Thursday, 20 December 2012

Sport Injured.

Salam..

Pagi tadi aku hantar hubby ke Hospital Tuaran. Bukan kecemasan, just jumpa doktor kat pesakit luar je. Kaki hubby sakit. Kesian dia, terhenjut-henjut je jalan. Kalau dia ringan, aku dah dukung je dia bawa pegi klinik. =P 

Sampai kat kaunter pendaftaran tu dalam pukul 8 pagi. Aku dengan baju keje lagi tau sebabnye mula-mula tu aku ingat nak hantar hubby ke klinik mutiara dekat Inanam. Dekat je dengan ofis aku tu. Tapi hubby nak pegi Hospital kerajaan, dia cakap nak x-ray takut ada masalah lain kat kaki dia (--> and mb dia takut x-ray kat klinik swasta kene cas mahal kot...huhu.,aku pun xtau gak)...Sebelum ni pun dia pernah injured tapi takde la teruk sangat.

Lepas x-ray dan jumpa doktor, dapat 3 hari m.c dan kena datang lagi buat susulan pada 10 Januari 2013. Aku kesian sangat bila tengok dia sakit. Bukan aku tak suka dia main futsal, cuma risau bila jadi macam ni la. Tapi aku faham, kalau dah nak sakit bukannya sebab main futsal je kan. Duduk diam-diam kat rumah pun, kalau dah ditakdirkan nak jatuh bergolek pun jatuh jugak. hehe. 

Aku sesaje hapdate status kat FB, cakap pegi hantar hubby kat hosp. Pastu ramai lak kawan hubby duk call tanye khabar. Bising hubby kat aku. Die cakap diam-diam je lah, x yah bagitau orang.Maaf darling hambe tak sengaje je. Dah delete pun.  Muehehe..

Ampun2.

#Nampak gayanya terpaksa cancel plan nak pegi pesta durian kat Ranau sabtu ni#



Monday, 17 December 2012

Pesta Durian di Ranau, Sabah.



Jom ramai-ramai memeriahkan suasana.

Tarikh : 22 dan 23 Disember 2012 (Sabtu dan ahad)
Tempat : Tapak Tamu Bulanan, Ranau.

Dengar cerita dari kawan-kawan sabahan, kat pesta tu nanti baaaannyaaakkk sgt durian. Siap ada pertandingan makan durian lagi. Insyaallah akan pegi with dearest husband. Nak tengok apa yang menariknya. Kata nak kenal budaya dan adat orang kan, kenalah pegi. hihi.





Sunday, 16 December 2012

Aku lah penyebabnye..hihi..

Hari ni hubby off-duty. Tapi dia balik lambat sebab dia tak tido malam tadi, dekat kul 5 pagi baru tido, dekat pukul 12 baru dia call tanye aku nak makan ape. Semalam dah bagitau dia barang dapur (lauk) dah kureng, dia ajak la pegi pasar beli lauk-pauk.  Lepas je solat zohor kami pun keluar.

Masa dalam kete, hubby tanya aku nak beli kat mane. Aku ikut hubby je, mana-mana pun boleh. :) Hubby ajak g jalan-jalan dulu. Aku okey je. Lagi suka kan. Huhu. Lagipun dah lama rasanya tak keluar ngan hubby. Last keluar ngan dia pegi tengok wayang kat 1Borneo minggu sebelum dia pegi JB baru-baru ni. [ala, baru 2 minggu kan...tu pun nak kecoh ke..huhu]

Dah lame tak bergambar.. xoxo
Pada mulanya kami nak pegi meronda-ronda cuci-cuci mata kat 1 Borneo je memandangkan kat situ je yang paling dekat dengan rumah kami. [dalam 15-20 minit je]. Pusing punya pusing cari tempat nak parking kete,semua full, dari bawah, sampai lah kat tengah (yang mahal sikit tu) ..then beratur lak naik tingakt atas. Lame gak jem, aku pun dah rase malas nak jalan 1B, Aku ajak hubby balik je lepas beli lauk kat tepi jalan sulaman tu. Hubby gelakkan aku, dia cakap baru je keluar takkan dah nak balik. Takpelah jom kita g jalan kat Suria Sabah lepas tu baru g beli lauk nak tak. Hehe. Kalau ikutkan aku memanglah tak nak balik je, tu cuma ayat merajuk sebab orang ramai sangat pegi 1b hari ni sampai cark park pun dah full. Ntah ada ape lah sampaikan ramai sangat orang.

Lepas tu kami pegi Suria. Pun ramai gak manusia kat sana. Cari parkir sampai ke tingkat 7. Nasib baik kete auto. Kalau manual, kesian hubby mesti lenguh2 kaki die hehe. Aku biaselah, tukang cari parking hehe. Kadang2 hubby cakap aku ni JPJ tak bertauliah. Kesian kat aku. huhu..

Masuk je dalam Suria, mata aku dah melolong kat butik carlo rino. Ish3x, nasib baik bukan time gaji, kalau tak maunye aku pegi sambar handbag lagi hihi. Voucher 30% staff price yang wife shahidan bagi pun belum pakai, time tu lah nanti aku nak beli handbag, tak pun kasut. hehehe,,

Hubby ajak masuk kat butik padini, "window shopping je dulu katanya. Gaji baru boleh menyambar mane2 yang patut". Ok sayang. :) [dalam hati..aduh same je shopping sekarang atau time gaji..,xpelah,dah hubby ckp camtu kita ikut je..]

Pas satu, satu kedai kami jelajahi. Dah macam pelancong pulak kami time tu. Kat kedai2 pun banyak buat sale. Aduh godaan..godaan,,sabar2..

Turun kat Groundfloor, aku nak cari Hot & Rolls.. Tapi takde pulak. Ingatkan ade. atau mata aku yang rabun tak jumpe. hmmm..nak beli air yoyo pun dah kurang yakin, sebab pegawai aku ade cakap air tu belum lulus sijil halalnye lagi. So untuk selamat, aku tak lagi minum air  tu. Kemudian kami singgah kedai big apple donut. Beli 3 bijik, wat hilang terliur aku. Faveret katekan. Nak2 yang cheese tu..aummss..wajib beli if jumpa kedai donut tu. [oh ye, dah 5 hari aku stop diet, esok sambung diet balik.saje bagi badan ni rest sikit..] ngeee~hubby ajak makan kepci..sbb mekdi x de kat suria.pastu tukar plan nak g makan kat restoran Tiara kat Alamesra.

Naik balik tingkat 2, hubby ter-shopping, hasil godaan aku. ngeh3..err bukan ntuk aku ye.please..untuk dia la. Aku tak suka sangat beli baju aku sendiri if hubby ade. Aku tak tau nape. kalau temankan dia cari baju dia xpe..aku suka..mebi sebab aku tak suka dia tunggu aku pilih baju,,,lama..huhu..kesian dan malas dengar dia membebel..keh3x..Nak senang mintak duit siap2, pastu keluar beli ngan kawan2 aku. geng syopping aku biasenye  rambo ngan kak ika. kadang2 ngan yah. Tapi kak ika sekarang dah pregnant anak ke-2, segan lak nak ajak dia keluar. Takut dia penat. =)

Ni lah hasilnye..

hasil tangkapan

Hubby belanja diri sendiri..hehe
Promoter tu cakap, hari ni last promosi tu. Buy 2, Free 2.. Mana2 harga pun tak pe,,Yang ni dia kira harga yang paling tinggi. Sehelai baju tu RM99.00 (yang ni pun maling murah..nk clear stock mungkin..) dan topi tu kalau x silap aku rm69.90 . yang dikira 2 helai je baju tu. Yang lain free. Best kan...Kalau nak sedapkan hati, 3 helai baju + topi = RM50 setiap satu. hahahhaa...

Murah ke? Ntah la, aku tak suka hafal harga-harga barang ni. Tapi hubby suka. Mana2 pun dia beli je. Bukan pentingkan jenama sangat pun, janji selesa.

#Seronok shopping ngan hubby..seronok tengok dia pilih baju..lagi seronok kalau dapat belanja dia..tapi nak wat camne..ayg tak mampu la sayang...huhu...insyaallah kalau ade rezeki lebih besok2 ayg belanje ye..hihihi...#



Saturday, 15 December 2012

It's Saturday

As-salam.

Pagi sabtu yang indah, tapi aku pula yang bermuram-durja. Hubby duty hari ni. Lama gila dia tak duty, dalam setahun kot. Yelah tu rezeki namanya. Bukan dia mintak untuk tak duty pun. Dah kapal kat Johor. Sekarang kapal dah balik ke k.k, kenalah duty macam tahun-tahun sebelum ni. Silap-silap haribulan, kena belayar jauh-jauh pulak. Pastu aku kene tinggal sorang-sorang macam hari ni gak. Aduiii. Tension-tension. Sabar je lah. Huhu.
hubby dan kawan2..kredit to puan peyha

Hmm. Bangun pagi tadi, aku sakit perut nak uk-uk. baru aku teringat yang aku dah lama tak membuang. Dalam 3-4 hari kot. Ya allah seksa yang amat. Tuhan je tahu camne rase. Sekarang ni aku tak boleh buat ape pun. Just rehat-rehat, nak bangun pun malas. Sakit. Huhu. Jap lagi nak buat air sunquick. Nak minum. Aku tau aku memang ade masalah sembelit. Walaupun aku dah makan sayur-sayuran, buah-buahan dan minum air yang secukupnya pun, tetap jugak sembelit. Sebulan ni memanglah aku berdiet, buah aku memang tak ambik. CUma kadang-kadang je la ada gak aku ambik. Tu bukan sebab kenapa aku jadi sembelit. Dah memang badan aku macam ni. Nak wat camne lagi. Diet bukan penyebab sembelit ok. huhu.

Malas dah nak membebel pasal diet kat sini. Nak tido dah tak mengantuk. Rehat2 tengok cite kat HBO lagi best. Baju keje aku dan hubby dah siap basuh. Tinggal nak iron je petang nanti. Tengahari sikit ingatnye nak cuci petiais. Dah lama rasanya tak cuci. Last cuci pun 2 minggu yang lepas. Pemalas tak? hehe . Ok la tu dari tak cuci langsung kan. :P

Oh lupa pula, tadi sebelum hubby g keje, sempat pulak dia pesan kat aku. nanti lipat kain ye. err.. bukannye banyak pun. ade lah separuh bakul yang aku angkat malam tadi. Tu pun dia dah tolong ingatkan. Dia memang tak suka tengok aku bermalas-malasan. Dan tak suka aku tangguh-tangguh kerja. Terutamanya bab lipat kain ni. Hehe. Yelah, aku pun semak mata tengok kain tu berlonggok je kat situ, apetah lagi hbby. hihi. Ok lah sayang. Apa-apa sajalah untuk abang. (nak cari pahala lebih kan..kenalah taat pada suami. ) .. :)

ok lah, makin lama aku bukak laptop ni, lambat siap lagi keje-keje rumah aku ni. Ok bai. Selamat berhujung minggu,, mmuaaahhh..~




#tak sabar tunggu esok..#

Thursday, 13 December 2012

Maaf, bukan aku orangnya.


As-salam.

First of all, aku nak mintak maaf banyak-banyak sekiranya sesiapa yang akan terasa hati dengan entri aku kali ni. Aku tak berniat nak menyinggung perasaan sape-sape pun. Cuma luahan hati sahaja.
Alkisahnya begini, malam tadi. Lepas potong kuku en. suami, aku buka laptop dan bersandar pada sofa yang dia duduk. masa tu dia tengah tengok cerita kat TV. Tengah aku syok-syok baca status-status orang kat Facebook, ada lah seorang hamba Alah s.w.t ni tegur aku kat ruangan sembang (chat) .

 Aku sedikit terkejut kerana sebelum ni aku jarang sangat chat dengan budak tu. Merujuk kepada last conversation pun setahun yang lepas. Dalam hati ; emm..lama sangat kot. Ade ape la dia ni tiba-tiba je message aku kan. Mula-mula aku pelik, tapi aku tak de lah sampai tak nak balas mesej budak tu. Nanti dikatakan sombong pulak. Aku balas je lah, mungkin dia ada nak tanya apa-apa pasal kerja. (Budak tu dulu dia kerja kat k.k jugak, tapi sekarang budak tu dah balik semenanjung aku tak pastilah dia dah berhenti ataupun tukar kerja lain).

Lepas je tanya-tanya khabar, budak tu cakap. Nak mintak tolong sikit, boleh tak? [masa ni aku dah rasa semacam, tapi aku buat biasa je] aku cakap ape dia, kalau boleh tolong sy tolong kalau tak, tak lah. Dia balas dengan sepantas kilat. Dia nak pinjam duit dengan aku sebanyak RM100.15 haribulan ni dia bayar (sabtu ni) .Dia cakap dia terdesak. Aku terdiam. Terus aku tunjukkan mesej tu kat en suami. En Suami senyap je dia. malas ambil tahu mungkin. memang perangai en suami macam tu. Jarang sangat komen lebih-lebih kalau aku cerita apa-apa kat dia. Dia malas masuk campur sangat hal aku dengan kawan-kawan aku, sebab dia yakin aku boleh selesaikan sendiri. (Paling kurang pun dia membebel kat aku je hehehe)

Aku tanye balik kat diri sendiri, kenapa aku? kenapa bukan orang lain? orang lain dah tak percaya kat dia ke? atau aku mangsa malang yang seterusnya? haha. Oh tidak lah. Dia tak kenal aku. Sorry to say lah. Kalau bab-bab duit ni aku memang berkira sikit. Alah, rasanya bukan aku je yang jenis berkira, orang lain pun sama gak. Sape yang senang-senang nak bagi pinjam kat orang? Duit tu bukan senang nak dapat. Bukan jatuh bergolek depan mata, Bukan boleh petik kat mana-mana. Kita kerja, hasil titik peluh sendiri. Kerja untuk mak ayah, untuk bantu keluarga. Dia? Ada kita tahu apa dia buat dengan gaji dia?

Mungkin kali ni dia betul-betul terdesak dan boleh kita bantu dia, tapi adakah kita yakin dia akan bayar balik? Aku dah pernah terkena sekali beberapa tahun yang lepas. Dengan budak-budak kat sini juga. tapi tak nak la aku bagitahu sape. Masa nak pinjam bukan main manis lagi mulut, bila time bayar betul-betul kurang ajar.(tu pun setelah masa yang dijanjikan nak bayar, tapi boleh lak buat-buat lupa, tunggu orang mintak dulu),  Macam aku pulak yang meminjam dengan dia.

Sakit hati betul bila diingat-ingat balik. Yang paling aku panas hati bila dia boleh baling je duit dari rumah dia tingkat 2, masa tu bf aku (en suami aku) yang ambil sebab aku malas dah jumpa muka budak tu. Dan of course budak tu lelaki. Macam bangang pun ade, duit tu bukan untuk dibaling-baling. Duit tu rezeki Allah s.w.t yang bagi. TERSANGAT kurang ajar jika baling-baling macam tu. Dasar tak sedar diri. Dah lah pinjam duit orang, buat macam tu pulak. Lepas tu haram lah nak bagi pinjam lagi kat sape-sape lagi. SERIK. malu aku dengan en suami, dengan perangai kawan macam tu. nasib baik en suami jenis pandai pikir pakai otak, malas layan sangat benda remeh temeh camtuh. Buatnye en suami jenis panas baran tak bertempat, memang kecoh la jawabnye. huhu

Last sekali, pandai-pandailah manage duit sendiri. Orang lain pun ada komitment jugak. Ada mak ayah jugak yang nak tanggung. Macam aku sekarang, walaupun aku ade gaji, duit gaji aku en.suami suruh simpan. Sebab dia mampu sara aku lagi. Bukan untuk dibelanjakan sesuka hati. Untuk mak ayah ngan adik beradik kat kampung takpe, but untuk orang lain memang tak lah. Semua tu simpan untuk saat-saat kecemasan. Mana nak korek? aku bukan orang senang.

Buatnye tetiba aku kena balik kampung last-last minit. Masa tu lah nak pakai banyak duit. Lagipun kami laki bini ni mane ada kad kredit. Memang susah jugak, tapi nak buat camana. Baru ni aku ade mohon kad kredit bank rakyat dengan slip gaji aku (slip gaji lama ). Tapi tak lulus. Mungkin masa tu gaji kecik, aku pun ada loan kereta. Mungkin sebab tu permohonan aku kena reject. Tapi aku tak kisah, bersyukur pun ade. (takde lah aku gatal-gatal tangan nak swipe macam2 kan? haha.

Ok lah thats all. Kalau ada yang menyampah dengan post aku kali ni, aku mohon maaf banyak2. Ini hak aku, aku perlu pertahankan apa yang aku rasa jugak kan.


Peace....

Sunday, 9 December 2012

Resepi home made fish ball

home made fish ball dan sayur sawi
Kali ni aku nak share resepi diet kat korang mane tau ada yang tengah giler diet cam aku ni hak3. Lepas makan ni insyaallah tak rasa lapar (aku la..orang lain tak tahu lak, kena try dulu baru tau okeh.)

bahan-bahannya :

Resepi fish ball
1) 5 ekor ikan (tak kisah ikan ape2 pun, aku pakai ikan kembung saiz kecik)
2) 1/2 sudu kecik mayonis (sikit je)
3) 1/2 sudu serbuk lada (sikit je)
4) 1/2 sudu lada htam tumbuk halus (sikit je)
5) 1 biji telur dan secubit garam.

cara-caranya :
1) rebus ikan (just ikan n air je)
2) bila ikan dah sejuk, buang tulang..lenyek2kan dalam mangkuk..campur bahan 2,3,dan 4..dan secubit garam
3) bentukkan bulat2..
4) celupkan dalam telur sebelum goreng dlm minyak panas..aku letak 2 helai daun kari..saje nk bg bau wangi ckit..

Sedia untuk dimakan. Sayur tu aku just rebus dengan lada hitam dan letak garam secubit je. terus makan dengan lahapnye. hehehee..




Good luck...~ bye~



# update berat : 64.2kg#

Saturday, 8 December 2012

Kisah Jump Rope

kawan baru
Adeh. Lupe pulak nak ambik gambar dvd zumba yang aku beli skali ngan jump rope (JR) ni. Takpelah, bukan ada yang menarik sangat pun pasal dvd zumba ni, nantilah aku citer kat next entry ye darling.

Hari Khamis haritu (6/12/2012) aku hantar ensuami naik transport jabatan di depan gate apartment bandar sierra cz diorang suruh berkumpul kat situ untuk ke airport, (sedih : ensuami outstation for a week) Lepas tu aku ke pejabat, sebelum tu singgah di Giant kolombong sebab aku dah lama nak beli JR dan jugak DVD Zumba. Nak exercise kat rumah la konon. Hehehe.

JR ni aku beli di cosway (tetiber jadi kedai fav aku kalau ke giant kolombong ni) dengan harga member, RM19++ kot. Cepat tak aku ni nyanyuk? Cepat kan. Huhu. Memang dah jadi perangai aku, tak suka hafal harga barang. Nak wat camne lagi kan. :P kemudian singgah kat kedai DVD.. aku beli DVD zumba dan dvd istanbul aku datang (BEST tau), kedua2nya berharga rm8 total rm16 ye. Yang ni aku ingat coz slalu sangat beli kat situ/ ngehngehngeh. :)

Balik dari keje petang tu, aku terus main JR. Bukan senang rupenye. Kena buat dengan penuh kesabaran. Berpeluh2 badan aku, main kejap je dekat 15 minit. Tengok kat bacaan JR tu, aku dapat buat kira-kira 200 lompatan. Patutlah badan aku berpeluh-peluh. Keesokkan harinye (jumaat) aku g keje macam biase je, takde rase sakit2.

Bangun pagi tadi..Kaki aku sakit sangat. Sakit kat bahagian belakang betis. Nak jalan pun sampai terhenjut-henjut. Tak sah lagi kesan sampingan dari 200 lompatan aku tu mula terasa. Weh lame gile kot baru terasa? (JAkun!!) he he he..

ensuami call tanye khabar cam biase la citer tu citer ni. aku tak pandai nak sorok pape kat die [lagipun takut kat die, if tak citer awal2..soon kalau die dah tau aku pulak yang kene marahnye..] aku citerla yang aku sakit kaki men JR. Die bising,

ensuami : mane tau ntah2 dah ade..cik P lom datang kan?
aku: aah..ok ..sorry..next tyme x buat lagi..nak joget sikit2 je depan tv..
ensuami : yelah..sikit2 je ok..
aku : ok..

Nak joget2 konon. DVD zumba yang aku beli tak bukak2 plastik pon lagi ..hehe.yang istanbul aku datang dah tengok ,best ...x rugi beli..ritu aku dah ajak ensuami g tgk wayang, die tak minat sangat cite2 jiwang2..kalau yang lumba2 kete..moto..silat...gusti..tomoi..laju je ngajak aku..aku ingatkan die memang taknak dah tengok wayang..rupenye sangkaan aku meleset coz hari ahad minggu lepas die ajak aku tengok citer Sepah The movie..aku ingat lawak sangat..rupenye ade main motocross..patutlah dia beria2 nak pegi tengok.. huhu..dah name pun lelaki kan.. :)

Mood diet semakin melonjak2 bila bacaan scale aku pagi tadi dah menjejakkan kaki kepada 64.3kg..fuh..tak sabar! !!!!tak sabar!!!! tak sabar...!!!!!!!!!!! tak sabar nak ke 5 series!!! (iklan istanbul aku datang jap)


Wish me luck ye darl...till then bye..~ mmuahhhhhsss.............



Tuesday, 4 December 2012

# DAY 2 - My DIET progress #

meh nak tunjuk hasil bacaan scale aku pagi tadi (dalam pukul 9.00 pagi, coz baru bangun hehe..)

Penimbang(scale) ni aku beli kat cosway taman petrajaya, telipok je..
Jenama : Body Analysis Scale (Health Club)
Harga sebenar Sabah (RM189.00)
aku beli pakai member price kawan aku : RM88.90 je..

bacaan 1
 Bacaan 1  (hasil bacaan aku refer jadual rujukan yang ade dalam kotak scale ni je..)
F (Fat @ lemak dalam badan) = 28.8%  [Healthy 21-32]  -dah ok...cuma nak kurangkan lagi..
W (Water @ air dalam badan) = 43.4%  [Normal >54%] - aku kurang air lagi...
Berat = 65.8kg
*nampak tak ade logo orang kat kiri kaki aku tu, sebelah berat,dan bawah F.. TU TANDENYE AKU NI DALAM KATEGORI LEBIH BERAT...hehe*
bacaan 2
Selepas 3-4 saat, paparan scale aku akan tunjukkan bacaan 2.

Bacaan 2 (hasil bacaan aku refer jadual rujukan yang ade dalam kotak scale ni je..)
M (Muscle @ Jisim otot badan) = 57.8% [Normal >33%] ok kot...
B (Bone @ jisim tulang badan) = 2.1 [Normal >1.8] ok kot...
Kcal (calories @ penggunaan tenaga dalam sehari) =1471 kcal [Normal 1125-2700] ok kot..

yang aku ok kot..ok kot..tu aku tak bape sure..sape yang tau...tlg komen...doctor2 ke..nurse2 ke...hehe...tq..


Ni pulak senarai menu yang aku ambil :-


1) Breakfast  (09.00 pagi)
- roti 2 keping (HARAM ATKINS)
- 1 sudu kecil mayonies
- 1 biji telur grill tanpe minyak
- Air masak 2 gelas

2) SNACK (11.00 pagi)
-air mineral 2 gelas

3) LUNCH (1.30 petang)
- 2 ketul isi ayam (asalnye kari ayam, tapi ayam tu aku ambil dan basuh dulu, baru makan)
- 3 hiris timun batang ( timun batang tak elok untuk diet atkins)
- 1 batang kacang botol ( kekacang tak elok untuk diet atkins)
- 1 sudu kecil mayonies ( tak elok jgk, coz pagi dah ambil)
- 1/2 sudu kecil cheese

4) SNACK (4.30 petang)
- 1 gelas air masak
- 1 biji cucur adabi (coz terliur sangat en suami duk makan)

5) DINNER (7.30 petang)
- 2 ketul ayam bakar
- 3 gelas air masak


okbai......






Kisah aku dan diet

Assalamualaikum dan selamat pagi,

Alhamdulillah, hari ni aku masih lagi berpijak di bumi Allah s.w.t dengan sihat walafiat. Yang paling bestnye hari ni aku tak kerja (off-duty). aku nak share pasal diet aku lah..ape lagi kan.. ;P ..

Kan aku ade post pasal diet aku minggu lepas , 26 november 2012 , masa tu jadual aku setakat 26hb tu je, keesokan harinye ,27/11/2012 aku dapati bacaan berat aku adalah 64.9 !!! happy giler aku time tuh...eksaited punye pasal sampaikan aku rase nak update status kat FB je tapi aku tak wat pon segan dowh...haha.. Tapi langit tak selalunye cerah..panas tak semestinye tak hujan (mane datang pepatah ni..hentamm saje lah.) Petang tu pas balik keje kawan aku, ayu & laki die ayie..ajak aku ngan en suami g makan ikan bakar kat k,k..aduh..nak tolak pun serbe salah.

Ayu ngan ayie + baby diorang aiman, datang umah aku hari ahad lagi.dia ada kursus kat mmea hq sabah sekali ngan aku pada isnin tu..diorang duduk umah aku sampai pagi rabu, cz rabu tu diorang dah nak gerak g kundasang plk. Dengan rase tak sampai hatinye aku ikut diorang lah.

Malam tu aku makan ikan bakar,ade sos perencah ikan bakar, sotong bakar, sotong goreng tepung, udag kara besar tu,.nasi...dan juga buah durian..masa nak makan tu aku nak tak nak je tapi bile stat makan tu malas pulak nak berenti. Terus makan je lah..huhu..nah layanlah gambar2 ni...
sile fokus kat makanan ye.. :)

muke x sabar nak makan..huhu

durian kat bawah jambatan sebelah servey KK


Kemudian hari rabu pulak tu aku berenang kat kompleks sukan likas dengan kawan-kwan pejabat, mase berenang tu mata aku sakit sangat disebabkan air kolam yang mungkin mengandungi klorin (mungkin) . Sebelum ni pun aku dah biasa berenang dengan tak pakai gogle. Tapi hari tu je aku rase pedih2 mata. Kawan-kawan aku pun cakap macam tu jugak. Dah nasib nak pedih nak wat camne kan. Malam tu aku rase xsedap badan je mungkin aku akan demam. Jangkaan aku betul coz malam tu aku batuk tak henti-henti. Tapi nak dijadikan cerita, petang rabu tu lagi en suami bawak balik 2 biji buah durian secara jujurnye aku pun makan tanpe rase bersalahnye. Bila dah demam macamane nak makan ubat lagi.

Khamis -  badan sihat sikit. Aku masih keje coz minggu tu ade pihak audit kat pejabat, nak tak nak keje jgk cz nanti ssh plk nak menjawabnye. Lagipun aku malas nak ambik m.c ..lagipun badan aku agak kuat (ecveccecee).. :P petang tu lagi skali en suami beli durian. dengan beras pulut sekali. Ktanya nak makan pulut durian. Aku pun join sekaki terliur punye pasal. Demam dan diet diketepikan haahhahaaa...

Jumaat - batuk dan demam masih berleluasa. Aku nekad malam tu x leh dah makan durian,Kang nanti makin lemah badan aku ni kalau x makan ubat. Malam tu terus makan ubat panadol, antibiotik ngan ubat batuk. Ubat2 tu ambik yang en suami punye. Die baru je lepas deman minggu lepas.

Start hari selasa-ahad (2/12/2012) aku memang ambil nasi dan air yang bergula. Cuma aku kurangkan kuantitinye. tu pun berat aku masih naik dengan jayanya. Dari 64.9kg - 66.5kg (AGAINNN) ..

Aku tension balik ngan berat aku tu. aku kembali positifkan minda aku, diet ni takkan menjadi kalau aku tak bukak group fb Kelab Diet Atkins (KDA) tu. So hari-hari dan boleh dikatakan aku memotivasikan diri aku dengan geng2 kelab tu.

Alhamdulillah aku dah start balik diet aku semalam dan hari ni. Harap-harapnye aku berjaya. Target aku kali ni aku nak score 60kg dalam masa 10 hari. berat aku pada mulanya 66.5kg pada isnin (3/12/2012)..agak2 berjaya tak..insyaallah..doakan aku ye.. :)


  
Aku punye result



ok bai.... :)










Tuesday, 27 November 2012

MENU ATKINS DIET


Antara makanan2 yang halal DALAM ATKINS DIET..


MENU PALING SELAMAT (MAKAN SAMPAI PENGSAN PUN BOLEH..HEHE)


  1. TELUR
  2. IKAN
  3. AYAM
  4. LEMBU
  5. KAMBiNG
  6. PUYUH
  7. UNTA
  8. UDANG
  9. MINYAK SAWIT
  10. AIR KOSONG SETIAP 25KG BERAT = 1 LITER [kalau aku, 67.8kg = kene minum dalam 4liter sehari]
  11. BUTTER
  12. MAYONIS(CARB PALING LOW, 1 SUDU SEHARI SUDAH) (oo..baru aku tau..hehe)
  13. SATE BUATAN SENDIRI(NO SUGAR) 
  • MENU KENA HATI-HATI(BOLEH MAKAN)
  1. SAYUR
  2. GARAM
  3. BAWANG
  4. KUNYIT
  5. CILI
  6. SANTAN ORIGINAL
  7. REMPAH BELI KAT KEDAI (SANGAT TAK DIGALAKKAN)

TIDAK DIGALAKKAN(SLOW KAN PENURUNAN)
  1. SEGALA JENIS FAST FOOD, PROCES FOOD



PALING TAK SELAMAT(HANCUR KETOSIS)
  1. SATE BELI KAT KEDAI
  2. GULA
  3. TEPUNG
  4. NASI
  5. BUAH
  6. SOS
  7. SUSU


KALAU NAK SELAMAT...IKUT YG PALING SELAMAT...

Monday, 26 November 2012

Atkins Diet - Cara paling berkesan untuk kurus dengan cepat dan percuma



Alhamdulillah, dengan ini aku mengisytiharkan bahawasanya aku adalah seorang pengamal DIET ATKINS. :) . Mungkin ramai orang mencebik, dan mengutuk aku, tak kurang juga yang merendah-rendahkan aku, tapi.. (ade aku kisah?) namun buat ape aku nak pedulik. Yang penting aku sedar sape diri aku. Aku nak sihat. Nak lebih bertenaga. Dan yang paling penting, nak balik seluar keje akuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...huhuhu...

YERRRRR,,,..tu lah masalah besar yang aku hadapi sekarang. Orang yang tak tahu boleh lah cakap, ala..ko bukan gemuk sangat..bukan obesiti pun..watpe susah2 diet.. [tak kisah lah ko nak bermuka2 ngan aku pun] ...Janji aku dapat pakai seluar keje aku tu dengan selesa balik..

Serius..seluar keje aku memang ngam2 ngan pinggang aku. Seluar tu jenis ade getah, masalahnye dah penat aku tarik2 bagi longgar, tapi malangnye seluar aku pon berlagak ngan aku. Jadi sekarang ni bila aku nak pakai seluar, aku terpakse bukak sedikit zip tu..(sungguh memalukan..isk3x)

Nak tak nak, aku terpakse lah kurangkan berat badan aku ni dengan bersungguhsungguh..Tanpe mengharapkan mane2 produk. Aku bukan cerewet memilih..Cume aku dah tak percaye kat mane2 produk pun (buat mase ni)..Harap2nye berpanjangan lah. Sebelum ni aku pernah cuba beberapa produk untuk kurus, namun semuanye hampeh je.. Merugikan.

Apa itu DIET ATKINS..??

Ni jawapannye..korang baca lah sendiri.. Malas aku nak copy n paste. :D

Gambar kat bawah ni result cabaran 10 hari yang aku join dengan member2 ATKINS..
Alhamdulillah..aku bersyukur.. :)

Walaupun x turun dengan banyak, tapi aku tetap bangge cz selama ni aku nk turun, x penah2 turun..naikk je keje ko ni berat..hehe..


klik untuk tumbesaran

Lepas tengok jadual kat atas tu, kalau korang nak tau selame 8 hari lah aku x makan nasik..hehee...
Percaya atau tak...jangan la pecaye sangat..hehe..coz aku dah ter-durhaka iaitu telah memakan dalam 10 sudu nasi pada hari jumaat baru-baru ni secara tak sengaja..Tu sebab nak ambik hati mak kawan aku sbb dia jemput aku makan..huhu.. :( ..dan sebagai backup balik,, aku terpaksa jogging kat kompleks sukan likas sebanyak 2 round..dan keesokkan harinye aku berenang selama lebih kurang 1 jam lebih..Kalau x mampos ....huhu..kalau korang peratikan jadual aku kat atas tu ade yang berat aku naik sebanyak 0.1 gram pade 24 nov 2012...haa yang tu la effect dr aku termakan nasi sebanyak 10 sudu tu..Menyesal...huhu...

Sebenarnye target aku nak turunkan berat daripada 67.8kg kepada 65 kg pun dah ok kot.tapi hari ni hari ke-8 aku dah turun sampai 65.3kg..tinggal 2 hari lagi nak habiskan cabaran ni...memang tulah pencapaian terbaik aku dalam sesi diet-mendiet ni hehe...

Next entry aku citer balik ape menu2 diet yang aku makan. :)..insyaallah..


:)










Thursday, 22 November 2012

Khasiat TELUR - WAJIB BACA [from FB ATKINS]

Info yang sangat berguna..Aku copy bulat2 dari fb ATKINS.Semoga bermanfaat.. :)


khasiat telur


Sebiji telur juga mengandungi :

  • 0.7 mg zink
  • 1.2 mg besi
  • 5.5 mg magnesium
  • 16 mg inositol
  • 27 mg kalsium
  • 76 mg potassium
  • 253 mg choline
  • 100 mg fosforus
  • 590 unit vitamin A



Selain daripada yang disebutkan di atas, telur juga mengandungi :
  • lecithin,
  • tryptophan,
  • pyridoxine (B6),
  • biotin,
  • asid folik,
  • riboflavin (B2),
  • thiamin (B1),
  • asid pantotenik (B5),
  • selenium,
  • asid amino,
  • methionin
  • cystin.

Telur ayam adalah satu-satunya makanan semulajadi yang sangat berkhasiat dan juga antara sumber protein yang paling baik di muka bumi. Dalam tiga daripada empat kaedah saintifik yang lazim diguna untuk mengukur kualiti protein, telur memperoleh skor yang jauh lebih tinggi daripada sumber-sumber protein lain seperti susu, daging lembu, whey dan soya.
Sebab inilah, telur boleh dianggap sebagai makanan yang ideal untuk setiap orang. Sumber-sumber proteinnya mencukupi dan nisbah sumber-sumber galiannya juga telah cukup sempurna untuk tumbesaran.


Kita sering mendengar tentang hubungan kolesterol jahat dengan telur. Adalah diakui bahawa kandungan kolesterol di dalam sebiji telur sangat tinggi, iaitu 275 mg. Tubuh badan kita memerlukan kira-kira 800 mg kolesterol sehari. Kebanyakan orang takut memakan telur kerana kolesetrol tetapi sebenarnya choline dan phosphytidylcholine dalam kuning telur membantu mengelak longgokan kolesterol dan lemak dalam hati dan pembuluh darah. Choline juga membentuk metabolite dipanggil betaine yang berfungsi mengurangkan homocystin, salah faktor penyebab serangan sakit jantung.


Seseorang yang tidak memakan telur atau daging mungkin akan mengambil kira-kira 200 mg kolesterol sehari. Jika dia mengambil susu skim dan Margerin sayuran, jumlah pengambilan kolesterolnya rendah, iaitu antara 100-150 mg sehari. Jumlah kandungan kolesterol dalam telur belum dapat dibuktikan lagi mudaratnya. Tambahan pula, badan manusia akan membina kolesterol ini lebih kurang 1-2 mg sehari (kira-kira 4-8 biji telur). Semestinya, kolesterol (jika tidak diambil berlebihan) bukanlah bahan yang perlu ditakuti, tetapi sebagai sumber yang perlu untuk pertumbuhan badan dan membantu mengukuhkan lagi sistem ketahanan badan.


Makan telur semata-mata tidak akan menyebabkan kita sakit jantung tetapi kemungkinan besarnya adalah disebabkan oleh diet yang tidak seimbang atau tidak ketentuan kandungan dan masanya. Menurut Harvard Medical School Guide to Healthy Eating tidak pernah ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa orang memakan telur dengan banyak mendapat lebih banyak serangan sakit jantung daripada orang yang memakan sedikit telur.
Zat-zat makanan seperti vitamin C, niasin, magnesium, zink, kromium, lecithin dan beberapa faktor lain seperti karbohidrat serta senaman yang kerap boleh mengekalkan tahap kolesterol pada kadar yang seimbang dengan menggunakan badan dan mengelakkan daripada penyakit atherosclerosis, di mana pembuluh darah tersumbat dan menimbulkan berbagai kesulitan.


Tahap kolesterol dalam darah menjadi tinggi mungkin disebabkan oleh diet yang kebanyakkannya terdiri dari makanan ringan yang telah diproses (refined junk food). Dari beberapa kes klinikal, didapati pesakit-pesakit ‘rheumatoid arthritis’ memerlukan dua biji telur sehari dan kebiasanya, pesakit-pesakit ini tidak suka makan telur. Mereka yang menghidap ‘hypoglecemia’ pula memerlukan lebih banyak telur sebagai pengalas perut.


Choline di dalam kuning telur juga diperlukan untuk membentuk ‘neurotransmitter’ Acettylcholine yang sangat mustahak untuk daya ingatan (memory) dan pemikiran (thought) dan melindungi kita daripada nyanyuk termasuk penyakit Alzheimer. Jadi, telur, seperti ikan adalah makanan otak! Oleh kerana phosphatidylcholine bahan asas membran sel dan kebanyakan metabolisma dalam hati berlaku di membran sel, ianya membantu melindungi hati daripada pelbagai jenis toksin.


Menurut pengarang buku Eye Care Naturally, Dr. Michael Geiger dari New York, Lutein yang terdapat dalam bahagian dalaman mata (retina) khususnya “macula” melindungi mata daripada kesan buruk high energy blue wavelengths dalam matahari dan lampu rumah. Kandungan sulfur yang tinggi dalam kuning telur juga menyebabkan orang nampak anggun kerana rambut dan kuku mereka yang sihat dan cantik.


Satu kajian yang dimuatkan dalam Jurnal Cancer Epidemilogy Biomarkers and Prevention keluaran Januari 2005 tentang kanser payu dara di kalangan orang perempuan Cina yang berhijrah dari Cina ke Hong Kong dan seterusnya di Amerika Syarikat mendapati :
Mereka yang memakan banyak sayur dan buah-buahan kurang mendapat kanser payu dara – tiada kejutan tentang fakta ini.
Mereka yang memakan banyak telur ayam juga kurang kemungkinan mendapat kanser payu dara. Yang memakan enam biji telur seminggu dibanding dengan mereka yang memakan dua biji telur seminggu didapati merendahkan risiko kanser sebanyak 44%!


Tenaga tambahan
Bagi pesakit yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi, terlebih dahulu harus diuji untuk mengetahui kandungan zink di dalam badan, lebihan kuprum dan spectrum lipid dalam darahnya. Pesakit ini adalah dinasihatkan supaya mengambil diet makanan yang bersesuaian. Orang yang tidak makan telur juga mungkin masih menghadapi masalah kolesterol kerana kolesterol masih boleh terbina dalam arterinya.


Oleh itu, makanlah sebiji atau dua biji telur sehari, sebagai sumber makanan yang seimbang dan murah, kecuali mereka yang menghadapi penyakit jantung yang berisiko tinggi. Selangkan 2-3 hari mengikut Menu Pusingan. Bagi mereka yang hanya makan sayur (vegetarian), telur merupakan sumber bagi vitamin B12 yang hanya boleh didapati daripada haiwan sahaja.


Bayi yang berumur 6 bulan juga boleh memperoleh dos zat besi dan sulfur daripada telur. Bayi memerlukan bahan-bahan ini kerana kandungan pada susu adalah sedikit. Walau bagaimanapun, terdapat bayi yang kurang 12 bulan mengalami alahan telur. Ibu-ibu boleh berikan sedikit telur sahaja kepada bayi untuk melihat sama ada bayi mempunyai alahan atau tidak. Sekiranya bayi/anak anda ada alahan telur:-
-Elakkan memakan telur dan makanan yang mengandungi telur (walaupun kandungan telur adalah sedikit tetapi boleh menyebabkan reaksi yang teruk)
-Baca dengan teliti label makanan dan elakkan yang ada telur
-Rancang langkah kecemasan sekiranya mengalami reaksi alahan
-Bawa bersama ubat ‘EpiPen’ ke mana-mana, jika ada
-Pakaikan gelang yang ada ‘medi alert’ di pergelangan tangan anak
-Beritahu penjaga atau guru mengenai keadaan kesihatan anak
-Minta nasihat doctor mengenai reaksi alahan apabila menerima imunisasi MMR (Mumps, Measles, Rubella).

Telur tidak boleh disimpan lama atau disimpan di tempat yang panas kerana sulfur yang terkandung di dalamnya akan menjadi rosak dan akhirnya busuk. Kita memerlukan sulfur dan bahan-bahan lain seperti selenium untuk membina kulit, rambut, kuku dan juga membina asid-asid amino dalam sel-sel otak dan untuk membina unsur-unsur garam sulfuric dalam sendi-sendi tulang.

Telur boleh dimakan semasa sarapan pagi dalam bentuk separa masak. Jika direbus keras, lechitin akan rosak. Menggoreng telur pula akan meningkatkan kalorinya dan merosakkan lecithin. Walau bagaimanapun, memakan telur masih merupakan satu cara yang baik dan murah untuk kita mendapatkan tenaga tambahan dan keupayaan berfikir.


Demikianlah dalil-dalil yang menunjukkan tentang kebaikan telur. Ia merupakan anugerah Allah yang istimewa kepada manusia.


Sharing is caring...[mula2 aku pun boring gak bace banyak2...tapi bila baca betul2..menarik rupenye info2 ni..]


Wednesday, 21 November 2012

Wordless Wednesday

Credit To : Budiey.com

Neelofa
Ni adik lofa..

Neelofa
Cantiknye Lofa... :)


 Angan2 ku..Nak badan cantik cam neelofa... :P .haha.. 

Impian... haruslah menggunung...

Bye!!


:)






Tuesday, 20 November 2012

TIPS MUDAH URUSKAN KAIN BAJU KAT RUMAH

FROM : GOOGLE

Aku bukan seorang yang rajin..tambah2 bab2 lipat melipat kain baju ni...so aku cuba lawan kemalasan aku tu dgn buat cara aku sendiri..Ni tips aku... kalau korang nak ikut..silakan..kalau x nak ikut pun x pe.. :)

Sebelum basuh pakaian

1) aku terbalikkan dulu agar bahagian dalam berada kat luar..[sume org buat kan..]
2) asingkan baju dan seluar. asingkan juga baju2 dan seluar2 kecik ko dan laki ko tu..[yang baju2 kecik ni basuh tangan je lepas mandi..bukan banyak pun kan.. :) ]
3) basuh seluar dulu..dah siap baru basuh baju..

Masa nak jemur 

1) Gunakan penyangkut baju (hanger) untuk mempercepatkan pengeringan..
2) susun elok2 , letakkan kain yang agak tebal kat depan baru cepat kering..

Masa nak angkat

1) Angkat satu2..Terbalikkan semula baju / seluar korang siap2..[supaye senang]
2) simpan dalam bakul..
3) gantungkan siap2 mana2 baju yang korang nak gantung dalam almari..[kalau aku, en suami x suka aku lipat baju2 t-shirt dia..dia suruh gantung je dalam almari pas basuh..kat rumah  aku memang banyaakk sangat hanger...kekekkekee] tapi baju jersy,futsal or bolasepak dia tu kena la lipat kan..

Masa nak lipat

1) Lipat pakaian en suami dulu..coz dia memang suka tanya mana baju tu. mana baju ni..so bila dah lipat siap2 senang la bila nak carinye..
2) Susun baju mengikut warna..
3) Susun baju mengikut jenis kain..
4) Baru la lipat baju kite sendiri..

Proses melipat kain yang telah diterbalikkan adalah lebih CEPAT dan lebih SENANG daripada melipat baju2 yang sedang berlonggok dan perlu diterbalikkan dulu...bagi aku, aku jadik lebih rajin melipatnye...konon2 ade mood la nak lipat cz x yah dah nk terbalikkan lagi..hehehheee...ni cara aku yang pemalas la...orang lain x tau lah...


Sorry gambar aku sendiri x de..

okeh...babai...

Monday, 19 November 2012

Kek puding caramel lagi



cantik tak....cantik tak? hihihi..
yang ni aku buat mase hubby takde bulan 9 lepas...skrg br sempat upload dlm ni..
kek ni aku guna resepi n step sama mcm resepi yang aku dah tempek sbelum ni..KAT SINI..
korang dah cuba ke belum?
cube la..mane tau berjaya..
aku doakan berjaya lah ye..

ape yang penting perlu diingatkan ,jangan kedekut ilmu yang ade..
insyaallah akan berjaya.. ;)
jangan jadi macam sesetengah orang tu,.
dah pandai buat kek n kuih cket...
terus je nak berlagak..
kalau sedap tak pe la,.
ye ye je dok puji diri sendiri...
cakap kek die sedap...huhu

OK lah..bye..wsalam... :)

Sunday, 18 November 2012

Nurul Anati Khalis

Alhamdulillah...pada 9 oktober yang lepas , mySIL dah selamat melahirkan anaknye yang pertama (post INI) dan telah diberi nama Nurul Anati Khalis Binti Khairul Adzwan.. Cantik kan nama..seindah maksudnya iaitu cahaya yang lemah lembut dan suci,,,kami laki bini pun ikut teruja dengan kehadiran keluarga baru dalam keluarga en suami. Lagi-lagi en suami..yang memang sukakan budak2..Nak tunggu baby sendiri belum ade rezeki lagi so tumpang baby kakak sendiri dulu la ye sayang.. huhu..

Ni beberapa pic Anati.

part aku paling geram...kat mata die...so cute.. :)

comel2...


mummy dan baba anati...

ni mase birthday baba anati..


  
Ni yang paling latest... 40 hari...aduiii geramnye che ngah tengok... :) 


Sorry kak...curi pic anati dan tempek kat dalam blog ni... :)

Pic Anati dalam fon Ayah ngah..
Tu che ngah copy dalam FB mummy anati je..
Mummy Anati x marah kan...
hik3x..

Sayang Anati...Muah3x.. <3







Saturday, 17 November 2012

Nak kurus..!!

Ceh...ko tulis banyak2 dalam ni kalau x de usaha mana nak jadi mek oi...
huhu....yela...aku tau aku gemok...dan bila dah gemok...memang susah la nak kurus balik..
Isk3x..tension giler...

Dulu ..(zaman anak dare)...berat badan aku ni susah sangat nak naik..kalau naik pun 1 kg je..dan kalau aku demam, or x lalu makan pun turun 1 kg jgk.. (jarang sangat x lalu makan..hehe..dasar kuat makan,) .Kalau aku makan nasi..memang orang tengok pun terkejut giler,,,Ade yang pernah cakap aku makan macam aku ni mem"bela" je huhu...seriusly aku memang suka makan..nak2 makan sekali adik beradik aku..4 kali tambah...(dengan muka ketat) ,,,bila diingat balik giler la aku if sekarang  aku masih amalkan makan dengan 4 kali tambah ..confirm2 berat aku mencecah 3 angka....(mintak jauhhh...huhu)

bulan 4 tahun 2007..masa ni sem 4..aku praktikal kat KADA K.bharu. ,pegi Cameron Highlands cz ada lawatan kerja kat sana..

Kurus x..? cekeding kan..masa ni 51-52kg..


Ni mase aku lepas habis latihan rekrut dengan TLDm, Hujung tahun 2008 , berat sebelum : 55kg, berat selepas : 53kg.

Punca berat badan x turun banyak sangat : penat sangat buat exercise, makan pun berselera la..huhu..
Jan 2009 , kat pusat latihan APMM kuantan..berat naik,,tp masih terkawal..55kg

Mula kerja..masuk unit baru..
April 2009, Ni mula2 aku duduk sabah..Festime dok cni so jejalan la cz jakun lagi...
Berat terkini : 57kg

April 2009, 57kg

2009, 58kg


Kawen...Februari 2011...dengan berat 60kg..

Bulan 7, 2012 ..berat?? 68kg...huhu

Siyes gemok.....menci.......huhu
Dah..dah..malas dah nak upload banyak2 pic gemok aku ni..
Tapi x pe..kegemukan ni mencabar aku supaya aku kembali kurus cam dulu2..huhu..
Dengan penuh semangat nak kurus (konon) aku google info2 menarik untuk kurus..kalau boleh aku nak cari yang KUrus TANPE menggunakan mane2 produk pelangsingan..

Yelah sekarang ni mcam2 ade susu kurus...losyen kurus...Kita x tau ape side effect nye kan..
so aku hanye pilih untuk diet tanpe produk..coz menjimatkan wang dan menyihatkan..Tapi
buat permulaan ni aku hanya minum teh herba orang kampung..teh ni kak ika yang bagi aku try..

teh ni ok la..tapi biase la, name pun teh herba..dah tentu2 lah x sedap kan..
Dan kesannye dapat dirasai selepas 6-8 jam..masa tu ko rase lah perut ko memulas,,,then legaaaaa...
Bagi aku, lepas minum teh herba,badan aku makin ringan..maksudnye sbelum ni macam2 aku rase..penat la...sakit urat la...biase lah kalau dah gemuk ni..toksin banyak kan..
Bila toksin tu keluar..baru lah lega...dan FYI, aku ni jenis susah nak uk2..asyik sembelit je memanjang walapun slalu minum air dan makan buah/sayur..aku pn x tau nape..

Dan yang paling menarik dan buat aku bertambah semangat nak diet bila aku jumpa satu group kat FB iaitu Kelab Diet Atkins [Malaysia] ....dan juga boleh refer kat blog ATKINS 
Banyak info2 yang berguna kat situ..

Kalau berdisiplin aku rase insyaallah berjaya...Masalahnye aku ni susah nak disiplinkan diri..huhu...xpe lah cuba dulu sedaya upaya aku kan...kekekekee.. :P











salam maal hijrah dan selamat pengantin baru

Khamis - 15/11/2012 -
cuti awal muharram..selamat tahun baru buat semua muslimin dan muslimat..pada hari baik dan bulan baik, rakan baik en suami iaitu shahidan (juga rakan aku) telah selamat di ijab kabulkan dengan pilihan hatinye Dayana.

Majlis akad nikah diadakan di rumah pengantin perempuan iaitu di putatan..sabah..majlis berlangsung sekitar jam 3 petang setelah tok kadi datang. yang x leh aku lupa pasal tok kadi tu yang lawak nak mampos..majlis meriah dengan lawak jenaka die je..huhu..ni aku sertakan beberapa gambar yang sempat disnap oleh en suami...kamera pink kami ada..tapi aku yang simpan dalam handbag.





Semalam-Jumaat-16/11/2012 ..
Sekitar majlis resepsi Shahidan..En suami jadi orang penting coz ditugaskan jadi pemandu pengantin..aku lak kene bawak dulang hantaran berisi handbag dan wallet carlo rino..Masa berjalan masuk ke rumah penantin, aku berdebar-debar coz jalan depan umah tu ada becak2,,so aku pegang kuat2 hantaran tu takut jatuh..alhamdulillah semuanya selamat.. :) Ni pic yang x seberapa sempat aku copy dari fb.. x sempat nak upload sangat coz aku ambik pic pun ngan fon en suami je. Pic dengan member lain ade banyak gak la..

Ni persalinan 1..Mamat yang berbaju melayu hijau tu kembar shahidan. Namanya shahidin. :)
Pic beramai2 ngan member2 keje en suami...err..gemok nye aku waaaaaaaaaaaaa

Cantik kan pengantin ni,,,Ni persalinan 2..

Ini lak bini azizul...namanya Fida.. cantik gak...putih melepak.. :)


Khas untuk pengantin baru...

"semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..."


aaminn..



:)




Tuesday, 13 November 2012

Happy Deepavali

Assalamualaikum dan selamat tengahari..

Wahh,..lama gila aku tak update blog aku ni. Malas punya pasal kalau rajin dah lama aku update kan? huhu.. Aaah tak kisah lah.bukan ade peminat pon blog aku ni.cuma kat blog ni la tempat aku meluahkan isi hati aku ni ..(konon..hahaha)..

Hari ni cuti sempena hari deepavali..selamat menyambut deepavali buat kawan2 dan pembaca yang menyambutnya. Masa raya puasa dan raya haji aku x sempat nak wish kat sini.. Almaklumlah kedua-dua raya tersebut aku berada kat kampung halaman..(jangan jeles..hik3x) so x dapatla aku nak bukak blog ni untuk update sikit sebanyak kisah hidup aku. ;p

Ekceli pagi ni en suami baru cakap nak ikut membe2 aku picnik kat moyog..pagi baru cakap nak ikut..then aku call diorang x dapat la kat sane line kureng..so tak jadi la ikut diorang..yelah ingat nak call dulu ntah diorg jadi ke x...ntah2 g tempat lain ke..xpela ,.xde rezeki kami picnic hari ni..huhu..

western breakfast...gambar pinjam kat google
Pagi tadi aku dan en.suami breakfast ala-ala western.sebenarnya aku baru tau rahsia menggoreng telur yang cantik, hahaha.. Lucu kan? Err ini tak bermakna aku baru belajar goreng telur ye.selama ni stakat nak goreng telur biasa-biasa je tu boleh la..cuma nak jadikan telur tu best dimakan waktu pagi memang tak jadi la mcm dalam pic kat atas tu..yang jadi mcm pic bawah ni..hehe..Sebenarnya kalau nak hasilkan telur cantik macam kat ats tu, kata kak ika, guna api kecik je..n minyak sikit je..n x yah terbalikkan telur tu...guna la kuali biasa pun boleh..xpakai cap mahal2 pun x pe..hehe..Bila dah cantik..masa makan pun cantiklah rasanya..xde lah keras semacam je,.
contoh telur goreng biasa yg aku maksudkan tu .. :)

Thanks to Kak Ika.hihi..selama ni malas nak cuba..Sedangkan senang je pun kan awk..En suami ckp, 'macam dok oversea pulak..hihi' ..Kalau tengok pic kat atas tu x sama ngan bekpas aku tadi..Aku tak de kentang goreng ngan tomato tu..Aku guna resepi sendiri je iaitu daging burger, nugget, sosej, filamen ketam, n telur je. Kacang? memang tak lah sebab en suami pantang makan kacang..Dia ada resdung yang sangat ketara. Aku pon ade gak tapi takde lah seteruk dia yang kalau makan kacang terus naik benjolan2 hebat yang amat besar..huhu..Tapi kadang-kadang ada gak dia skip pantang dia tu..lepas tu bising. :P

Siap bekpas kami layan cite yang dah di record kat astro beyond pvr..iaitu anugerah skrin tv3. Malam live tu aku malas tengok, buang masa je sebab banyak iklan tah pape. Senang citer mintak en suami record dan tolong dia buat assignment. Dia pun record gak citer kat chanel sport kot.. kickboxing..ni yang untung pakai astro beyond pvr..time bayar pun astro la yang untung hahaa...

Tengok part2 yang best2 je..time membebel tah pape kami cepatkan je..sama gak iklan pun haruslah di skip kan.. Oh ye sebelum tengok anugerah skrin kami tengok adam hawa episod 45. Semalam en suami booking tv awal-awal lagi dia nak tengok citer tinju2..sports n macam2 lg fav dia. Aku? x kuase nak tengok tv sangat..aku online je la cuci-cuci mata tengok barang2 Tupperware lagi bagus hhehhee...Tapi seriusly... Punya la best giler citer Adam Hawa ni.. Nyesal x langgan mustika HD awal2 huahuahua..tapi x pe aku dah ade softcopy episod 1 sampai 33.. episod 32 dan 33 kena tengok kat youtube xpun kat malaymoviesfull.(Tak tengok lagi).ep. 35 sampai 45(terkini) aku dah tengok kat mustika hd secara live n jugak recorded..

Penangan TV kan. X keluar tengok wayang pun x pe dah sekarang. Jimat duit sikit la kot..Kalau dulu aku n en suami selalu sangat keluar tengok wayang..makan confirm dah kat luar..n mase tengok wayang tu beli pop corn n keropok2 lagi..pendek kata kalau keluar tengok wayang..harus2 lah habis minimum Rm50 kn..bila kira2 balik katalah sebulan tu kami keluar 4 kali.. x ke dah rm 200 dah di spentkan untuk wayang je..tu x campur minyak kete, shopping2 yang x sepatutnye (kalau aku ni bahaya sikit..macam2 yang aku suke...hihi) ...So memang berbaloi langgan astro baru ni..Walaupun RM140 sebulan pun..puas hati..macam2 cerita leh tengok dengan paparan HD (macam kat wayang jgk)..(dah sah2 hobi kami laki bini ni tengok cite je kan..wakakkaaakakakakakkaa)...

So alasan nak keluar ngan en suami ntu tengok wayang dah x relevan dah dlm kamus hidup kami..(ecececeeh..) sekarang ni kalau pasal keluar je pegi beli barang dapur, syoping baju seluar sikit, makan2 kat luar (x selalu), main badminton, jogging, x pun pegi berenang...x pun teman en suami men futsal. Tapi yang futsal tu kureng sikit la coz boring x de wat pape..kalau badminton leh gak aku join skali skale kan..

Petang ni aktiviti aku tengok tv je..en suami dah keluar men badminton ngan member dia. Asalnye dia ajak aku ikut dia sekali,tapi malas pulak nak ikut coz aku nak jogging kat likas sport centre..tapi die x kasi g sorang2..dia suruh ikut dia men badminton pastu baru g jogging ngan die..tp last2 kami bincang yang aku pegi amik dia dalam kul 3 lebih kot..dia habis badminton kul 4..so dia cakap nak makan mcD...ntah jadi ke x aku jogging ni kalau dah kenyang makan mcD..alahaiii...cmne nak diet ni...huhuhu...

Ni lah kisah hidup orang yang x de anak lagi macam aku ni..isk3x..sedih ke? x pun.nak tak nak kena lah terima hakikat belum ada rezeki lagi wat kami..Kalau dah ada anak, banyak post pasal anak je kan memangjang..lumrah kehidupan.. :)

Errrkk...macam gelap je kat luar tu..nak hujan ni,,jawabnye x jadi la jogging...dah nk kul 3 lebih dah ni..aku kene siap2 nak keluar g amik en.suami dulu..Boleh je dia balik ngan member dia yg dtg amik td..tp saje je die nk makan mcD ngan bini dia yang makin chubby ni..dengan kata lain nak chubbykan bini dia lagi la ni..hehehe..



ok..bye2..







Thursday, 18 October 2012

nak.....tapi x dapat green light lagi...isk3x..

gambar ni cilok from datin peyha


Kinabalu Fighter
 www.kinabalufighters.com

pleaseeeeeeeeeee sayangggggg....izinkan aku..huhuhu......







Thursday, 11 October 2012

Mek Korea Kelate - Mek zulkaedah.

Assalamualaikum semua....

Ni la rupenye mek korea kelate..
Mek Zulkaedah kata mummy nya..

Alhamdulillah, my SIL dah selamat bersalin secara normal pada 090230H Oktober 2012..
Baby girl seberat 2.74kg..
cute sangat..mata sepet dan putih melepak..ikut my SIL.
pipi yang chubby ikut husband my SIL (abg jue)...

Hubby betul2 eksaited...
aku pon same..tumpang eksaited..
Anak sedare pertama katakan (hubby la..) 
Aku dah ade 3 orang anak sedare sebelum ni...
tapi secara ironinye aku hanye kenal 2 orang sahaja dari anak-anak abang aku tu.
Sebabnye panjang ceritanye..next entry la aku cerita kan..huhu

Ape pon..congrats again to my SIL and her husband..
Nantikan kepulangan kami raya haji ni..Insyaallah..




About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts