ni boleh makan ke tak.. 

TErus aku menelan air liur...err...tupai boleh makan ke? Seriously aku tak tau. Sepanjang yang aku tahu, dulu masa kat kampung aku ada la orang berbangsa cina datang bawak senapang patah. Kata arwah atuk aku "orang cina ni nak tembak tupai ..diorang nak makan. Orang cina bleh makan, kita tak boleh makan..." So yang aku tau memang tak boleh makan. Laju je aku search ifo mengenai tupai ni, dan hasilnya tupai adalah seperti berikut,,,

Hukum Makan Tupai dan Monyet

Postby kakashi »

Assalamualaikum kepada seluruh warga Al-Ahkam. Semoga segala usaha yang baik kita lakukan untuk Islam akan memberkati kehidupan kita dunia dan akhirat.

Berkenaan dengan makanan. Sebelum ini saya ada membaca topic berkenaan hidupan ketam. Samaada kita boleh makan tau tidak dan sebagainya. Begitu juga dengan topic jenis-jenis haiwan yang tidak boleh di makan. OLeh itu saya ingin bertanya ( tak paham lagi )..

Bagaimana dengan monyet dan tupai... adakah kita boleh makan haiwan seperti ini....

Semoga saya mendapat jawapan dari pihak Al-Ahkam...

Sekian terima kasih :roll:


______________________________
Postby ziy@d »

salam

tupai adalah harus dimakan. tupai bukanlah dikategorikan sbg binatang buas ataupun binatang yg suka kepada kekotoran. Tupai adalah sejenis haiwan yg suka memakan tumbuhan/sayuran. ia tidak beracun dan tidak membahayakan manusia.

Manakala, monyet atau kera adalah binatang yg buas, melawan manusia.รพ

Dari Abu Tsa'labah bahawa Nabi s.a.w melarang dari memakan setiap binatang buas yang bertaring
(Hadith riwayat Muslim)

Perlu diketahui bahawa hadith ini mutawatir sebagaimana ditegaskan Imam Ibnu Abdil Barr dalam At-Tamhid (1/125) dan Ibnu Qoyyim Al-Jauziyah dalam I'lamul Muwaqqi'in (2/118-119)

Maksudnya "dziinaab" yakni binatang yang memiliki taring atau kuku tajam untuk melawan manusia seperti serigala, singa, anjing, harimau, beruang, kera dan sejenisnya. Semua itu haram dimakan". (Lihat Syarh Sunnah (11/234) oleh Imam Al-Baghawi).

Hadith ini secara jelas menunjukkan haramnya memakan binatang buas yang bertaring bukan hanya makruh saja. Pendapat yang menyatakan makruh saja adalah pendapat yang salah. (lihat At-Tamhid (1/111) oleh Ibnu Abdil Barr, I'lamul Muwaqqi'in (4-356) oleh Ibnu Qayyim dan As-Shahihah no. 476 oleh Al-Albani.

Imam Ibnu Abdil Barr juga mengatakan dalam At-Tamhid (1/127): "Saya tidak mengetahui perselisihan pendapat di kalangan ulama kaum muslimin bahawa kera tidak boleh dimakan dan tidak boleh dijual kerana tidak ada manfaatnya. Dan kami tidak mengetahui seorang ulama' pun yang membolehkan untuk memakannya. Demikian pula anjing, gajah dan seluruh binatang buas yang bertaring. Semuanya sama saja bagiku (keharamannya). Dan hujjah adalah sabda Nabi saw bukan pendapat orang....".

aklam


So sekiranya korang ada knowledge mengenai Tupai ni boleh la bagitau aku gak ek..Kalau tak tanya manala nak tau betul tak.. :) 
sumber :: google..

p/s :: errr......geli lak tgk tupai ni...tapi kawan aku cakap tupai ni sedap rasa die macam burung puyuh..burung puyuh memang faveret aku tapi....tupai...? huk3x...mb aku akan berpikir 7,8,9 kali dulu la huhuhu........





Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016