Saturday, 31 December 2011

Motung Lotung Part II

Kejadian ni berlaku pada 25 disember 2011, jam 10 pagi. Cuti hari krismas. masa kami on the way tu, orang kristian tengah sibuk-sibuk lagi kat gereja . Merry x-mas u all. 

Kami ke Taman rekreasi dan riadah Motung-Lotung, penampang Sabah. Perjalanan dari Bandar sierra melalui jalan menggatal, inanam dan pintas ikut jalan bukit. Ambil masa dalam 25 minit kalau tak jem. Kali ni kali ke dua aku ke sini. Gila riadah katakan. hehe.

tengah buang kulit betik. Aku masak bihun goreng, buat air sunquick. puding karamel dan keropok keping. Makan je tak sedap sorry ye. hehe

Cantik kan kawasan air terjun ni

 oh ya masa kat sana kan, aku jumpa wani yang aku highlight ngan warna merah tu la pondok yang diorang duduk tu, sebelah pondok aku je pun. Sehari sebelum ke sini aku de la chat ngan dia. Tapi macam tak caye lak blh jumpa dalam realiti. Ececeh..hehe. Ape-ape pun thanks gak ye wani. Sebab mesra sangat saya ni takut juga ingatkan dah silap orang tapi buat-buat berani je g tegur kalau salah orang malu gila la saya time tu hheheee.e..

Ni semua geng-geng masterchef sedang bakar ayam yang diperap oleh jijul.

Aku sorang je pompuan yang ikut. Tapi aku tak mandi la. Tak de geng. just pegi ambik-ambik angin je. :) dah hubby ajak ikut skali aku ape lagi kan. Hehe. Ala diorang ni semua kawan-kawan aku gak ada yang satu skuad pun yang dah memang kenal masa training kat Johor dulu lagi. 

Hubby ngan mael. Ready nak terjun lagi la ni. 

Melepak sakan diorang. Kat sini area dalam. Yang tak pandai berenang adalah tak digalakkan ye.

Macam-macam aksi diorang ni. huhu. 

Ni je lah aku yang makin mengembang. Menciiiii.. huhuhu.

Wednesday, 7 December 2011

Allah bayar cash lagi tau!!!

ni la page yang aku duk jenuh mengadapnye,,

Dari petang semalam kat opis, sampai la hari ni aku duk try log in sistem HRMIS ni. apesal la yang tak dapat2 ni. Ish nak call HQ pun, akaun aku tak kena block lagi. Tu yang aku duk heran.

Bagitahu hubby. Dia gelak je. Mengelamun kat apa yang sampai terlupa password. Isk. isk. tak boleh jadi ni. aku rasa dah betul dah tapi nape tak menjadik. Geramnye aku. herm.. tadi, jam 4.15ptg, aku cuba lagi. Tapi aku on caps lock. Fuhh..lega. Alhamdulillah. kalau tak, buat malu je.

p/s :: Sebelum ni aku pernah gelakkan staff kat pejabat aku tu yang terlupa password dia kan dah kena kat aku sendiri. Padan muka aku, Allah bayar cash lagi. Tak mau dah gelakkan orang lagi. Huhu. Insaf.

Friday, 18 November 2011

Saya Rindu Awak

Si Hensemku....
Saya :
Rindu senyuman awak. 
Rindu lesung pipit awak.
Rindu kutukan awak.
Rindu rajuk awak.
Rindu ejekan awak. 

Rindu kemarahan awak.
Rindu kesedihan awak.
Rindu kentut awak.
Rindu asap rokok awak. 

Rindu bebelan awak.
Rindu kelucuan awak.

Rindu nak tengok awak makan.
Rindu nak kejutkan awak.

Rindu nak mengadu kat awak.
Rindu nak marah awak.

Rindu nak kutuk awak.
Rindu nak gelakkan awak.
dan..
Saya rindu segala-galanya tentang awak.




p/s :: hubby outsation 3 hari..ni x sampai 24 jam pun lagi dah naik rindu camne ni..Oh sang penyu tolong bawakan hubbyku balik, please? 

Sunday, 13 November 2011

Pulut kuning dan kari daging

Petang tadi aku keseorangan di rumah, hubby main bola dengan kawan-kawan dia. Bila aku buka tv takde pulak citer-citer best. So aku main la facebook (fB). Hobi aku bila tengok fB, aku akan baca semua wall post dan tengok gambar-gambar yang kawan-kawan aku post. Semenjak dua menjak ni aku memang malas nak update status. Kemalasan melanda diri, apakan daya diriku.

Tengah aku layanz foto kawan2 share dan baca entri2 orang, mata aku tertarik kat gambar kawan aku iaitu pulut kuning. nom..nom..nom...sedap jugak ni makan petang-petang camni, Lagipun kari semalam masih elok je kat dalam peti bolehla nanti cecah ngan pulut tu...yea3x... So aku dengan pantas kilat [ala2 pendekar terbang] terus ke dapur mencari beras pulut.

Tadaaa...Inilah pulut kuning hasil tangan aku [ first trial punye okeh..]
pulut kuning with curry..[tinggal sikit je baru ingat nak snap]
Tapi tak de la 100% sama ngan pulut kuning mak aku punye. :( [make me miss my mom je..] 
Rasanya? yum3x..Lemak dan cukup rasanya, cuma agak membazir aku rasa sebabnye aku masak atas dapur dalam periuk je so pulut kuning aku ni jadi agak berkerak sedikit. Pulut yang mak aku slalu masak kat kampung dikukus dengan periuk kukus, pastu mak aku gaul ngan santan, pastu kukus lagi skali tu yang lemak berkrim disukai ramai tu [ehh...mcm pernah dengar je iklan ni]

So pengajarannye aku kena cuba lagi skali untuk membuat pulut kuning cara kukus. 
Tapi hubby cakap menjadi dan sedap. Pastu pulut tu lembut je bila masuk dalam mulut. Tq sayang, Hehe. =)

Ni aku nak share resepi pulut kuning ni kepada penggemar-penggemar pulut tegar macam aku ni dan juga bagi sape2 nak try manalah tau ade yang terliur gak macam aku tadi muehehehee,,,

Resepi Pulut Kuning
Bahan-bahannya :
1 cawan beras pulut -aku sukat ngan cawan beras biasa tu je.
1 cawan santan-cawan yang sama
secubit pewarna kuning
secubit garam
secubit gula

Cara-caranya : Campurkan semua sekali dalam periuk. Masak macam masak nasi je nak lebih senang sila lah guna rice cooker ye,sebab kalau masak atas dapur ni kena jaga api takut hangus je. Kacau-kacau pulut ni tapi jangan kacau kuat sangat tak nak hancurkan ia ok,.

Mudah je kan? 
Boleh jgk kalau nak kukus. Kalau ada yang nak cuba, boleh je ok,,,=)

Cara mengukus pulut: 
Beras pulut hendaklah direndam dalam air selama lebih kurang 1 jam lebih elok rendam dengan serbuk pewarna. Sediakan periuk kukus, setelah air mendidih, alaskan bahagian kukusan dengan kain jala [yang macam pembungkus bawang tu, biasanya mak aku cakap dia beli kat kedai runcit je]. Kemudian barulah letakkan beras pulut yang telah dibasuh sebanyak 3 kali.  kukus selama 15-20 minit. Bila nampak ada wap keluar dari tepi penutup tu terus buka penutup dan angkat periuk atas tu [jangan matikan api, just perlahankan sahaja]. angkat pulut tu dan letakkan dalam bekas besar, gaul2kan pulut tersebut dengan santan pekat yang telah dikacau dengan garam dan sedikit gula. Hati-hati masa gaul tu jangan ganas sangat nanti hancur pulak pulut tu. Kemudian kukus lagi sekali dalam 15 minit lagi. Boleh agak2 sendiri masa kukus ni tengok keadaan pulut tu macamana biasanya sekejap je kukusnye tu. 


So kepada sesiapa yang dah mencubanya, kalau menjadi bagitau la aku tapi kalau tak menjadi cuba lagi ye. Thanks for reading!




Thursday, 10 November 2011

ALVAS BIRTHDAY GIVEAWAY





Tarikh Tutup : 23 November 2011

syarat-syarat penyertaan boleh klik kat SINI

Teruja!!!!!!!!

Sebab Ni first time saya join GA.... ;)



SeLamaT Hari Lahir Buat 
ALVAS

Thank u so much 
xoxo~

Monday, 7 November 2011

Jalan² ukur Jalan

Pada Sabtu, 22 Oktober yang lepas aku+hubby telah menyertai konvoi bersama rakan² kami mengelilingi Sabah (err..tak de la sampai satu sabah ok.. just beberapa daerah sahaja)
Perjalanan kami memakan masa hampir 12 jam untuk mengelilingi daerah² yang terlibat iaitu dari Kota Kinabalu ke Papar, Keningau, Tenom, Sindumin, Sipitang, Beaufort, Kuala Penyu, dan seterusnya kmbali ke Kota Kinabalu. 
Punya la jauh ok. Jalan Keningau pula berbukit-bukau dan struktur jalannye adalah sangat curam+terpaksa mendaki bukit. (maksud aku kereta la)

Jom layan beberapa foto yang di snap oleh jurufoto yang tak bertauliah ni [aku la tu..haha]
Bulatan Tengkolok ni berada sebelum sampai ke papar, ikut jalan pintas sebelum sampai di Lok Kawi. Oh ya kat Sabah ni Femes dengan Bulatan @ roundbout. macam² jenis roundbout ade tau..x caye sila datang sendiri oke..

Oh sorry. Muka i yang tak berape nak e-cun. almaklum lah dah memang tak cun pon haha


Sila fokus kat gear tu, No. 2 ok. N then cuba perhati kat jalanraya kat depan tu, memang menaik je jalan ni. Panjat bukit katakan. Dalam hati aku punye la rasa takut tau. Manela tau kot2 kete berundur ke belakang ke. [hubby marah kat aku bila aku cakap mcm tu..wawawa]

Berhenti sekejap rehat2kan diri..huBy shiok je dukung anak kawan aku, kak lyn.

Cantik kan pemandangan ni. Dah la kawasan ni sejuk,

Iman Wafiey dan bitah. Tengah cakap ape tah kat baby tu. mana pegi aba wafiey ni. Ibu dia yang bertudung merah tu sibuk snap gambar.

4 isteri cun, haha. 

Honeymoon sepanjang masa. Yah dan Bitah.

Nak jugak bergambar nye..hehe

Bersiap sedia untuk menyambung perjalanan. Jangan tinggal daku....

Pekan Keningau. Roundbout Kayu Manis.

brunch di KFC Keningau. Kat sini susah nak cari tempat makan yang best. Tak tau knapa. Mb sbb tak berapa yakin dengan status halalnya.

 Astaka Tenom. 

Berhennti sekejap di Sindumin. Sindumin ni pintu masuk dari Lawas, Serawak dan Brunei.

Esplanad Sipitang. Esplanad ni macam dataran tepi laut la.

berposing beramai2.. Tak sengaja plk selipar aku seakan-akan selipar kak lyn.

Beaufort.

On The way balik family kak lyn tumpang kete aku. Best duk dgr wafie ni main2.

Banyak sangat pic yang aku amik, nak hupload semua x larat, Entri ni pun tertangguh. Aku agak bizi lately. Dh la aku ni jenis yang tak berapa kreatip nak tulis2 ayat ni. 



Monday, 31 October 2011

Kereta Api Sabah Terbakar!!!

Gempar...!!
hari ni aku bertugas, tiba-tiba datang seorang pegawai aku dan memberitahu aku bahawa kereta api baru sahaja terbakar di area Petagas, Sabah. Katanya asap hitam berkepul-kepul.

Dengan pantas aku search google nak pegi ke lokasi bukanla kerja akukan lagipun jauh juga baitu lokasinya.
Oh terlupa pula harini aku kerja malam jadinya nda boleh keluar.

So dapatlah juga aku gambar ni. Fresh lagi di upload oleh seorang abang iaitu :

Thanks dan sorry bang sebab cepat je copy gambar ini.
Niat di hati bukan mau ambil keuntungan peribadi cuma terkilan dan tertanya-tanya .

Kenapalah perkara ini boleh terjadi?
Siapalah yang menjadi mangsa?
Adakah semua penumpang dan pekerja train ini selamat?

Kejadian ini berlaku kira-kira jam 5 Petang, 31 Oktober 2011.
Keadaan cuaca Kota Kinabalu pada waktu ini adalah hujan dan ribut petir.







Doakan semuanya selamat. Amin..

Monday, 24 October 2011

LuasNya NERAKA


HANYA UTK PENGETAHUAN BERSAMA..SEMOGA DAPAT SYAFAAT NYE…AMIN 


  LUASNYA NERAKA

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!! Sahabat semua...bacalah....
YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN..... 


.: Luasnya Neraka :.


Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,

maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa
aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a..w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat
Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'
Jawab Jibrail:
'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan

sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.'

Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang
selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor
ular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta
mengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai
70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat


Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.


Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A,


Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.. 

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT KELAK!!!


Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN danTIDAK MINUMTIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka
itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :
'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain.

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' Surah Al-Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama ..

DOA IKAN NUN
============ 
'LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN'

Sunday, 16 October 2011

Aku adalah SYAITAN

Suatu pagi, seorang lelaki muda telah bangun awal untuk menunaikan solat subuh di masjid. Setelah itu, dia berpakaian, berwuduk dan berjalan menuju ke masjid. Di tengah jalan lelaki itu terjatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya dan pulang ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwuduk dan berjalan menuju ke masjid.

Dalam perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yang sama. Dia sekali lagi bangkit membersihkan baju dan kembali ke rumah. Di rumah, dia menukar baju dan berwuduk seterusnya kembali menuju ke masjid.

sumber :: Pak GooGle
Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu dengan seorang lelaki yang memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "aku melihat kamu jatuh sebanyak 2 kali di perjalanan menuju ke masjid. Jadi aku bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu." Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.

Sesampainya di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya tadi untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki itu menolak. Berkali-kali diajak, tetapi jawapannya masih sama. 

Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk bersolat, Lelaki pembawa lampu menjawab "AKU ADALAH SYAITAN"

Lelaki muda sungguh terkejut!

Syaitan menjelaskan " Aku melihat kamu berjalan ke masjid dan akulah yang membuat kamu terjatuh.

Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah telah mengampunkan semua dosamu. 

Aku membuat kamu terjatuh buat kedua kalinya. dan itu tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.

Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. Aku khuatir jika aku terus membuatmu jatuh buat kali ke-3, Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi aku harus memastikan bahawa kamu sampai ke masjid dengan selamat."


Moral :: Jangan abaikan suatu niat baik yang kita mahu lakukan. Kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yang bakal kita perolehi dari segala kesulitan yang kita hadapi demi melaksanakan niat baik tersebut. :)

Tuesday, 11 October 2011

Jogging day-1

Sebelum aku balik je keja petang tadi, aku dapat SMS dari cik ija, membe sekerja aku cuma lain2 branch je. [cik ija ni duk sebelah rumah aku je.]

4.59pm 
C.i :: weh, jog x?
aku :: Nakkk... tunggu aku wei.. [ceh padahal baru je nak abis waktu keje sah2 dah cik Ija belum sampai umah]
c.i :: Aku xblk lg pun
aku :: ~!@#$%^&*(...ngok gak aku nie)

baLik la aku ,,sampai je umah, asben takde. Oh lupe! dia duTy hari ni.

5.38pm 
c.i :: Nk p x wei?
aku :: Nk la..aku dah siap...[confident gile padahal baju keje pun x salin lagi] ko dh blk x?
c.i ::Tgh tukar baju. Ko tgu kat parking
aku :: ok..

Lepas tu aku baru bersiap2,,x sampai sesaat pon  aku dengar c.ija jerit2 panggil aku dari bawah. Astaga,.baru kelam-kabut ko!

Sampai je kat bawah, baru aku sedar aku pakai baju terbalik. Naseb  baik aku pakai 2 lapis baju. Cepat2 aku g tukar kat bawah tangga. Kuang3x.. Tu la kelam kabut sangat. Kami tak gerak lagi, tunggu puan ema datang sebab dia pn join sekali. Reramai le baru seronok, dan yang pastinya makin bersemangat gitu..ececcecee,,,~ 

Punya la bersemangat. Lari sampai 3 round tasik kat aprtment kami tu. Dah dgr azan maghrib baru balik. 

Aku memang dah lama plan nk joging. Haritu aku plan ngan kawan aku, yah. Tapi hari ni dia ada hal x blh nak join. Insyaallah besok aku nak jogging lagi. Doakan aku kurus okeh. HHHUHUHUU,,...

Berat aku sekarang? hermm... ntah la aku x timbang. Kat rumah aku ada penimbang tu tapi rosak rassenye..asik2 60kg je dari dlu. Padahal masa kat kampung berat aku 64.6kg tau. 65kg dah tu..huk3x,,gemuk ,.gemuk..gemuk..aku kena berusaha untuk kurus balik..

Monday, 10 October 2011

Hatimu milikku - Nera Af9

Pernahkah engkau hargai
cintaku yang sejati
pernahkah engkau mengerti
akan diriku ini

Betapa hebatnya cintamu
memberiku sejuta pilu
betapa agungnya asmaramu
membuatku terpaku

Disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

Kan kuabadikan dikau
suatu kenangan yang manis
yang tak mungkin aku lupa
untuk selamanya

Kan kucoretkan kenanganmu
dalam sanubariku ini
dapat jadi yang terindah
di dalam hidupku ini

chorus: 
Disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

Bagai bahtera yang dilanda badai
Gelora cintamu
Mengoncang jiwaku
Berombak mencari
Daratan yang damai
Ohhh cintaku

Chorus:Disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku ini
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

Aku coretkan kenanganmu
dalam sanubariku ini
agar jadi yang terindah
dalam hidupku ini 



cute kan nera ni?
Jiwangnya malam ni...uhuk3x..

Thursday, 29 September 2011

reheasal fOr TYT parade

Saje je tajuk bagi gempak. English la sangat! :P

Pagi ni ada reheasal perbarisan sempena harijadi rasmi TYT (Tuan yang terutama) Negeri Sabah yang ke-58.. aku bangun awal [ceh, ingat pagi sangat ko?] .. aku kunci jam dari 5.30am lagi tapi at last jam 6 jugak yang aku sedarnya. hamek kau. Semalam kawan aku sms bagitau jam 6.30 kena ada kat sana dah. Ape lagi dengan baju seluar tak sedia. Nak kejut hubBy lagi. Sepantas kilat aku buat semua sekali tu dan berjaya juga keluar dari rumah jam 6.38am. [kira awal la tu muahaha]

Gerak la kami ke pdg Merdeka dengan moto. mak aih, keluar je dari apartment, jalan jem gile. Musykil kami berdua. Biasanya jam 7 pun tak de la jem sangat. Naseb baik kami kuar ngan moto, kalau ngan kete jawabnye orang dah siap raptai baru la kami sampai.

Sesampainya kat Pdg  Merdeka, nasib baik diaorang belum mula. Kawan aku suruh breakfast dahulu. [ ada makan free lagi tau...] Rezeki katakan, jangan ditolak. Musuh jangan dicari. ok. Selesai makan, kami pun berjalan la ke lokasi kawan2 yang lain. Hubby bawak m16. Aku just bawa plate card dengan kawan aku tu. So melenggang-lenggang kangkung la aku huhu..

Kami terpaksa lalu depan pasukan-pasukan badan beruniform yang lain, dan juga budak-budak sekolah. Adik-aadik ramai yang terpegun tengok hubby aku bawak m16. Ori tu tau. Aku tengok muka hubby merah-padam. Segan lettuuww. kwang3x. Aku pun malu gak cz jalan ala-ala model kat tengah-tengah tu. hohoho.. 
Tula sape suruh lambat sangat.?

Sebelah kami adik-adik sekolah cina yang bawa alat muzik. Terrer gak diorang ni tak padan ngan kecik-kecik hehe.
 Sempat la juga aku snap pic dak-dak ni. Opsss, pic aku n hubby tak sempat [lagipun muka tak berapa cun hari ni..eh perasan!...hahaha]

Selesai raptai tadi pukul 9.30 gitu lah,. Kuar je dari padang tu, kami terus menyerbu van milo ni. yang sekian lamanya aku idam2kan..huhu,,akhirnya tercapai jugak la hasrat aku. alhamdulillah. Dah lama sangat tau tak merasa air milo dari van milo ni. Kan best, sejukk je. hak3x. Tengok hubby sampai 2 kali pegi beratur. Aku snap pic dia masa tu dia tengah cakap "eh, tadi shah maritim yang ambil, sekarang shah adidas pula.." sambil tunjuk baju dia tu. Haha. macam2 la ..hubby sape la ni...:)



Ekceli, aku masih tak berapa sihat. Masih bersin, batuk-batuk, pedih-pedih tekak dan suara aku pun sengau semacam je. Tapi badan aku takde la panas sangat, alhamdulillah kepala pun tak pening-pening pun. Hurm, harap-harap hari sebenar aku dah sihat la ya. 

Thursday, 22 September 2011

Hari ni aku kena outstation di Kuala Abai, Kota Belud. Penat sangat, kena pasang tu..pasang ni...On the way balik pulak tu incaz aku ni bawak van lelaju sgt.. Naik muntah aku. Dah la jalan kat sana bengkang-bengkok. Naik bukit turun bukit. Dalam perut aku ni memakse aku keluarkan angin dan bergeladak. Nak marah lebih-lebih pun dia tu orang tua. Sabar je lah~

Sesampainya kat rumah, aku tengok asben takde. OH ya lupa! dia pegi main futsal. Aku ke toilet. Dan. Bweeekkkkkkkkkkkkkk..  Lepas mandi aku terus makan ubat tahan muntah yang kakak aku (kak ha) bagi. Rest kat sofa seminit dua. Then asben balik. APe lagi, ngadu la..hukhukhuk;;.euuwwww..

Bila dipikir-pikir kenapa perut aku meragam lagi. Senarai makanan/minuman yang aku dah telan hari ni:-

7.20am :: milo kotak (2-3 teguk)
7.55am :: teh o panas (2 teguk, sebab pahit sangat) , 2 bijik roti inti kacang.
***dalam masa yang berselang-seli aku kunyah chwing-gum dan juge sweet cloud9 perasa strwberry)
10.30am :: bihun goreng 1 pinggan + nescaffe panas 1 cawan
12.30pm :: nasi putih+kari ayam+ikan goreng+sayur campur dan air sirap ais.
2.00pm :: air cincau 2 teguk (x sedap) dan juga 2 keping roti sandwich bakar inti kaya.

Perut aku tak ok ni kenapa la agaknye. Harap-harap jangan la kena gastrik lagi.  Lepas je uk-uk dan ken-tut. Perut aku lega sikit. Hari ni aku kerja malam, yea3x besok aku off day. Seronoknyeee...

Tuesday, 6 September 2011

Jalan-jalan :: @ Mundok, Thailand

Wahhh. g Oversea ko!  Semalam aku, hubby dan my MiL [mother In Law] ke Pasar Mundok, Thailand. Mundok ni berada dalam daerah Narathiwat dan dari bandar pasir Mas dalam 10-15 minit je dari rumah MiL dekat 20 minit je. Pasar ni berada seberang sungai Golok. Nak ke sana kena naik bot @ perahu yang tambangnya berharga RM1 satu hala. So pergi dan balik RM2 la semuanya ye. 

Sebelum ni aku tak pernah pun menjejakkan kaki ke sini. Untung dapat hubby orang pasir Mas boleh le tlg bawakan aku ke sini. hehe. TQ sayang. 

Mencabar betul perjalanan kan? Oh ya, takde insuran tau kalau jadi ape2 bila kita ke sini. Sebab keluar negara tanpa permit yang sah, dan juga segala keselamatan adalah tanggungjawab sendiri. Kat sini ada army n polis hutan yang jaga tepi2 sungai ni. tapi jangan risau x kena tangkapnya, Cuma jangan seludup beras sudah.

Aku syoping tudung awning je 3 helai. tu pun harga dia sangat murah , rm10 je satu. Tapi ade sehelai yang aku beli berharga Rm25. Tudung tu jenis chiffon 2 layer. Ok la sebab sbelum raya aku dah cari jenis macam tu kat kedai tapi sume mahal2.

Hubby syopping sluar pendek, dan jersi. MiL pula tudung, kuali besar, blender sambal, ikan, ketam. byk juga la.

Suasana kat pasar mundok, tengok pakcik yang pakai payung atas kepala dia tu. Pak cik tu tengah buat demonstrasi cara2 menggunakan blender sambal dan juga pisau kupas kulit carrot.

Seronok datang sini. Semua barang murah2 je. Pasar ni beroperasi setiap hari Isnin dan Jumaat je tau. Macam pasar tani la. Next time nak datang lagi bawak ma n abah aku pulak. Insyaallah.

Thursday, 1 September 2011

Ambil Berkat dari Darwisy

aku, hubby dan bestfriend aku, memey ke rumah ima, kawan baik aku n memey masa kat poli dulu. Niat di hati memang nak jenguk baby dia. Darwisy dan juga berhari raya. Ima dan eyie ni diorang kawen bulan 9 2010. tahun ni diorang dah bergelar umie dan abah. Bila la agaknya turn aku n hubby plk ea? huhu. :(

Ape-apepun, ambil berkat dulu. ececeh...ada bakat tak? aku sebenarnya cuak masa nak ambil baby nie, Takut. huhu. Baby tu kecik je. X silap aku berat 2.2kg je.. Sebab ima n eyie tu memang jenis badan kecik. SBb tu bby diorang pun kecil, tapi comel...putih je,,


Mummy & daddy berposing dulu, muehehehe~ 


Ni la asben ima, eyie. Keje kat Toyota Kota bharu. Kalau sape2 nak beli kete boleh ler,,oh, yang kotak2 kat sebelah hubby tu hadiah kawen diorang dulu la tu, Cantik je susun kat situ. Byk juga hadiah diorang dapat.


Bestfriend forever, Ima bertudung hitam, memey bertudung pink ,Comel2 je kawan-kawan aku ni kan. Aku je saiz XL. Diorang sume saiz S je ok. HUHU...tinggal memey je yang belum kawen. Cepat2 la ye memey n Kudin. X sabar nk tgk korang naik pelamin..

Punye lah khusyuk aku tengah mencekik satay, xsedar hubby snap pic ni, Satay tu favourite aku tau. 

Happy family. Moga2 Berbahagia selalu and dapat ramai lagi baby ye dear bestfriend. :)

About Us

We sell creative goods all over the internet. Welcome to our website, we hope you enjoy our products.

Labels

Popular Posts