Friday, 18 November 2011

Saya Rindu Awak

Si Hensemku....
Saya :
Rindu senyuman awak. 
Rindu lesung pipit awak.
Rindu kutukan awak.
Rindu rajuk awak.
Rindu ejekan awak. 

Rindu kemarahan awak.
Rindu kesedihan awak.
Rindu kentut awak.
Rindu asap rokok awak. 

Rindu bebelan awak.
Rindu kelucuan awak.

Rindu nak tengok awak makan.
Rindu nak kejutkan awak.

Rindu nak mengadu kat awak.
Rindu nak marah awak.

Rindu nak kutuk awak.
Rindu nak gelakkan awak.
dan..
Saya rindu segala-galanya tentang awak.




p/s :: hubby outsation 3 hari..ni x sampai 24 jam pun lagi dah naik rindu camne ni..Oh sang penyu tolong bawakan hubbyku balik, please? 

Sunday, 13 November 2011

Pulut kuning dan kari daging

Petang tadi aku keseorangan di rumah, hubby main bola dengan kawan-kawan dia. Bila aku buka tv takde pulak citer-citer best. So aku main la facebook (fB). Hobi aku bila tengok fB, aku akan baca semua wall post dan tengok gambar-gambar yang kawan-kawan aku post. Semenjak dua menjak ni aku memang malas nak update status. Kemalasan melanda diri, apakan daya diriku.

Tengah aku layanz foto kawan2 share dan baca entri2 orang, mata aku tertarik kat gambar kawan aku iaitu pulut kuning. nom..nom..nom...sedap jugak ni makan petang-petang camni, Lagipun kari semalam masih elok je kat dalam peti bolehla nanti cecah ngan pulut tu...yea3x... So aku dengan pantas kilat [ala2 pendekar terbang] terus ke dapur mencari beras pulut.

Tadaaa...Inilah pulut kuning hasil tangan aku [ first trial punye okeh..]
pulut kuning with curry..[tinggal sikit je baru ingat nak snap]
Tapi tak de la 100% sama ngan pulut kuning mak aku punye. :( [make me miss my mom je..] 
Rasanya? yum3x..Lemak dan cukup rasanya, cuma agak membazir aku rasa sebabnye aku masak atas dapur dalam periuk je so pulut kuning aku ni jadi agak berkerak sedikit. Pulut yang mak aku slalu masak kat kampung dikukus dengan periuk kukus, pastu mak aku gaul ngan santan, pastu kukus lagi skali tu yang lemak berkrim disukai ramai tu [ehh...mcm pernah dengar je iklan ni]

So pengajarannye aku kena cuba lagi skali untuk membuat pulut kuning cara kukus. 
Tapi hubby cakap menjadi dan sedap. Pastu pulut tu lembut je bila masuk dalam mulut. Tq sayang, Hehe. =)

Ni aku nak share resepi pulut kuning ni kepada penggemar-penggemar pulut tegar macam aku ni dan juga bagi sape2 nak try manalah tau ade yang terliur gak macam aku tadi muehehehee,,,

Resepi Pulut Kuning
Bahan-bahannya :
1 cawan beras pulut -aku sukat ngan cawan beras biasa tu je.
1 cawan santan-cawan yang sama
secubit pewarna kuning
secubit garam
secubit gula

Cara-caranya : Campurkan semua sekali dalam periuk. Masak macam masak nasi je nak lebih senang sila lah guna rice cooker ye,sebab kalau masak atas dapur ni kena jaga api takut hangus je. Kacau-kacau pulut ni tapi jangan kacau kuat sangat tak nak hancurkan ia ok,.

Mudah je kan? 
Boleh jgk kalau nak kukus. Kalau ada yang nak cuba, boleh je ok,,,=)

Cara mengukus pulut: 
Beras pulut hendaklah direndam dalam air selama lebih kurang 1 jam lebih elok rendam dengan serbuk pewarna. Sediakan periuk kukus, setelah air mendidih, alaskan bahagian kukusan dengan kain jala [yang macam pembungkus bawang tu, biasanya mak aku cakap dia beli kat kedai runcit je]. Kemudian barulah letakkan beras pulut yang telah dibasuh sebanyak 3 kali.  kukus selama 15-20 minit. Bila nampak ada wap keluar dari tepi penutup tu terus buka penutup dan angkat periuk atas tu [jangan matikan api, just perlahankan sahaja]. angkat pulut tu dan letakkan dalam bekas besar, gaul2kan pulut tersebut dengan santan pekat yang telah dikacau dengan garam dan sedikit gula. Hati-hati masa gaul tu jangan ganas sangat nanti hancur pulak pulut tu. Kemudian kukus lagi sekali dalam 15 minit lagi. Boleh agak2 sendiri masa kukus ni tengok keadaan pulut tu macamana biasanya sekejap je kukusnye tu. 


So kepada sesiapa yang dah mencubanya, kalau menjadi bagitau la aku tapi kalau tak menjadi cuba lagi ye. Thanks for reading!




Thursday, 10 November 2011

ALVAS BIRTHDAY GIVEAWAY





Tarikh Tutup : 23 November 2011

syarat-syarat penyertaan boleh klik kat SINI

Teruja!!!!!!!!

Sebab Ni first time saya join GA.... ;)



SeLamaT Hari Lahir Buat 
ALVAS

Thank u so much 
xoxo~

Monday, 7 November 2011

Jalan² ukur Jalan

Pada Sabtu, 22 Oktober yang lepas aku+hubby telah menyertai konvoi bersama rakan² kami mengelilingi Sabah (err..tak de la sampai satu sabah ok.. just beberapa daerah sahaja)
Perjalanan kami memakan masa hampir 12 jam untuk mengelilingi daerah² yang terlibat iaitu dari Kota Kinabalu ke Papar, Keningau, Tenom, Sindumin, Sipitang, Beaufort, Kuala Penyu, dan seterusnya kmbali ke Kota Kinabalu. 
Punya la jauh ok. Jalan Keningau pula berbukit-bukau dan struktur jalannye adalah sangat curam+terpaksa mendaki bukit. (maksud aku kereta la)

Jom layan beberapa foto yang di snap oleh jurufoto yang tak bertauliah ni [aku la tu..haha]
Bulatan Tengkolok ni berada sebelum sampai ke papar, ikut jalan pintas sebelum sampai di Lok Kawi. Oh ya kat Sabah ni Femes dengan Bulatan @ roundbout. macam² jenis roundbout ade tau..x caye sila datang sendiri oke..

Oh sorry. Muka i yang tak berape nak e-cun. almaklum lah dah memang tak cun pon haha


Sila fokus kat gear tu, No. 2 ok. N then cuba perhati kat jalanraya kat depan tu, memang menaik je jalan ni. Panjat bukit katakan. Dalam hati aku punye la rasa takut tau. Manela tau kot2 kete berundur ke belakang ke. [hubby marah kat aku bila aku cakap mcm tu..wawawa]

Berhenti sekejap rehat2kan diri..huBy shiok je dukung anak kawan aku, kak lyn.

Cantik kan pemandangan ni. Dah la kawasan ni sejuk,

Iman Wafiey dan bitah. Tengah cakap ape tah kat baby tu. mana pegi aba wafiey ni. Ibu dia yang bertudung merah tu sibuk snap gambar.

4 isteri cun, haha. 

Honeymoon sepanjang masa. Yah dan Bitah.

Nak jugak bergambar nye..hehe

Bersiap sedia untuk menyambung perjalanan. Jangan tinggal daku....

Pekan Keningau. Roundbout Kayu Manis.

brunch di KFC Keningau. Kat sini susah nak cari tempat makan yang best. Tak tau knapa. Mb sbb tak berapa yakin dengan status halalnya.

 Astaka Tenom. 

Berhennti sekejap di Sindumin. Sindumin ni pintu masuk dari Lawas, Serawak dan Brunei.

Esplanad Sipitang. Esplanad ni macam dataran tepi laut la.

berposing beramai2.. Tak sengaja plk selipar aku seakan-akan selipar kak lyn.

Beaufort.

On The way balik family kak lyn tumpang kete aku. Best duk dgr wafie ni main2.

Banyak sangat pic yang aku amik, nak hupload semua x larat, Entri ni pun tertangguh. Aku agak bizi lately. Dh la aku ni jenis yang tak berapa kreatip nak tulis2 ayat ni. 



Copyright to Blog Hamelia Hamid
Designed by UMIESUEstudio 2016